Noć istraživača i u Subotici

U Srbiji će se drugu godinu za redom održati Noć istraživača, inicijativa Evropske unije koja ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istraživačko-naučnu karijeru.

Foto: B92

Kako piše B92, najzanimljiviji domaći istraživaci predstaviće se publici 23.septembra u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu.

 

Projekat Researcher’s night – Noc istraživača pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine.

 

Od tada se ova manifestacija održava svakog četvrtog petka u septembru. Prošle godine održana je u 33 evropske države i 200 gradova, sa ciljem da omogući posetiocima da bolje upoznaju glavne aktere – istraživače, ali i da ih ohrabri da samostalno istražuju.

 

Pod sloganom „formula dobrog provoda“, publika će imati priliku da se upozna sa istraživačima i provede sa njima nezaboravno veče.

 

Od velikog značaja za Srbiju jeste činjenica da je ove godine dobila čak dva FP7 projekta Evropske unije. Nosioci projekata jesu Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – Univerzitet u Beogradu, (IMGGI) i Festival nauke u Beogradu, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Izvor: B92KOMENTARI

  1. dasHHa kaže:

    Lepa vest za nas grad. Nadam se da ce drustveno-naucna zajednica ovog grada (ako uopste postoji organizovana) pokrenuti inicijativu za formiranjem naucnog instituta ili akademije u nasem gradu. Ovaj grad zasluzuje takvu instituciju,kako svojom velicinom i polozajem u Srbiji, tako i svojom bogatom privredno-naucnom istorijom i tradicijom.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 87 = 96

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: