Ni posle četiri godine nema plana za „Ljutovo”

Sudija prekorila i poverioce i dužnike što se neprestano menja i dopunjuje plan reorganizacije preduzeća u stečaju

Okruzni su Subotica pravo pravnici sudjenje advokati

U Privrednom sudu u Subotici 20. decembra 2012. raspravljalo se o planu reorganizacije a. d. „Ljutovo”, poljoprivrednog dobra koje je u stečaju od 2. avgusta 2011. godine. Plan nije usvojen, a odluka o njemu je prolongirana dok se ne uradi procena imovine.

Četiri godine kasnije, gotovo u isti dan, na istom mestu, u Privrednom sudu u Subotici, 22. decembra ponovo je odloženo odlučivanje o planu reorganizacije. Ovoga puta razlog su brojne primedbe i stalne dopune plana koje su napravljene nakon što je 28. novembra objavljen na sajtu Agencije za privredne registre. Inače, na sajtu agencije ovo je peti plan reorganizacije, a ozdravljenje preduzeća još nije ni započelo.

Imovina nekadašnjeg čuvenog prerađivača voća i povrća izdaje se zakupcima, a nekadašnjih 56 radnika i preko 170 akcionara i dalje potražuju svoja prava. Deo bivših radnika došao je na ročište, a u nekoliko slučajeva pojavljuju se naslednici, koji se nadaju da će bar oni dočekati neisplaćene zarade.

Sudija Ilma Varga Almaši ročište je započela prekorom i podnosiocu plana, a ovoga puta je to preduzeće GVP, d. o. o. za preradu papira, štamparske usluge i trgovinu, što neprestano menja plan, ali i poveriocima koji kasno dostavljaju svoje primedbe.

„Nemam konačan tekst koji bi trebalo da se stavi na glasanje”, rekla je sudija Varga Almaši, navodeći da su pojedine izmene i primedbe stizale na sam dan ročišta. Ona je dodala i da se iz plana reorganizacije ne vidi kako je preduzeće GVP povezano sa „Milma komercom”, a ono opet sa a. d. „Ljutovo”, za koga se podnosi plan reorganizacije.

Poljoprivredno dobro „Ljutovo”, poznato po proizvodnji izuzetnih rakija i prerađevina od povrća, privatizovano je 2006. i kupac je bio Živojin Đorđević, koji je ubrzo preduzeće opteretio hipotekom, iako je to bilo protivno ugovoru o prodaji firme. Zbog velikih dugovanja „Ljutova”, hipoteke i neisplaćenih rata, 29. jula 2011. Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor.

Agenciji od tada pripada 71 odsto akcija preduzeća, a ostatak je u rukama malih akcionara. Nada da bi preduzeće moglo da nađe odgovornijeg kupca trajala je samo nedelju dana, kada je preduzeće „Milma komerc”, za koje se pretpostavlja da je povezano sa Živojinom Đorđevićem, pokrenulo je stečaj u „Ljutovu”.

U međuvremenu, poljoprivredno dobro ostalo je bez dela svoje vredne imovine, zbog hipoteke banka je prodala 160 hektara voćnjaka. Inače, ova hipoteka stavljena je zbog kredita koje je Živojin Đorđević podigao u korist „Medoprodukta”, drugog preduzeća koje je privatizovao, oterao u stečaj i za koje je 2012. godine prihvaćen plan reorganizacije. Na ročištu za „Ljutovo”, Đorđević je prisustvovao kao predstavnik „Medoprodukta”.

Plan reorganizacije procenjuje da je knjigovodstvena vrednost preduzeća, sa svim zalihama i potraživanjima nešto preko 372 miliona dinara. Bivši radnici i mali akcionari, kao i Savez samostalnih sindikata takođe su dali svoje primedbe na plan reorganizacije.

Kako za „Politiku” kaže predstavnik radnika Ivica Šarčević, oni smatraju da radnicima treba da se isplate sva zaostala potraživanja u visini od oko tri miliona dinara, a planom su nezadovoljni i zbog toga što ne predviđa vraćanje proizvodnje, jer se navodi da će biti angažovano samo petoro radnika. U primedbama radnika navedeno je i da iako plan reorganizacije podnosi GVP „imamo sumnje da iza toga stoji isto lice koje je bilo kupac a. d. ’Ljutovo’”.

Novo ročište na kome bi trebalo da se raspravlja o planu reorganizacije ovog poljoprivrednog dobra zakazano je za februar.

 

POLITIKAKOMENTARI

  1. Provereno ... kaže:

    Ne spominje se kupac voćnjaka koji je uz svesrdnu podršku rukovodstva voćnjaka terao radnike da daju potpise podrške izvesnoj stranci . Isto to rukovodstvo voćnjaka tesno sarađuje i sa pomenutim Đorđevićem i sa svojim sadašnjim vlasnikom. Malo-malo njima nešto uz četiri čuvara – nestaje. cisterna,prikolica,masivni metalni poklopac. Koliko puta je samo radionica u krugu voznog parka obijena ??? Dan danas narod po Ljutovu spominje vrle radnike (pojedince) ovog preduzeća koji su na sva zvona krali šta su stigli i to u vreme kada je firma radila punom parom, svi ti koji su krali od voća do nafte iz vozila sada su kooperanti sadašnjem vlasniku. Šefovi rade šta im volja, čuvari nevide jer nesmeju i pojma nemaju ni o čemu a o licencama koje treba da imaju POJMA nemaju. Obični radnici tek nesmeju ništa jer su bukvalno roblje, dati su od strane sadašnjeg vlasnika u ruke tkz. (plavuše) koja im određuje kada će: piti vode,ići do toaleta, ko će raditi ko neće. Tamo ljudi rade najteže fizičke poslove na minus neverovatnih petnaest st. celzijusovih. Mnogi od ovih koji se žale odavno su već naplatili svoja ” potraživanja” -kao i lepi koji je kao vodio sindikat ustvari nije radio ništa. Šarčević ??? Bolje mu stoji harmonika jer nije kvaran čovek, da bi se upuštao u sve ovo. Ovo sve je rubikonova kocka na Ljutovački način. da još spomenem i one rezače voća iz Aleksinca. Ko njih pušta uopšte svake godine da orezuju voće po basnoslovnim sumama, dok Ljutovčanima ne plate ništa osim plate i to ako je dobiju. I ko ono proverava te čuvare ???

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 3 =