Nezaustavljiv trend poskupljenja

Talas poskupljenja nastaviće se i narednih meseci, kažu proizvođači i trgovci.

 

Korpa sa desetak osnovnih namirnica u supermarketu skuplja je nešto više od 25 odsto nego pre godinu dana. Kako pokazuje malo „Politikino” istraživanje, proizvodi među kojima su mleko, ulje, brašno, meso i drugi artikli, koštali su u septembru 2011. godine 1.970 dinara, a sada je za to potrebno izdvojiti 2.480 dinara.

Najviše je poskupelo sveže meso, a nevolja je utoliko veća što se talas poskupljenja i dalje ne zaustavljai što su nove, više cene postale svakodnevica. Kako kažu u vodećim trgovinskim lancima cene hrane, cigareta, sredstava za ličnu higijenu i kućne hemije uvećavaće se i u oktobru. Trgovci nisu voljni da javno govore o najavama poskupljenja, jer kako objašnjavaju, samo ističu cenovnike koje im šalju dobavljači, ali nezvanično otkrivaju da će mleko poskupetido četiri odsto, sveže meso oko tri, a prerađevine od mesa pet procenata. Margarine ćemo plaćati desetak odsto više, a verovatno za toliko i ribu iz uvoza.

 

Informacije “Politike” potvrđuju i u potrošačkim organizacijama. Prema rečima Vere Vide, kupovna moć u Srbiji je oko 30 odsto slabija nego pre godinu dana, a najnovija poskupljenja još su jedan udar na standard građana.

 

– Svako dalje poskupljenje izazvaće smanjenje tražnje za namirnicama i kupovaće se sve manje. Za realno preživljavanje jedne prosečne porodice u Srbiji sada je potrebno najmanje 110.000 dinara – istakla je ona.

 

Sa njom je saglasan i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, i dodaje da država mora da radi na tome da očuva standard građana.

 

– Najgore od svega je to što se, zbog poskupljenja, potrošači u Srbiji sve manje bave kvalitetom hrane i jedino gledaju da cene budu što niže. Tačno je da država ne može da zabrani poskupljenja, ograniči cene i na taj način utiče na slobodno tržište. Ali, treba jačati mehanizam Robnih rezervi i tako usmeravati tržišna kretanja, ali i strogo kažnjavati špekulante i kartele, jer su nam nedavna poskupljenja pokazala da nema svako uvećanje cena realno tržišno opravdanje – smatra Papović.

 

Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije objašnjava da, ipak, ima realnih osnova za pojedina poskupljenja.

 

– Razloga za nestašice nema, ali za poskupljenja, nažalost, ima. Uzmimo primer ulja. Postoji jedan paritetan odnos, gde je finalni proizvod uvek četiri puta skuplji od sirovine. To znači da ako suncokret sada košta 50 ili 55 dinara, litar ulja u prodavnicama teško i dalje može da košta 140 dinara kao što je do sada bio slučaj. Tačno je da sve poskupljuje i da će kupci morati da kalkulišu sa potrošnjom – istakao je Prostran.

 

Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, ponavlja da je vreme jeftine hrane definitivno iza nas.

 

– Hrana će biti sve skuplja. Naše cene hrane prate svetske, ali srpsko tržište pokazuje i anomalije koje se moraju ispraviti – zaključuje Cvijanović – Treba razumeti to da je suša zaista izazvala manjak hrane za životinje. Ona zato poskupljuje, a sa njom i finalni proizvodi, odnosno meso ili mleko. Sigurno je da kod nas ima i špekulacija i to je posao za nadležne državne organe – kaže on.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. NN kaže:

  Pročitala sam ovo interesantno izlaganje. Ako je za realno preživljavanje jedne prosečne porodice ( koja je predpostavljam četvoročlana) potrebno najmanje 11O.000 din, kojih “običan radnik” nema šanse da zaradi. Kako onda može da živi dvočlana porodica od tuđe nege, koja iznosi 23.000 din. Jer po matematičkoj logici, ako je za ČETVOROČLANU porodicu potrebno 110.000 din. za DVOČLANU porodicu je potrebno 55.000 din. Iz kojih izvora dve fizički nesposobne osobe za rad da stvore tu razliku od 32000 din.? A da ne govorimo o onima, koji imaju još manje prihode, a nemojmo zaboraviti ni na nezaposlene koji su izgubili posao iz ko zna kojih razloga.

 2. bonnie kaže:

  Trebali su i trebaju otvoriti nova radna mesta, pa ce biti vise zaposlenih u porodici. Ako vise njih placa porez, bice veci deciji dodatak…itd. U zdravstvu npr., ako ode u penziju spremacica, ministarstvo ne dozvoljava, da primaju novu radnu snagu, a u javnim preduzecima se mnoze vezasi “lebohlebovici”, ko zecevi. Jos je prijatno vreme, ali kada pocinje grejna sezona bice gadno. A narodu ce pre ili posle puci film, ne moze dugo trajati ova agonija…

 3. bonnie kaže:

  Ispravka “lezihlebovici” – ali sam toliko ljuta, da pisem gluposti…

 4. mesab kaže:

  “Za realno preživljavanje prosečne porodice potrebno je najmanje 110.000 dinara, a država mora da radi na tome da očuva standard gradjana……” Divno rečeno.

  I ko posle svega rečenog može ostati ravnodušan. Doduše treba biti iskren pa priznati da vlada smerno “radi” na tome da što manje osetimo nedaće koje su nas snašle. Najavljeno povećanje oktobarskih penzija od celih 2% i te kako će kod svakodnevnih poskupljenja rešiti probleme, pa i zaustaviti dalji  pad životnog standarda. Oko pola miliona penzionera koji su dobili delove trinaeste penzije imaju manja primanja od 15.000 dinara, (to je bio uslov da se svrstaju u tu kategoriju). Pa kad u oktobru stigne najavljena povišica penzija od celih 2%, to je brajko moj neverovatnih 300 dinara, (ili po 150 u dva puta), sretni penzioneri su zaista  u velikoj  dilemi kako će tu silnu povišicu potrošiti????

  A šta tek reći za čitavu armiju nezapošljenih koji nemaju čemu da se nadaju i na nečijem su izdržavanju, zavise od nekoga ko ni za sebe nema dovoljno.

  Eto to je otprilike deo slike naše svakodnevnice. Kud se okrenuti, kuda poći kad su, gde i koji artikli akciski sniženi, hoćemo li stići da nešto ušićarimo na tome, osnovna su briga ne samo penzionera? Najgore nažalost teg dolazi, zimska sezona, grejanje, poskupljenja energenata..

  Ko preživi neka priča!

   

 5. kirdžijaš kaže:

  Kaka skupoća, iđite molim vas šta divanite! Kad se čovik prošeta kroz varoš nemož prić sokak na pešačkom prilazu jel se furtom vozikaju okolo, a u svakom motoru samo jedan čovik i to usrid radnog vrimena. Na sve strane prde auspusi i zagađivaje friški ajer i trošidu benzin, a ondak se žalidu na skupoću. Umisto da pruže korak i te svoje debele gujce malo otanje ko što to možmo vidit na TV u nikim državama svita n.pr. Severnoj Koreji di je, mož kast, stvarno beda.
  Prvo triba zatvorit sve kladionice i polak kafića pa sve otirat digod na njivu nek kopaje.Uštedit ćedu na gorivu za traktore i zaradit za kruv.
  Nevalja ovaki pljačkaški kapitalizam – dobićemo “debele prosjake” ko u Ameriki.

 6. Pajo kaže:

  Pa i plate rastu samo mi to neznamo!!! Sad treba kupovati dok je sve jefino! Ovo je tek pocetak! Robne rezerve ce pokupovati tajkuni kao i svake godine to je za njih da se bogate!!! Prodas polutku u robnu rezervu za sest meseci ga u pola cene odkupis pa napravis preradjevine za realnu cenu!!!

OSTAVITE KOMENTAR