Niska cena nekretnina

U Subotici vlasnici kuća i stanova još uvek ne mogu da se snađu od iznenađenja jer su cene nekretnina, po njihovom sudu, veoma niske, piše današnji Blic. U agencijama kažu da se dobro očuvane kuće od čvrstog materijala i salaši prodaju za 10.000 evra, a ima slučajeva da dobro očuvanu kuću od 9.000 evra niko neće da kupi. Stan od 50 kvadrata se u naselju Prozivka može dobiti za 12.000 evra, ali kupaca je malo.
.
– I u drugim delovima Subotice cene nekretnina padaju. Oni koji su imali gotovinu već su kupili dvosobne stanove za svotu koja je nekada bila dovoljna samo za garsonjeru – kaže Jovan Aradski iz Agencije „Kruna”.
.
Osim cena stanova, u Subotici su pale i cene zakupa stanova, pa se za 80 evra u nekim naseljima može iznajmiti dvosoban stan, a garsonjera i za 60 evra. Bilo je slučajeva da vlasnik ne traži zakupninu, već od stanara traži da izmiruje račun za grejanje od 12.000 dinara. Mnogi ne žele da plate ni to, pa kada se pojavi poštar sa računom za grejanje, napuste stan bez pozdrava sa vlasnikom.
.U „Top Tip“ nekretninama kažu da se, ipak, ne može govoriti o drastičnom padu nekretnina, ali ima slučajeva da je vlasnicima hitno potreban novac, pa za kvadrat traže 400 evra. Oni koji traže stanove u najam kažu da su cene kirija pale, ali ne previše kada su u pitanju lepo uređeni stanovi na najboljim lokacijama.
.

Subotičanin Davor Tomić žali što ne može da dobije kredit i kupi stan u trenutku kada su cene nekretnina veoma povoljne. Tomić kaže da je u naselju Prozivka mogao da iznajmi jeftiniji stan, ali njegova devojka više voli Radijalac. Kaže da su zadovoljni jer su u tom naselju iznajmili lep, dvosoban stan, a kirija je 100 evra.
.

– Stan iste kvadrature u naselju Prozivka mogli smo da iznajmimo za 60 evra, ali nam se nije sviđao nameštaj, a vlasnik nam nije dozvoljavao ga zamenimo. Pratili smo oglase i u ponudama je bio dvosoban stan za 50 evra, ali zgrada je bila stara. Možda bismo se i uselili u njega, ali moja devojka je odlučila da pogledamo i stan na Radijalcu i, odlučili smo se za novogradnju – kaže Tomić.
.

Mladi Subotičani su na jednoj strani zadovoljni što stan mogu da iznajme za daleko manje novca nego ranije, ali mnogi su nezadovoljni što ne mogu da uzmu stambeni kredit. Ma koliko da su Davor Tomić i njegova devojka zadovoljni cenom, teško im pada što kada na kiriju dodaju račun za gas i struju, jer shvate da je tolika mesečna rata za kredit.

.

BlicKOMENTARI

 1. jovan kaže:

  Jeste, kada se sve sabere, tolika rata za kredit, ali bi i uz kredit, ipak morali da placaju struju i gas.

 2. gundjalo kaže:

  …“teško im pada što kada na kiriju dodaju račun za gas i struju, jer shvate da je tolika mesečna rata za kredit.“

  Računi moraju da se plaćaju gde god i kako god (bio podstanar ili vlasnik stana). Dakle sabirati ovo sa kirijom nema nikakvog smisla.

  Štos je u tome da su krediti apsolutno preskupi (kad se sračuna, nakon otplate vi ste u stvari platili dva, a ne jedan stan), a da su radna mesta krajnje nesigurna. U takvoj situaciji, uzeti kredit za stan je čist avanturizam. Opravdanje vidim jedino kod onih koji nemaju nigde ništa te izbora nema, kod onih kojima će roditelji ili neko drugi pomoći finansijski da plate dobar deo stana, a ostalo da ide na kredit, i kod onih koji imaju sopstveni koliko-toliko siguran posao, pa mogu da se zaleću. Na žalost, takva je situacija već duže vreme, bez izgleda da će biti bolje…

 3. Mile kaže:

  Kada govorimo o padu cena onda moramo reci u odnosu na koji period. dvosoban stan na radijalcu prije par godina 43000e a sad 34000. kako je po ovoj racunici cijena pala?: 43000*79=3397000din a sada 34000*101=3434000. Svako onaj ko dobija platu u din  za njih je cena ostala ista. Trenutno je problem sto narod nema sta da jede pa su retke kupovine nekretnina. Ako se jave neki ekstreni slucajevi da nekome hitno trebaju pare onda se nekretnina i proda jeftino. ali kako rekoh to su ekstremni slucajevi.

  Zbog toga sto agencije za nekretnine nemaju posla objavljuju vijest da nekretnine nikad nisu bile jeftinije. Senzacija, Kupujte!!!

 4. Mike kaže:

  Mile,
  ja bih kupovao… ali kako???????

 5. Mile kaže:

  Kakav stan trazite sebi plac povoljno. To vam je kredit, gradite sobu po sobu. Samogradnja.

 6. Anonimni kaže:

  Ja stanujem na Prozivci sa roditeljuma i u poslednjih 2-3meseca sam trazio stan ili kucu. Kuca ima od 15000eura ali negde na periferiji Subotice udeljeno od centra grada nekih 7-8Km. A stanova nem a za tolike pare. 2 soban stan od 64m2 ima za 25-27000eura. Ja sam sad kupio na kredit stan od 47m2 za 22000 eura na prozivci. Neznam gde je taj stan od 50m2 za 12000eura ali na prozivci nema sigurno.

 7. kulin kaže:

  Zivim u Subotici, da ne trgujem nekretninama a da sam procitao ovaj tekst dosao bih do zakljucka da je trziste nekretnina u Subotici skroz propalo ali to nikako ne odgovara cinjenicnom stanju, naprotiv, u tekstu se spominju samo pojedinacni slucajevi i to za stare oronule nekretnine (kakvih ima u svakom gradu), ne spominje se novogradnja, ja sam nedavno prodao nov trosoban stan za 810 eura po m2(vlasnik je cenio 840 eura po m2), a ne spominje se ni cena novih apartmana na Palicu koja se krece od 2200-2500 eura po m2!

 8. Anonimni kaže:

  Ha, znate ono, 10 cevapa, hleb, salata i pivo, sve 100 dinara! Gde ? Nema nigde, ali jeftino !

 9. nsabi kaže:

  Šta ovi lupetaju? Ajde nađite mi neku nekretninu po toj ceni. Moja poznanica ima agenciju za nekretnine i ona kaže da je ovo lupetanje gluposti. Inače nije prvi put da se gore imenovani vlasnici agencija ovako izleću sa glupostima i sa time samo unose haos na tržište.

 10. Lovac kaže:

  „Stan od 50 kvadrata se u naselju Prozivka može dobiti za 12.000 evra, ali kupaca je malo“

  Ma neka mi samo Djura i aradski kazu di je taj stan, i koliko kosta renoviranje odmah ce te videti pravu cenu stana.
  Ma dosta tih lovackih prica od takvih lovackih prica, neka kazu koliko su stanova prodali sa neurednim papirima i po kojoj ceni, pa da budu pravi i ozbiljni sagovornici!

 11. gabriela kaže:

  Ne znam na osnovu cega je ovaj clanak napisan ali nema veze sa zivotom…

  Navedene cene nekretnina su mi neverovatne, u fazonu toliko je samo ga nema.

  ( ko akcije u JYSKu 🙂 ).

  A vezano za kirije….imam stan na prozivci u novogradnji od 40 m2 koji je namesten nedavno ponovo izdat za 120e bez problema, a komentar zakupca je bio da odavno trazi lepo uredjen mali stan i nema ga. Za 50-60e se iznajmljuje oronula prazna rusevina.

  I mozda ne ide uz temu ali mi nikako nije jasna procena trzisne vrednosti nekretnina kod placanja poreza na imovinu…na Palicu nam je porodicna kuca procenjena na 1000000 dinara i na taj iznos placamo porez! Na makovoj gde zivim procena je 500000 dinara…pa nek nam daju te pare kad misle da toliko vredi!!!!

 12. gabriela kaže:

  oups ..u prethodnom postu fali po 0…10000000 i 5000000….plavusa…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 38 = 43

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: