NIP i Subotica u 2011. godini DEO 1

Iako, ove godine nismo dobili ni dinara od Nacionalnog investicionog plana, Grad Subotica je i ove godine predala spisak projekata za koje smatra da bi mogli da budu finansirani od strane tog ministarstva. Pomoćnik gradonačelnika Jasmin Šečić za GradSuboticu otkirva spisak projekata sa kojima grad ide pred NIP, a da li će ove godine NIP izdvojiti određena sredstva za naš grad, isključivo zavisi od dogovora između Beograda i Novog Sada, tačnije Nacionalnog investicionog plana i Fonda za kapitalna ulaganja APV. Ako bude kao i prethodne godine onda će se svi projekti u grad prebaciti na Fond iz Novog Sada.
Slika
Grad je aplicirao sa 27 projekata od kojih se neki nalaze na Paliću, neki u Industrijskoj zoni, zatim projekti kanalizacije i vodovoda u grad, Toplane, Opšte bolnice, asfaltiranja, pozorišta itd. U odnosu na prošlu godinu, na spisku se nije našao projekat Kompleksa zatvorenih bazena, rekonstrukcija fasada, kao ni sanacija Sinagoge.

Zbog podužeg spiska, u tekstu koji sledi prikazaće se samo deo predviđenih projekata, dok će ostatak biti objavljen u narednom tekstu.

Investicije na Paliću
Ove godine su sve odreda finansirane od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a u narednoj godini je plan da deo sredstava za nastavak ovih investicija bude izdvojen i iz NIPa i od Ministarstva ekonomije.

1. Rekonstrukcija obaloutvrde Palić Za ovaj projekat postoji generalni projekat i idejno rešenje dok nedostaje glavi projekat. Ukupna vrednost investicije je 134 miliona dinara stim da se od NIPa traži 67 miliona dok će drugih 67 miliona finansirati Ministarstvo ekonomije.

2. II faza popločavanja i urbanog opremanja Velikog parka-rekonstrukcija Projekat za koji postoji i generalni projekat i idejno resenje i glavi projekat a koji ukupno košta 193 miliona dinara stim da je već ove godine za prvu fazu izdvojeno 55 miliona dinara. Za iduću godinu, tj. drugu fazu je predviđen budžet od 60 miliona dinara i to 30 od NIPa i 30 od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Projekat "Veliki park"
Radovi na Velikom parku

Slika

3. Adaptacija – Ženski štrand Projekat za koji takođe postoji kompletna dokumentacija a koji je u fazi zatvaranja tendera. Ukupno košta 64 miliona dinara stim da je već ove godine za prvu fazu izdvojeno 34 miliona dinara. Za iduću godinu, tj. za drugu fazu je predviđen budžet od 30 miliona dinara i to 15 od NIPa i 15 od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Sanacija Ženskog štranda

4. Odmuljivanje jezera Palić je projekat koji poseduje samo idejno rešenje i košta 100 miliona od toga 50 miliona je zatraženo od NIPa a 50 miliona je predviđeno da bude finansirano od strane Ministarstva ekonomije.

5. Izgradnja južnog kraka kanalizacije banje Palić je projekat koji je započet ove godine i naravno, sadrži svu potrebnu dokumentaciju. Pored dva kraka izgrađena ove godine, kao i crpne stanice kraj Omladinskog jezera preostali su kraci do Vikend naselja koji koštaju 45 miliona a kao i svaki drugi projekat na Paliću planiran je da bude finansiran pola od NIPa 22,5 i pola od Ministarstva ekonomije 22,5 miliona.

Projekat kanalizacione mreže na Paliću

6. Velika terasa-peta faza. Projekat na kom su urađene prve 4 faze i u nadležnosti je Direkcije za izgradnju grada, a preostala je još jedan faza u vrednosti od 90 miliona dinara od toga je 45 zatraženo od NIPa a 45 od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Poslednja faza Velike terase iduće godine

Objekti kulture

7. Nastavak rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade "Narodno pozorište-Narodno kazalište-Nészínház" koje je svake godina na ovoj listi i čija je vrednost 2,3 milijarde dinara. Za narednu godinu se predviđa ulaganje od 700 miliona i svih 700 je zatraženo od NIPa.

Slika

8. Rekonstrukcija zgrade Dečjeg pozorišta Projekat koji traje više godina i koji se poput drugih kapitalnih projekata odužio. Postoji sva potreba dokumentacija a investicija košta 83,8 miliona dinara od čega je dobar deo izdvojen prethodnih godina, dok se za narednu traži 20 miliona od NIPa, a 2,2 miliona će biti izdvojeno iz nekog drugog budžeta.

Asfaltiranje

9. EIB ulice Projekat koji predviđa asfaltiranje ulica sredstvima Evropske investicione banke i ima kompletnu dokumentaciju koja je urađena baš za te potrebe. Projekat staje 100 miliona stim da je predviđeno da 50 miliona izdvoji NIP a 50 miliona grad.

Deponija

10. Regionalna deponija-izrada Glavnih projekata transfer stanica i sabirnih centara ne postoji ništa od projekata sem lokacijske dozvole dobijene ove godine. Košta oko 16,7 miliona a od NIPa je zatraženo oko 13,4 miliona, a grad će morati da obezbedi još 3,3 miliona.KOMENTARI

 1. jasmina kaže:

  Pa dobro. Nije lose. Da barem pola dobiju…. Po meni je najbitnije odmuljivanje Palica, mada bih volela i pozoriste da zavrse. Da ne bude kao RK Beograd. Koliko je godina stajala "rupa" u centru?
  Joj kada smo kod prljavog Palica: videh neki dan, "svima nam dragog" Kasu na K23. Pricao je kako se on kupao u Palicu pre, sta ja znam, sto godina. Voditeljka je na to rekla "Steta sto mi to ne mozemo.", a on ce "Jeste steta. I za Palic i za to sto nemamo zatvorene bazene….". Molim?! On kao da je pao s Marsa i ovo je bilo zateceno stanje za njega. Kao da on nema ama bas nikakve veze sa tim. Nisam vise mogla da ga slusam, pa promenih kanal.

  E, a sta je sa podzemnim garazama kod Maxi-a? Ne kazem da treba da se investira iz NIP-a, nego pitam usput. Cula sam da se ozbiljno razmislja o tome, mada ne mislim da nam je to bas apsolutno neophodno.

 2. djomla kaže:

  Ako budu finansirana 3,4 projekta ja cu biti prezadovoljan. :) To ce biti veliki pomak u odnosu na prethodnu godinu.

  Sto se tice garaze kod Maxija, bice uskoro i o tome. Direkcija ce napraviti prezentaciju projekta do kraja godine pa cemo videti kako stojimo sa tim. Finansijer nece biti NIP sigurno, a ko ce biti, jos se uvek ne zna, najverovatnije Fond za kapitalna ulaganja APV, ali da ne pricamo na pamet.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 53 = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: