Nezaposleni mladić vratio vlasniku novčanik pun novca

Zoltan Kočiš (22) iz Bajmoka našao je novčanik u kome je bilo 950 evra i oko 16.000 dinara i vratio ga vlasnici.

zoltan kocis

Nezaposleni mladić, po struci konobar, prolazio je u četvrtak po podne pored dečjeg igrališta na Rati i pored klupe ugledao ružičasti novčanik. Pozvao je ženu koja je stajala u obližnjem dvorištu i sa njom otišao do policajca u penziji koji živi u blizini. Nijednog trenutka, kaže Zoltan, nije pomislio da zadrži novac.

– Bio sam blizu Sportskog centra na Rati kada sam ugledao novčanik. Nisam ga ni otvorio, već sam odmah počeo da gledam okolo ne bih li video možda vlasnika. Ispostavilo se da je u njemu bilo puno novca, ali nije bilo dokumenata osim dve fotografije. Video sam ženu u obližnjem dvorištu, prišao sam joj i pitao je šta da radim. Ona mi je predložila da odemo do penzionisanog policajca koji je pozvao kolege kojima sam predao novčanik – priča Zoltan.

Ispostavilo se da Zoltan poznaje porodicu kojoj pripada novčanik, zbog čega je, kaže, bio posebno srećan. Kaže da ga je vlasnica nagradila, ali da ga je najviše obradovalo kad je video koliko su bili srećni kad im je doneo novčanik.

Zoltan živi sa majkom, sestrom, bratom i očuhom. Porodicu izdržavaju sinovi tako što se prihvataju svakog posla koji donosi poštenu zaradu. Srednju školu je završio u Somboru i bio je đak generacije, ali ga život nikada nije mazio.

– Najčešće sam dobijao poslove konobara i na građevini i u početku sam te poslove voleo, ali onda sam shvatio da uvek radim bez plate. Vlasnici su najčešće privatnici, a od njih je teško naplatiti zaradu i za veoma teške poslove. Moja najveća želja je da dobijem stalan posao i da pošteno zaradim novac za porodicu – kaže Zoltan.

Zoran Tomašković, policajac u penziji, tvrdi da Zoltan zaslužuje mnogo više od simbolične nagrade.

– Kada se pojavio kod mene sa novčanikom, bio sam iznenađen. Njegov gest u današnje vreme, kada se zaista teško živi, je za svaku pohvalu, ali zbog situacije u kojoj je Zoltan se iskreno nadam da će se ovoga puta dobro dobrim vratiti i da će ga neko zaposliti – naglašava Tomašković.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. dragan kaže:

  Svaka cast,mladicu,…

 2. Gornjak kaže:

  Bravo momče!

 3. Dančo Bubuš kaže:

  Žalosno, ali istinito…
  Neko je rekao: „Nije vest ako pas ujede čoveka već kad čovek ujede psa“!
  Danas nije vest otimanje novčanika, vest je kada se novčanik pošteno vrati.
  A vraća ga samo poštena sirotinja.
  Oni koji nisu sirotinja jesu oni koji otimaju…

 4. stormwatch kaže:

  Svaka cast! Ovaj decko da ODMA dobije posao, jer ovde citaju ljudi koji mogu da mu pomognu na taj nacin. Ako mogu lopuze da rade po gradu, moze i posten covek da radi posten posao! RESPECT!

 5. treća-sreća kaže:

  Problem je jedino u tome što ovaj fantastičan gest poštenog mladića niko od onih koji mogu nešto da urade neće ni primetiti, a kamoli zapamtiti.

  Žalosno je što svime u ovoj us***oj državi upravlja takva nezajažljiva stoka!

 6. Tiho kaže:

  Gotovo nevjerovatno , ali ohrabrujuce zvuci ova vijest..
  Hvala momce uljepsao si mi dan.. RESPECT

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: