NIS istražuje naftu i gas na području Subotice

Naftna industrija Srbije (NIS) započela je, u okviru plana istraživanja nafte i gasa za ovu godinu, projekat 3D seizmičkih ispitivanja na istražnom prostoru Martonoš, Velebit i Boka-Jermenovci, koji delom zahvata i teritoriju grada Subotice.

 

Započeta 3D seizmička istraživanja će, kako su objasnili predstavnici NIS-a čelnicima iz Mesnih zajednica, trajati do aprila 2014. godine, a radove na terenu izvode dve seizmičke ekipe ruske kompanije "Kaliningradgeofizika", uz korišćenje najsavremenije opreme.

 

Za izvođenje 3D seizmičkih radova, koji predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, dobijene su sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa.

 

Kako je najavljeno, ispitivanja će biti realizovana na prostoru površine 740 kilometara kvadratnih, a vrednost projekta je procenjena na oko 12,5 miliona evra.

 

Pre početka izvođenja radova, predstavnici NIS-a će obavestiti žitelje grada Subotica o predstojećim radovima na njihovoj teritoriji.

nafta-busotina-naftagas-industrija_660x330

Agencija "Milenijum", koja se bavi poslovima pribavljanja saglasnosti i isplatom štete, stupiće u kontakt sa vlasnicima svih parcela koje su na liniji radova, obavestiti ih o planiranim istraživanjima i zatražiti saglasnost o ulasku u njihov posed.

 

U toku izvođenja radova NIS će intenzivno saradjivati sa predstavnicima opština, mesnih zajednica kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

Kako je predstavljeno, kompanija "Kaliningradgeofizika" će se "maksimalno truditi da u toku izvodjenja radova ne remeti svakodnevni život i rad građana".

 

BlicKOMENTARI

  1. roki kaže:

    Gonite ove Ruse u tri lepe….Svu ce nam naftu za dzabe isisati. Mrzim ruse.

OSTAVITE KOMENTAR