Niko neće pekaru „Fidelinke”

Imovina pekare i testare ostaje u rukama hipotekarnog poverioca, a to je sada preduzeće „Batagon”

Do 12. časova u četvrtak 25. februara nije stigla nijedna ponuda za kupovinu dela imovine bivše fabrike hleba i peciva „Fidelinka” u Subotici. Stečajni upravnik Zoran Stojanović oglasio je na prodaju, metodom neposredne pogodbe, objekte pekare i testare, pomoćne zgrade te deo građevinskog zemljišta i to sve po početnoj ceni od 2,3 miliona evra.

Rok za predaju pisanih ponuda je istekao, a da nijedna ponuda za kupovinu nekada jedne od najuspešnijih žitomlinskih i pekarskih preduzeća u Srbiji, nije stigla. Na prodaji je inače bio pogon koji je u funkciji i radi, jer je već godinama zakupac pogona pekare slovenačko preduzeće „Don-don”.

Ovo je drugi pokušaj prodaje dela „Fidelinkine” imovine, ni na prvi oglas nije se javio niko zainteresovan.  Po slovu oglasa za prodaju predviđeno je bilo da stečajni upravnik 1. marta obavesti Odbor poverilaca o ponuđaču najviše cene, te da istog dana bude potpisan i kupoprodajni ugovor.

Umesto toga, pošto na dva poziva za prodaju nije bilo zainteresovanih kupaca deo oglašene imovine „Fidelinke” – pekara i testara – ostaju u rukama razlučnog poverioca, odnosno poverioca koji je svoja potraživanja obezbedio hipotekom. U ovom slučaju to je bila Hipo alpe adria banka, koja je još početkom 2000-ih godina, kada su nekadašnji privatni vlasnici zaduživali fabriku, stavila hipoteku na njenu imovinu. U međuvremenu, ovo potraživanje je promenilo vlasnika, te je od pre tri godine novi razlučni poverilac firma „Batagon” iz Zemuna.

U srpskoj javnosti ovo preduzeće poznato je i kao vlasnik „Fabrike akumulatora Sombor” kupljeno iz stečaja za 7,3 miliona evra.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je osnivač firme „Batagon” preduzeće „Swissbat Holdings LTD” registrovano na Kipru. Sredinom ove godine, pojedini istračivački mediji preneli su informaciju da je preduzeće „Batagon” povezano sa švajcarskim preduzećem „Ruverkap” te da su oštetili penzione fondove alpske države.

Žitomlinska kuća „Fidelinka” otišla je u stečaj pre više od 10 godina zbog duga od, kako se u prvi mah procenjivalo, 692 miliona dinara. U stečaj je prvo otišla matična firma, a postepeno za njom, kao kule od karata, rušilo se poslovanje i 10 povezanih ćerki firmi. U trenutku stečaja, u preduzeću je na platnom spisku bilo 365 radnika. Vremenom, svi su ostali bez posla i morali su potražiti novo zaposlenje. „Fidelinka” je privatizovana pet godina pre stečaja, i u trenutku njenog finansijskog kraha nije se znalo ko su vlasnici. Pokazalo se da je reč o tri preduzeća registrovana u zemljama koje se smatraju poreski rajevi: „Moubrej sistems” „Mineko” „Alisan marketing”. Ova tri preduzeća su se, kako je to jednom prilikom i nakon uvida u stanje rekao i stečajni upravnik, zadužila kod banaka, tako da je i svaki ekser u fabrici bio pod hipotekom.

Vlasnici firme su tokom godina nudili i reprograme, ali fabrika „Fidelinka” nikada se nije oporavila, i njena imovina je delom davana u zakup ili prodavana. Kupca još traže njen silos, mlin i skrobara.

PolitikaKOMENTARI

 1. De Bil kaže:

  Svaka čast “žutoj bandi” na sposobnosti da upropaste ovakvu firmu koja je “hranila” celu ex Yu. Svaka čast hipotekarnom Čedi prašku kako je trange-frange kombinacijama firmu predao u ruke pokvarenih bankara. Svaka čast i budućem kupcu na strpljenju jer će firmu kupiti za bagatelu… Što bi reko rahmetli Đole: Nisu krivci primitivci, krivi smo mi što smo se sklanjali

 2. Anonimni kaže:

  Toliko o mentalitetu nasih ljudi i privrednika.Sve su ojadili sto su stigli.

 3. avet kaže:

  Nije uopšte lepo što ću sada napisati.
  Sazreli za jednu atomsku bombu, pa onda da se sve počne ispočetka, od nule.
  Možda posle toga nešto čak i krene po dobru, pošteno i redovno.
  Ima li išta dobrog u današnje vreme ili je sve živa otimačina, krađa, prevara?
  Kad se samo setim kako je dobar bio Fidelinkin hleb pre 30 godina, kolač u poređenju sa današnjim veknama.
  Ma koji “Don-don” i ostali, izgleda da su recepti za pečenje dobrog hleba odavno negde duboko sahranjeni.
  U Vojvodini, najvećoj i najmoćnijoj žitnici bivše SFRJ, realno, prava je umetnost upropastiti bilo kakvu fabriku hleba, a ne Fidelinku, koja je bila lider regiona.
  Ali, eto, kod nas je i to moguće.

 4. Oki kaže:

  @Debil,
  Ups, nisam razdvojio ” nik name”.
  Svaka čast na komentaru, konačno da još neko spomene žute, i pljune prilikom spomena istih.
  Jedini koji je zavredio poštovanje iz te klike je bio pokojni Zoran Đinđić, bar je čovek imao viziju, međutim, zamerio se bandi koja je imala korene baš među njegovim naj bližim saradnicima, i oni su mu došli glave.
  I kasnije sve što su uradili, uradili su “u ime Zoranovo”!!!

 5. Milos kaže:

  Moze se snimiti kompletna krimi serija sta se sve tu izdesavalo zadnjih 20 godina. Mozemo slobodno reci da politicari su kriminalci u odelu. Fidelinka je samo jedan od dokaza na to.

 6. Trovach kaže:

  Uspeli su unistiti Fidelinku, bas kao i Agroseme koji je prva firma u kojoj sam radio. Secam se kako sam vozeci biciklu na posao duboko disao i njuskao mirise raznih peciva iz Fidelinke.

 7. Orakel kaže:

  U jednom gradu u kome propadne apoteka moze komotno da propadne i pekara. Sta nam to govori? Subotica – grad blagostanja- Nema bolesnih – nisu potrebni lekovi. Nema gladnih – nije potreban hleb. Ono sto narodu treba su Avantura-parkovi. Akva – parkovi, raskosne fontane i vodoskoci isve one slicne divote za uveseljavanje, jednog inace zdravog, sretnog i zadovoljnog naroda.

 8. Trovach kaže:

  @Orakel…Bas kao i u Severnoj Koreji.

 9. kafedzija kaže:

  na tv puna usta obracunacemo se sa kriminalcima a za fidelinku jos niko nikad nije bio uhapsen kao ni za novembar, sever itd i itd al bitno da se laje da se bave krimosima

 10. Jovo kaže:

  Navedite mi jednog “žutog”koji nije sada u SNS na nekoj funkciji;ako nije na pložaju onda drma Srbijom u gradjevini,poljoprivredi,i ostalim kombinacijama.Ista je to ekipa,SPS,DSS,DOS,SNS…..Samo imena menjaju.

 11. Oki kaže:

  @orakel
  Nije problem u akvaparku, avantura parku, šta bi ti sad da neko izgradi novu pekaru?
  Ako bi grad otkupio Pekaru, onda bi to postalo leglo udomljavanja stranačkih kadrova.
  Ne ide.
  Nažalost, ovo su nam tekovine demokratije, nakaradne tržišne ekonomije.
  Jedan lep primer je bio i Sever, uništiše firmu koja je izvozila po celom svetu, i onda umesto da dođe do neke rekonstrukcije proizvodnje, proizvodnih hala, itd, ne oni otvore privrednu zonu i dođe neko da proizvodi elektromotore, naravno sa kompletnim kadrom iz Severa.
  Moglo bi se reći da je Pionir jedini preživio na istom mestu, samo su vlasnici prvo bile banke a posle se već ni ne zna redosled.
  I to je urađeno na zadovoljstvo radnika koji su u tim zadnjim godinama dok je bio “državna” firma dobijali baš, baš velike plate, delilo se šakom i kapom, i zaduživalo se preduzeće kod banaka, i onda “op trt” banka postala vlasnik.
  Uf, sjebalo se sve od kad nam je došla demokracija, više stranački izbori, ko je šta uspeo uzeo je sebi a ti narode evo ti hleba i igara

 12. Orakel kaže:

  @ Oki

  Nije ni demokratija bas za svakoga.

 13. Q kaže:

  Nije to nikakve banke ni tajne firme i td. Od naroda je uzet a ne kupljen, i dalje narod vlasnik ove kriminalce samo treba isterati,

 14. Oki kaže:

  @orakel
  To je taj rad, definitivno nismo dorasli tome, ni posle 25god

OSTAVITE KOMENTAR