Ni proletera ni fabrike ostadoše samo Titove slike

Ovu vest započinjemo krajnje čudnim naslovom, inspirisani trenutnim stanjem u Zorci Klotild. Na samom početku velikog fabričkog kruga, nalazi se kućerak za radnike koji još nije srušen a u kom su svoje mesto našle sve (ili barem veći deo) Titove slike iz raznoraznih kancelarija.

Slika

Odmah ispred te kućice, postavljenje su zastave iz različitih doba SFRJ, manje ili više izbledele, baš kao i poruke koje nose.

Slika

"Proleteri svih zemalja ujedinite se"

No, da se vratimo onome zbog čega smo u jednom subotnjem maglovitom prepodnevu došli na Zorku. 90% fabrike je nestalo sa lica zemlje, i polako se odnosi iz fabričkoh kruga što kao drvo za loženje, što kao cigla, što kao mleveni beton. Praktično su sve hale nestale, a ostali su samo delovi pogona koji moraju da se seku.

Slika

Nakon rušenja velikih hala, a po rečima očevidaca neka su srušena i za 15 minuta, sledi razvrstavanje materijala, obrada i prodaja.

Drvene grede, se seku i prodaju kao ogrev.
Slika

Cigla se čisti i slaže
Slika

Beton se mrvi i prodaje kao zamena za sitno kucani kamen.
Slika

Šetajući tako fabričkim krugom primećuje se veliki broj detalja koje svedoče o vremenu nastanka i izgradnje fabrike. Naime, kao što je svima poznaro Zorka ima više od jednog veka postojanja i u tom periodu je polagano građena tehnologijama toga doba. Pa su tako zapažene tri cisterne za skladištenje mazuta koje su "nitovane" a ne varene, što jasno ukazuje na to da su nastale pre Drugog svetskog rata.

Slika

Upravna zgrada je izgrađena na atomskom skloništu, pa je morala da bude lagana kako bi u slučaju njenog rušenja, ljudi iz skloništa mogli lako da izađu. Iz tog razloga je građena od gipsa.

Apokaliptični pogled na deo pogona
Slika

Plan je jasan, do proleća sav beton, drva, cigla, plastika, metal itd… moraju se izneti iz kruga fabrike, kako bi se dobio jedan očišćeni plac, i kako bi se krenulo sa sanacijom "kućne apoteke" u velikim količinama koja se nalazi po raznim bocama, epruvetama, buradima ali i na poljani u vidu gipsnog polja.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Malo zive slike. Video snimak mlevenja betona na Zorci

 2. covek iz mase kaže:

  Kao neko rece, dobise kasarne konkurenciju u Zorci i Severu. Zasto sam stekao utisak da ce se zemlja na Zorci pre prodati nego na kasarnama!

 3. djomla kaže:

  Neka, neka, do pre godinu dana nismo imali ni jednu od opcija. Zemlja u Malom Bajmoku je trenutno aktuelna, a ako se sve odradi kako treba na kasranama, nema razloga da i ta zemlja ne bude aktuelna kroz godinu dana.

  Kasarni i vojkse mi uopste nije zao, kao sto mi nije zao ni Zorke, jedino mi zao Severa…

 4. zlajs kaže:

  Molim za pomoc,koliko su stare ove fotke,koja firma izvodi rusenje Zorke,interesiraju me ove stare grede ako ih nisu sve vec unistili

 5. djomla kaže:

  Fotografije su od subote 20.11., ne znam koja firma rusi Zorku, ali znam ko vam moze pomoci oko otkupa greda ili bilo kog drugog materijala. Molim vas da nas kontaktirate putem maila, telefona ili facebooka…

  contact.php

 6. coyote kaže:

  Eh, druze Tito, da si ziv pa da proveris da li skrecemo sa tvog puta. Skrenuli sa njegovog puta, pa sa puta pokojnog premijera, mi samo skrecemo.

 7. duca kaže:

  Dragi moji ,drage moje
  Već izvesno vreme tražim portret druga Tita koji je uzet iz kasarne u Smederevu a naslikao ga jer moj deda i sad želi tu sliku dajoš jednom vidi.da li ko zna nešto ?

OSTAVITE KOMENTAR