Nezadovoljni nadogradnjom

Rekonstrukcija objekta od posebnog istorijskog značaja u centru grada, nedavno je privedena kraju, ali umesto da slave i časte, stanari u ulici Braće Radića 7 – negoduju. Nezadovoljni načinom na koji je izvođač radova završio posao, s nestrpljenjem očekuju izlazak stručnjaka i uzdaju se u sud komisije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja treba da ustanovi da li projektna dokumentacija ispoštovana do kraja.

 

– Uredno su dobijene sve dozvole za rekonstrukciju i nadogradnju, odnosno prenamenu dela tavana u stambeni prostor pod uslovima nadležnih institucija. Izvođač odnosno investitor radova, Trio – domovi, nije se pridržavao tih uslova, narušio je frontalni deo objekta i ugrozio prepoznatljivi stil gradnje – tvrdi Mirjana Pavlović, vlasnica stana u zdanju koje je pre nešto više od sto godina građeno za tadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa.

 

Ona napominje da je isto tako narušen i unutrašnji  izgled objekta, u kome je haustor spušten za desetak centimetara od nivoa uličnog trotoara, pa stanari strepe da će se hol za vreme padavina pretvoriti u svojevrsni bazen. Uz sve to skinuta je i ukrasna lajsna sa dvorišne strane – žali se Pavlovićeva.

Da li su stanari u pravu, oceniće tročlana komisija na čelu sa arhitektom Lukom Aćimovićem.

 

M.R. (Subotičke novine)

 

Za vreme radovaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Za razliku od onog što prenose Subotičke novine, situacija na terenu izgleda kudikamo drugačije. Pod u haustoru je netakut, već je novi sloj asfalta na ulici podigao nivo ulice za par centimetara.
  Dvorišni deo je urađen i odaje utisak solidnosti. Stari deo kuće je očuvan, čime bi trebalo da se vode i ostali radovi u zapuštenim dvorištima centra grada.

 2. jasmina kaže:

  Bas danas procitah ovo u Subotickim i pitala sam se kako izgleda. Hvala na fotkama sa terena  🙂 
  Ovo deluje korektno, barem estetski. Ne znam zasto se bune.  Doduse, ne znam kako je izgledala fasada sa dvorisne strane ranije.

 3. djomla kaže:

  Fasada je bila žuta stim da je zbog starosti u većem delu otpala. Najbolje bi bilo da Zavod da svoj sud jer koliko sam upoznat sve je urađeno po preporukama Zavoda. E sad, da ne grešim dušu.

 4. jasmina kaže:

  O da, kakvu su ‘lepotu’ unistili!!!  😛
  O kakvoj lajsni prica ta zena? O onom ukrasu iznad vrata haustora? Big deal! Ako je ovo kvalitetno uradjeno i ako temelji nece imati problema, neka se raduju sto im je neko besplatno sredio to ruglo koje su oni trebali odrzavati! Dvorisne fasade uglavnom nisu nakidjurene i samo ih je trebalo kreciti, a niko u gradu nije u stanju to da uradi.

 5. jasmina kaže:

  Mada moram dodati da su mi one garaze malko bezveze. I kakvi su to prozori iznad? Da nije, ne daj Boze, neki stan?

 6. prst kaže:

  Najveci fazon zvani izraz je „uklopljen u ambijent“ .Sta moze biti uklopljeno u stil za vreme Austrougarske sa PVC stolarijom i ravnim zidovima ? Sta moze biti dobro za grad kad u centru grada pravis 20 stanova ,a nemas parking ni za pretdhonih 3 ? Pa dokle razmisljanja ljudi sa PVC mozgom ?

 7. jasmina kaže:

  Sto se parkinga tice, to je tacno. Nisam uopste pristalica dogradnji, pogotovo ne na ovakvim zgradama. Ali komentari ovih stanara uopste ne stoje, barem iz onog sto se moze videti na ovim slikama. Dvorisna fasada je i ranije bila ‘ravna’. Sto se tice PVC-a, stavili su tamni, vervatno onaj nalik na drvo, tako da uposte ne odudara. Evo jednog lepog primera PVC-a. Da li cu uspeti da uploadujem sliku, pitanje je sad  😛  😀

 8. Anonimni kaže:

  A, pa da stvarno je super! Mislim ima puno dvorista po centru Subotice, trebalo bi svugde tako-sa tamnom stolarijom. Sta sve propustamo a da nismo ni svesni !

 9. Gorstak kaže:

  Slucajno sam upoznat sa konkretnim dogadjajem.
  Slazem se sa autorom da je izgled zgrade narusen, kao i da takvih primera u gradu ima jos,ali u ovom konkretnom slucaju bi mozda trebalo da se cuje i druga strana tj. investitor.
  Inace, dozvola za izgradnju nadogradnje je dobijena zahvaljujuci gospodji Pavlovic Mirjani na cijem tavanu su stanovi izgradjeni,a njena izjava je posledica cinjenice da je doslo do sukoba izmedju nje i izvodjaca, da li ce dobiti jedan ili dva stana.Toliko o njenoj istinskoj zabrinutosti za narusavanje estetskog izgleda zgrade.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: