Ni medvedi ne mogu da se dogovore

Medvedi u prihvatilištu za divlje životinje u Banoštoru danas nisu ni izašli iz svojih jazbina, što prema narodnom verovaju znači da će zima još da potraje. S druge strane, medvedica na Paliću se nije uplašila svoje senke, što, prema narodnim verovanjima, govori da se zima bliži kraju i da neće još dugo.

 

Kako je novinarima izjavila koordinatorka u Zoološkom vrtu na Paliću Mirjana Alapović, njihova medvedica je “pravi prognozer” svakog 15. fabruara već godinama i da je do sada obično pogodila bliži li se kraj zime.

 

“Nadam se da će i ove godine biti tako, jer je medvedica jutros izašla iz svog brloga, nije videla nikakvu senku, nije se uplašila, već je sela da – doručkuje. Po tome možemo očekivati završetak zime”, rekla je Alapovićeva.

 

Prema narodnom verovanju, ako mečka na Sretenje, kad izađe iz brloga, vidi svoju senku vraća se unutra i zima će potrajati još šest nedelja. Ukoliko je oblačno, mečka prekida zimski san i zimi se bliži kraj.

 

A, jutros je bilo oblačno.

 

Kako je s druge strane saopštilo Društvo za zaštitu životinja i životne sredine Arka, medvedi u prihvatilištu koje vodi to društvo uopšte se nisu pokazali ni na izlazu iz jazbina, nisu hteli ni provere kakvo je vreme.

 

Prema narodnom verovanju, danas na Sretenje, sreću se zima i leto i medvedi izlaze iz svojih brloga da bi procenili da li je završena zima.

 

Pošto medvedi nisu napuštali svoje jazbine, takvim ponašanjem nagovestili su da će hladno vreme potrajati još četrdeset dana.

 KOMENTARI

  1. Subotica kaže:

    Moj pas vec dve nedelje odbacuje dugacke dlake koje joj narastu pred zimu, ako joj vise ne trebaju, znaci ide toplije a ja njoj verujem 🙂 .

OSTAVITE KOMENTAR