NGG Subotica – NAŠ GRAD: Kada će se krenuti u rešavanje problema subotičkih šuma

NGG Subotica – NAŠ GRAD! uputila je Zahtev čelnicima grada, gradonačelniku Stevanu Bakiću, predsedniku Skupštine grada Balintu Pastoru, načelniku MUP-a, PU u Subotici Igoru Velimiroviću, JP Palić – Ludoš i JP Vojvodina Šume, sa pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Tražili smo od nadležnih da se reši pitanje nadležnosti čišćenja šume, jer građani nemaju obavezu da to čine umesto onih kojima je to posao. Građani to čine jer sami vide da je šuma devastirana i da se nešto mora učiniti po tom pitanju. Nadležni ne vide ni potrebu da nešto urade i baš iz tog razloga je grupa građana okupljena oko Subotica – NAŠ GRAD! Krenula u kampanju da se izvrši pritisak na vlast da krene nešto konkretno da radi na zaštiti životne sredine u Subotici.

Pored čišćenja šume, tražili smo da grad Subotica izradi Plan pošumljavanja grada, što mu je bila zakonska obaveza, da se posečena šuma u pojasu oko granice sa Mađarskom vrati, odnosno da krene akcija pošumljavanja tog dela subotičke peščare koja je na zahtev PU u Subotici isečena, da se krene u izradu projekata i planova koji bi oživeli subotičku peščaru. Da grad izradi digitalizaciju subotičke šume, da se uz pomoć nadležnih institucija u zemlji ispita biljni i životinjski svet, da se ožive dva subotička izletišta, Majdan i Treset.

Da se od nadležnih ispita i stavi pod reviziju proširenje lovišta u subotičkoj šumi. Na žalost ono je prošireno i postalo hir ali i bahato ponašanje čelnika U JP Vojvodina šumama. Naneta je velika šteta životinjama jer im je onemogućen pristup delu subotičke šume gde imamo izvore vode.

Jedno od rešenja koje smo tražili od nadležnih da se celina kao što je subotička peščara, Palić, Ludoš i Selevenjske šume stavi pod zaštitu kao specijalni rezervat prirode. Na taj način bi bar umanjili seču šume na način na koji se to sada odvija. Za takav zahtev postoji i opravdanje jer količina posebnosti biljnog i posebno gljivarstva je dovoljna da se poveća nivo zaštite šume.

NGG Subotica – NAŠ GRAD! Ove zahteve šalje u ime mnogih građana Subotice koji su revoltirani ponašanjem lokalne samouprave prema životnoj sredini. Sve što tražimo ne iziskuje neka velika finansijska sredstva već isključivo najviše zavisi od pojedinaca koji su zaposleni u lokalnim organima vlasti. Oni svoj posao ne obavljaju u skladu sa interesima građana Subotice i interesima očuvanja životne sredine.
NGG Subotica – NAŠ GRAD!KOMENTARI

 1. geza kaže:

  JP Vojvodina šume su unistile svu sumu oko Subotice! Pogledajte samo satelitske snimke od pre 15-20 godina i sad. Postajemo sahara kakve bre sume. Sve olos i kriminalci u tom preduzecu.

 2. Lajte_kere_subotičke kaže:

  „Tražili smo od nadležnih da se reši pitanje nadležnosti čišćenja šume, jer građani nemaju obavezu da to čine umesto onih kojima je to posao.“
  Vrlo interesantan zaključak.
  Građani imaju obavezu da devastiraju šumu a nemaju obavezu da je čiste već je to obaveza drugih.
  Sido Sido rodila si idiote.

 3. Karcsi kaže:

  Sva ova nedela su urađena kada je šuma podpala pod vlasništvu Srbia šume-čitaj vlasništvu vladajuče stranke i u Subotici i njhovih satelta koji bezpoštedno uništavaju u vidu šumokradica vetrozaštitni pojas u graničnom pojasu. I potom se žale da je vazduh oko grada i u samom gradu zagađen i negativno utiće na zdravlje građana .O izazvanje ekološke katastrofe da i ne govorima i o milionima tona peska i prašine koja se završava u samom gradu gde je zelena površina svedena na moinimum minimuma.

 4. Tramp kaže:

  A javno tužilaštvo .Jesu li na godišnjem (očigledno višegodišnjem), ili su ih ukinuli?.Nema ovde leba (kako kaže narodna)..

 5. facebook kaže:

  Tako je! Treba političare stalno prozivati i držati pod pritiskom inače nikad neće ništa da učine za nas mada iih mi plaćamo. Samo j.bu narod gde god stignu.
  I vucic i bakic i pastor!

 6. Dobrilo kaže:

  Bravo…Vojvodina šume je najveca mafija.Ogradili su veliki deo prelepe šume na Makovoj sedmici za krvolocnu zabavu.Posekli stara velika stabla za ogradu.Umesto da cuvaju i stite sumu i zivotinje oni se izivljavaju!!!!

 7. drina85 kaže:

  Navikavajte se. Bit ce jos gore .

 8. croat kaže:

  kad ce? Nikad

 9. D. K. kaže:

  Sinoć su opet pucali iz lovačkog oružja u blizini kuća na Tresetu! Proširili lovište! E neće moći!
  Za naše pare kupuju jelene lopatare svake godine, imate te vesti na svim lokalnim sajtovima. Pa onda dovode turiste koji plaćaju hiljade eura za jednu noć lova, pogledajte cenovnik na njihovom sajtu. A pare samo njima u džep!
  Nećemo da provodimo večeri pod paljbom pijanih lovaca!

OSTAVITE KOMENTAR

77 + = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: