NLO iznad Subotice

Na južnom delu subotičkog horizonta, pod jakom srebrnastom svetlošću, tako da je izrazito odudarala od plavetnila vedrog i čistog neba, pojavila se nepoznata letelica. Subotičani su ovaj „leteći tanjir“ posmatrali sa neskrivenom pažnjom. Na glavnom gradskom trgu, u svakoj ulici i pred kapijama mnogih kuća, nalazile su se grupe sugrađana sa pogledima uprtim u nebo. Bilo je to tačno pre 40 godina. To popodne 1971. godine, nakon 45 minuta boravka nad Suboticom u srebrnastom izdanju, letelica je naglo promenila boju u jarko crvenu. Prošlo je još 30 minuta, pre nego što je NLO odleteo u visinu i nestao.

Foto: Zlatko Jovanov

 

Meteorološki stručnjaci su se izjasnili da to ne može biti neki od njihovih balona, jer oni ne svetle takvim intenzitetom, niti se mogu videti golim okom.

Novine pišu da je i nad Suboticom „konačno primećen NLO“. Bilo je to vreme kada su zemljani pravili prve korake u osvajanju svemira ali su i posetioci iz dalekih galaksija pokazivali veće interesovanje za nas. Svi su bili ubeđeni da ćemo do 2000. godine već naseliti ili bar eksploatisati neke planete. Bila je i pesma : “ U dvehiljaditoj godini, svi ćemo biti gospodini, ješćemo bombone i čokolade, a roboti će da rade.“

 

Šta su vanzemaljci mogli da vide u mravinjaku zvanom Subotica. Manje – više kao i danas, zemaljske dane koji teku.

 

 

Gužva u mravinjaku

 

I tada „žuta“ strana novina ima svoje junake. Mis Jugoslavije je Subotičanka Tereza Đelmiš. Ona javno demantuje glasine da se udala. Jeste da ima dečka ali je upisala fakultet i još nema nameru da stane pred oltar.

Tog leta 1971. godine, modni krik su „vruće hlačice“.

Kao što danas možemo naići na ostatke sedamdesetih u vidu lustera ili čitavih garnitura nameštaja a la „još je Tito bio živ“, ili uličnih znakova i reklamnih tabli tipa “ Cockta osvežuje“, tako je i sedamdesetih u mnogim kućama i uličnim budžacima, živeo duh prethodnih decenija.

Subotica 1971. godineKOMENTARI

 1. Eva kaže:

  Sjajno….i mi smo imali nas NLO….ali najvise mi se svidja vetrenjaca Gospodina Kalmana Dulica iz Djurdjina iz 1971. godine…sjajno!!!

 2. Lansky kaže:

  Grad koji nije imao NLO – i nije grad !

 3. ivsa kaže:

  Salas sa vetrenjacom, genijalna ideja jos pre 30 godina

 4. pravi bunjevac kaže:

  Vruce hlacice… 😀

 5. Drazen kaže:

  Mislim da je ova vetrenjaca jos dan danas citava! 🙂 Bas cu oici ovih dana da proverim 🙂

 6. Joška kaže:

  Ima jedan puno ozbiljniji NLO slučaj koji se dogodio na ovim prostorima.Reč je o NLO incidentu Panadria 1977.godine kada je navodno oboren jedan MIG JNA i pilot je poginuo i to baš ovde negde u blizini mađarske granice.Da li neko zna nešto o tome?Da li postoje neke informacije o tome iz mađarskih izvora?Navodno je bilo naređeno da se o tome ćuti.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 5 = 11

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: