Nivea želi da bude ekološki osveštena

Nemačka linija kozmetičkih proizvoda Nivea dobiće novu ambalažu, čijom bi se proizvodnjom i upotrebom štitila priroda. U pomoć je pozvan dizajner Iv Behar sa zadatakom da Niveu učini zelenijom i da umanji otpad.
Dizajner Iv Behar postao je poznat, zahvaljujući svojim kreacijama, koja stvara uvek razmišljajući i o zaštiti životne sredine. Radio je za velike svetske kompanije i za inovativne dobrotvorne projekte. Njegovo lice pojavljuje se na naslovnim stranama najpoznatijih časopisa, a radovi su izloženi u muzejskim kolekcijama u čitavom svetu. Sada bi Behar trebalo da se fokusira na “redefinisanju ambalaže” jednog od najpoznatijih nemačkih brendova: 101 godinu stare Nivee (Nivea).

Behar je rođen u Švajcarskoj, otac mu je turskog porekla, a majka potiče iz istočne Nemačke. Švajcarski dizajner u San Francisku vodi agenciju “Fuseproject”, koja razvija dizajnerska rešenja za velike globalne firme, kao što su General Electric, PayPal ili Coca-Cola.

Njegove verojatno najpoznatije kreacije su računar koji troši malo energije za siromašne zemlje, kojeg je dizajnirao za inicijativu “Jedan laptop po detetu” (One Laptop Per Child), zatim “pametna mala vrećica”, zahvaljujući kojoj je proizvođač sportske opreme Puma trošio puno manje papira za proizvodnju ambalaže za svoju obuću. Sada su mu ruke odrešene i u potrazi za novim rešenjima kompanije Beiersdorf iz Hamburga, sa zadatkom da u potpunosti obnovi izgled tradicionalnih proizvoda marke Nivea.

Obnoviti poznati logo

Prvi korak Behara i njegov tima bio je da kreira novi logo. Logo mora i dalje ljude da podseća na Niveinu tradiciju, pre svega na njihov najpoznatiji proizvod: okruglu tamnoplavu limenu kutiju za kremu za lice sa velikim belim slovima, koji su Nivein simbol još od 1925. godine.

Beharov zadatak ide dalje od potrebe za novim logom i uključuje i idejno obnavljanje ambalaže za svih 1.600 Niveinih proizvoda, pri čemu posebno mora da povede računa o tome, da je kupcima važno da se ambalaža može reciklirati i da njena proizvodnja i distribucija moraju biti uspešne.

Prva je na red došla plastična bočica za najprodavanije mleko za telo iz Niveine ponude. Novi redizajnirani, izduženi oblik omogućava da više takvih bočica lakše stane u bilo koju kutiju, što umanjuje troškove pakovanja i transporta. Bočice istovremeno izgledaju sofisticiranije od dosadašnjih i podsećaju na boce u kojima se nekad prodavalo mleko.

Kupci žele eko

Tokom 2015. godine biće redizajnirana ambalaža za većinu Nievinih proizvoda. Beiersdorf tvrdi da je potrošnja materijala za njegovu ambalažu, koja se sad može u potpunosti reciklirati, nakon angažovanja Behara smanjena za 15 odsto i da je za 23 odsto smanjena i upotreba materijala za etiketiranje proizvoda. Očekuje se da će zbog ovog redizajna firma godišnje koristiti 12.000 paleta za transport manje, a da će pri tomu proizvodnja ugljen-dioksida biti smanjena za 585 tona.

Analitičarka pri organizaciji “Euromonitor International” Eilen Bevis kaže da je u njihovim istraživanjima više od polovine ispitanika reklo da im pri odluci, koji će proizvod ili uslugu kupiti, važnu ulogu igra činjenica da se pri proizvodnji mislilo na zaštitu prirode. Svejedno, dodaje ona, firme se moraju potruditi da objasne u kojoj meri njihove ekološke metode doprinose ličnoj koristi kupca, na primer njegovom zdravlju. “Ekološki faktori u svakom pogledu, ali ne uopšteno samo za okolinu, to je ono što ih najviše podstiče na kupovinu”, kaže ovaj stručnjak. 

Izvor:
 DWKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: