Nije aprilska šala! Cene rastu

Standard pada, cene rastu, a prosečan kupac sve opreznije troši. Šećer, kafa, hleb, mleko, kućna hemija, struja, a sada i voda samo su deo onoga što je poskupelo u prva tri meseca ove godine.

Slika

Novi talas poskupljenja započeo je sa prvim aprilom pa do šale nije bilo nikome. Struja za domaćinstva je skuplja za 13,5 odsto, a za privredu 15,1 odsto. Ubrzo je usledio i novi šok za građane koji će i vodu plaćati znatno više, pošto je Gradsko veće odobrilo JKP Vodovod i kanalizacija povećanje cene vode. Voda će biti skuplja za 5,8 odsto, što u prevodu znači 41,18 dinar po kubnom metru. Međutim, nije to sve bar kada je reč o vodi. Od narednog meseca će pored sume za utrošenu vodu građani plaćati 80 dinara za nešto što se zove „naknada za pogonsku spremnost sistema“. Samo "srećniji" sugrađani, njih oko 2100 koji dobijaju socijalnu pomoć biće oslobođeni ove naknade.

Zbog nove cene struje i drugih komunalnih dažbina, već ovog meseca se mogu očekivati poskupljenja na nivou maloprodaje, imajući u vidu činjenicu da je u našem tržišnom ambijentu praksa nekih proizvođača da u svakom poskupljenju električne energije ili vode nalaze opravdanje za podizanje cena svojih proizvoda.

Sa druge strane, građanima ostaje samo da gledaju i plaćaju, jer inflacija i kretanja na nivou sveta ne utiču na njihove plate. Pa vam tako nijedan poslodavac neće zbog rasta inflacije povećati i platu. Ili ako ih i ima, malobrojni su.KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Ovi sa cenom vode nisu normaloni. Preterase ga, svakih po godine dizu cene.

  2. mala garava kaže:

    Da li neko moze da objasni sta znaci ta naknada za pogonsku spremnost sistema? Kako dobar izraz za uzimanje novaca…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 42 = 47

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: