Nije lako bez carine doneti tehničku robu

Od 1. januara naovamo, otkako nema carina na uvoz televizora, bele tehnike i kućnih aparata, građani Srbije češće su uvozili tu robu iz Evropske unije pa je tako na najvećem graničnom prelazu Horgoš prošlog meseca vrednost uvezene tehnike udvostručena u odnosu na isti mesec prošle godine.
Međutim, kupiti u EU šporet, peglu, monitor, televizor ili neku drugu robu na koju više nema carine i doneti je u Srbiju nije nimalo jednostavno. Naprotiv! Građane koji se vraćaju u našu zemlju iz uspešnog pazara često na granici dočeka neprijatnost. Moraju, naime, imati dokaz da je roba kupljena u EU i da je u nekoj od tih zemalja i napravljena, a taj papir ne mogu dobiti od evropskog trgovca već od proizvođača. E, to je pravi poduhvat, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što se delovi uvoze iz Koreje, Kine…


Elem, ako kupite, recimo, LCD koji je na tržištu EU i do 30 odsto jeftiniji nego kod nas, a pride računate na to da ćete na granici dobiti i povrat PDV-a od 20 odsto, nemojte trljati ruke ako nemate dokumenta koja morate pokazati cariniku.


U skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU, počev od 2014. godine, svi proizvodi koji imaju status preferencijalnog porekla EU, osim određenih poljoprivrednih proizvoda, mogu se u Srbiju uvesti bez plaćanja carinskih dažbina. Pomenute snižene carinske stope mogu biti primenjene samo ukoliko se carinskom organu kao dokaz da je u pitanju proizvod s preferencijalnim poreklom EU podnese uverenje o kretanju robe EUR-1 ili izjava izvoznika u propisanoj formi na fakturi ili drugom komercijalnom dokumentu. Navedeni dokazi o poreklu se prilažu u redovnom postupku, uz podnošenje carinske deklaracije, objašnjavaju za „Dnevnik” u Upravi carina Ministarstva finansija.


Međutim, kako kažu, problem nastaje kada građani pokušaju da pribave taj dokaz, koji se izdaje na osnovu potvrde dobijene od proizvođača ili dobavljača, a ne od prodavca. Trgovinski lanci u kojima građani najčešće kupuju pomenutu tehničku robu ne izdaju neophodni EUR-1 sertifikat, te ga građani teško mogu pribaviti.
Činjenica da na nekom proizvodu piše „EU product“ ili „Made in EU“ nije dokaz preferencijalnog porekla tog proizvoda jer sastavni delovi najčešće potiču iz zemalja koje ne pripadaju EU, a po važećim propisima, da bi se npr. televizor s LCD ekranom mogao smatrati evropskim preferencijalnim proizvodom, udeo takvih delova ne sme prelaziti 40 odsto cene fabričkog proizvoda i, dodatno, vrednost svih upotrebljenih materijala bez porekla korišćenih u procesu proizvodnje televizora ne sme biti veća od vrednosti svih korišćenih materijala s poreklom, kažu u Upravi carina. 


U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) naglašavaju da je Carina u obavezi da reši taj problem, a ne da građani jure za papirima jer je to veoma teško.


– Postoje kataloški brojevi po kojima na carini mogu utvrditi da li je proizvod oslobođen tih dažbina ili ne – kaže za „Dnevnik“ predsednik NOPS-a Goran Papović. – Nisu građani dužni da dokazuju poreklo robe, taj posao mora da obavi Carina. Njeni službenici na osnovu modela i serijskog broja mogu utvrditi da li je neki proizvod iz EU.


Inače, kako nam je rečeno u Upravi carina, na najfrekventnijem graničnom prelazu, Horgoš, u januaru 2014. godine bilo obrađeno gotovo 1.000 dokumenata, dok ih je u januaru 2013. godine bilo oko 500. Vrednost tehničke robe koja je u januaru ove godine uvezena je veća od devet miliona dinara, dok je u istom periodu prošle godine ta vrednost bila oko 4,5 miliona. Na režimu bescarinskog uvoza iz EU još od 2013 godine bili su frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša, zatim ručni alat, motike, budaci, ašovi i ručne testere.
Na primer, carinska stopa za mikrotalasne peći, pegle, šporete, televizore, monitore i usisivače tokom 2013. godine bila je tri posto, a od početka 2014. godine je nula. 

 

tehnika uvoz


Nema šverca hrane


Po podacima kojima raspolaže Uprava carina, krijumčarenje hrane se nije povećalo već je situacija s tom robom ista kao i za poslednjih desetak godina.
Cena hrane je nešto niža u susednoj Mađarskoj, ali to nije novina, niti je razlika takva da bismo mogli govoriti o masovnijoj pojavi. Za razliku od devedesetih godina prošlog veka kada su postojale i organizovane autobuske ture za kupovinu hrane u Mađarskoj, danas još uvek nema nijedne, vele u Upravi carina.  

 

DNEVNIKKOMENTARI

 1. Neša kaže:

  "Postoje kataloški brojevi po kojima na carini MOGU utvrditi da li je proizvod oslobođen tih dažbina ili ne – kaže za „Dnevnik“ predsednik NOPS-a Goran Papović. – Nisu građani dužni da dokazuju poreklo robe, taj posao MORA da obavi Carina. Njeni službenici na osnovu modela i serijskog broja mogu utvrditi da li je neki proizvod iz EU."

  Svašta! Pa mi smo odavno naviknuti da država i njeni organi i institucije NE MORAJU ništa i zbog toga im NE MOŽETE ništa!

  Oni MOGU samo ono što HOĆE a i to NEĆE jer im se MOŽE!

 2. Sasa kaže:

  A mozda pedesetak eurica ili tako nesto moze da pomogne,tako je bar bilo kada sam se ja odselio sa buvljaka,a bogami i iz Srbije!

 3. Gradjanin Pokorni kaže:

  Iznos carine i nije bio neka stavka. Stavka je PDV koji iznosi, ali na dodatu carinu 20%. Pred Novu godinu sam uvezao TV koji je po računu koštao oko 680 evra, a "revnosni" carinik je izračunao da treba da se plati nešto više od 25.000 dinara. Koliko su  bili vredni na ulaz se čekalo preko 15 sati, jadni gastarbajteri u redovima su čekali da plate "carinu" na poklone familiji u zavičaju. Jedino rešenje je APP, ostalo je harač.

 4. stormwatch kaže:

  Kvalitetno i dobro, a da je napravljeno u EU:

  LCD (LED) televizori:

  Samsung – Made in Hungary

  LG – Made in Poland

  Toshiba – Made in Poland

  Bosch alati – Made in Hungary

   

  Toshiba je inace dobra, ali ima nekih serija TV-a koje bas i nisu najbolje, no sve sto nevalja se odma vidi na licu mesta u radnji.

   

   

   

   

 5. Mato kaže:

  Koliko bi ne kostala carina alata za keramiku poput masine za secenje keramike ili busilice,ako za njih imam uredne racune koji ne prelaze 500e.

 6. Mika kaže:

  Račun na 500eur + 10% carine, pa onda pdv na 550eur još 20% na sve, dakle 110eur, ukupno 660.

 7. Nada kaže:

  Srbija zemlja lopova bila i ostala! !!!

 8. Kiza kaže:

  Nado, I TESKIH PRIMITIVACA POSEBNO MEDJU CARINICIMA. TO JE NEOPEVANA BAGRA.

OSTAVITE KOMENTAR