Nijedan odziv na tribinu “Rano otkrivanje raka dojke”

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest u Srbiji i jedan od glavnih uzroka prevremene smrti žena. Kako bi se smanjila ovako visoka incidence bolesti kao i mortalitet, u toku je sprovođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka. Na skrining se pozivaju žene starosne dobi između 50 i 69 godina.

 

Dom zdravlja Subotica, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, sprovodi niz aktivnosti kako bi omogućili sugrađanima što bolju informisanost o navedenoj bolesti, kao i o značaju blagovremenog odlaska na pregled radi sprečavanja razvitka bolesti i smrtnog ishoda.

 

Za razliku od gradske sredine, odziv žena iz lokalnih naselja je veoma nizak. Tim povodom je 12. jula 2013. u prostorijama Mesne zajednice Bajmok organizovana edukativna tribina na temu “Rano otkrivanje raka dojke”. Tribina je, pored edukacije, imala za cilj i iznalaženje rešenja za mali odziv i nezainteresovanost meštanki za sopstveno zdravlje. Razgovor i diskusija na tribini omogućili bi dogovor i oko odlaska u Dispanzer za žene – ukoliko za to postoji materijalni problem.

 

 

– Na žalost, na naš poziv niko se nije odazvao! Očigledno je da u nekim sredinama još uvek ne postoji odgovornost za sopstveno zdravlje i da glavna parola u medicini “Bolje sprečiti, nego lečiti”  – teško može da se sprovede. S obzirom na značaj  teme i ukoliko se za to pokaže interes, spremni smo da ponovimo tribinu u terminu koji će naknadno biti dogovoren – izjavili su iz Doma zdravlja.KOMENTARI

 1. Penzioner kaže:

  Ja bih otisla ali ne dobijam nikako poziv ja sam iz Subotice

   

 2. Korisnik kaže:

  Veoma aljkavo i loše organizovana akcija. Ako ste stavili jedan flajer u Domu zdravlja, mislite da je to dovoljno? Gospodo, nije dovoljno to hteti uraditi, potrebno je i znati kako! Bojim se da niste preterano zainteresovani za ovo, jer vam niko to ne plaća posebno, pa što bi ste se vanredno angažovali?

 3. gorki kaže:

  Kriva je inertnost predstavnika Mesne zajednice,oni su trebali obavestiti građanke i stvar bi bila rešena.

 4. brat kaže:

  a mogao je recimo i PR Savo da malo odradi svoj posao:(

 5. Med. sestra kaže:

  Neverovatno da se niko ne odaziva na poziv. Losa informisanost? Pa, najavljujte repetitivno na Radio Subotici. Strah od istine? Sramota? Neupucenost u uspesan ishod te operacije? Prezivela sam, odlicno se osecam i preporucujem svim zenama iznad 5o godina da i bez poziva odu na mamografiju, jednom godisnje, ili bar svake druge. OBAVEZNO !!!

OSTAVITE KOMENTAR