Ni kuće, ni posla, ni odštete

Gotovo deceniju i po od NATO bombardovanja Srbije čini se da je dovoljno da se stavi tačka na posledice tog tragičnog vremena. Međutim, za porodicu Radojčić, otkako je 20. maja 1999. godine čitav njihov život odleteo u vazduh nikako da se ponovo postavi na čvrste osnove.

 

Anka i Mitar radili su kao meteorolozi na Paliću, a uz stanicu, kako je to uvek bilo uređeno, nalazio se i objekat u kome su živeli sa tada dvanaestogodišnjim sinom Nenadom. U jedan čas posle ponoći četiri granate razorile su i do temelja srušile i stanicu, koja je bila zaštićeni objekat kulture na obali Palića podignut krajem 19. veka, ali i njihov dom. Od tada Radojčići više nemaju svoju kuću, nisu dobili ratnu odštetu iako je zapisnikom nakon bombardovanja konstatovano da su pretrpeli totalnu štetu u visini od tadašnjih 106.000 dinara.

 

Republika je 2000. godine podigla kuću od oko 70 kvadrata, koja je tada izgrađena tokom obnove zemlje, tu je useljena porodica Radojčić, a oni uvereni da je, kao što im je rečeno, to njihov dom, prodali su plac koji su kupili za izgradnju svoje kuće.

 

– Nismo želeli da neko pomisli da i profitiramo na toj nesreći. Ispostavilo se da je grad zadržao vlasništvo nad tom kućom, a da mi moramo da plaćamo zakup. Pri tom, pošto je na brzinu građena, kuća je u lošem stanju – objašnjava Mitar za Politiku.

 

Ipak, njegovo razočarenje bilo je najveće kada je 2006. godine u privatnom razgovoru čuo da je isplaćena ratna odšteta za više od 1.200 Subotičana, ali njegovog imena nije bilo na spisku iako su ostali bez kompletnog pokućstva i imovine. Zbog toga je iste godine podneo tužbu protiv NN lica u opštini zbog zloupotrebe službenog položaja.

 

– Četiri godine nije bilo odgovora iz Osnovnog tužilaštva, pa sam na kraju uputio pismo tadašnjoj ministarki pravosuđa Snežani Malović. Ubrzo sam u svojstvu svedoka pozvan na ročište, da bih aprila 2010. godine dobio i odgovor iz Osnovnog tužilaštva da se moja prijava odbacuje pošto je delo, na osnovu izvedenih dokaza prekvalifikovano u delo nesavestan rad u službi, koje je, eto, zastarelo. Dakle, priznaju da je neko u gradskoj upravi radio na našu štetu, ali je zbog toga što je tužba četiri godine stajala, to delo zastarelo – priča Radojčić.

 

Meteorološku stanicu iz koje svakog časa šalju izveštaje sada zamenjuje kontejner u kojem gotovo da nema uslova za normalan rad. Republički hidrometeorološki zavod ekskluzivni hektar zemljišta pored obale jezera menjao je za udaljeniju lokaciju uz uslov da preduzeće „Park Palić“ izgradi novu zgradu za rad stanice. Montažna kućica je podignuta, ali bez potrebne komunalne infrastrukture, na neodgovarajućem terenu, tako da je neupotrebljiva, a Mitar Radojčić i njegove kolege nastavljaju da rade iz neuslovnog kontejnera, tako da grad i dalje nema meteorološku stanicu.

 

A. Isakov

PolitikaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Meni je uvek bilo cudno da se meteoroloska stanica nalazi na Jezeru pored koga su temperature UVEK drugacije nego u centru, pa bi tom logikom trebalo napraviti stanicu negde u sirem centru ili iskoristiti neki prazan prostor na pravcu Radijalac Prozivka. Meni je vec dosta da godinama gledam kako je na televizijama data temperatura za PALIC. 

 2. freelancer kaže:

  A mene zanima, koji su to “1.200 Subotičana”, koji su dobili ratnu odštetu i po kom osnovu. Za neupućene: NATO alijansa je na teritoriji subotičke opštine (pa i cele Vojvodine) gadjala ono što se po svim doktrinama smatra “legitimnim vojnim ciljem”. Da li je pogodjena neka škola, bolnica, civilni objekat na teritoriji Vojvodine? Nije! Štete bilo JESTE, ali kao prateći efekat. 

  Pa zašto bi neko gadjao METEOROLOŠKU stanicu? Za to je postojao razlog, ali se ćuti. Kao i za one ii civilnog automobila, koji je bukvalno spržen. kao i za objekat u kasarni itd… 

  Naravno, svesnim, namernim i planskim prećutkivanjem i manipulisanjem informacijama, stvara se sasvim drugi efekat. Ponavljam, na teritoriji Vojvodine, nije ciljan NITI JEDAN civilni objekat, niti jedno postrojenje, ako za to nije postojao razlog: postavljen radarski ili uredjaj za komunikaciju.

  Subotičani bi trebali zahvaliti (ne znam kojem) Bogu, što je npr. poštedjena bolnica i još neki objekti. SRAMNO i p***rski je bilo da se pandurske p***ice kriju na poslednjem spratu bolnice, Šantićevoj i drugim objektima, štiteći se pre svega iza ledja CIVILA. Da su ih gadjali, bilo bi: “NATO iz čista mira gadjao kuće s civilima!” To nije bilo, ali se neće saznati bar još 50 godina… 

 3. Natasa kaže:

  tuzna prica

   

 4. Loš Đak kaže:

  @freelancer

  Ti se izgleda razumeš baš u sve? Da li se i TV Beograd po tvojoj doktrini smatra „legitimnim vojnim ciljem“? U ratu je bilo mnooogo kako ti kažeš “bukvalno sprženih” ne samo automobila nego i ljudi. Znaš to je u stvari primarni efekat vatre koja nastaje kao nusproizvod eksplopzije. A eksplozivi koji se koriste u ratu pucaju malo jače od petardi koje si verovatno navikao da bacakaš po ulici. Nemoj da laprdaš o stvarima koje ne poznaješ. Priče o pokretnim radarima i zaštitom iza leđa civila su širili upravo oni koji su nas i bombardovali, a najlakše ih je širiti pričajući ih naivčinama kao što si ti. Ili možda ti i nisi tako naivan?

OSTAVITE KOMENTAR