Noć istraživača oduševila Subotičane

Noć istraživača u Subotici je održana u petak popodne i oduševila posetioce. Bila je to prilika da Subotičani vide oko stotinu eksperimenata, ali i da sami budu istraživači i na taj način im se približi nauka.

 

Akcenat je bio stavljen na  postavci muzeja „Nikole Tesle“ i izložbi „Čudesni svet elektriciteta“. Pored toga, nastupio je  i bend naučnika sa Visoke škole strukovnih studija.

 

Na zanimljiv način, eksperimentima, prezentacijama, u interaktivnim radionicama i igri, traženi su odgovori na pitanja iz gotovo svih oblasti naučnih istraživanja.

 

Virtuelno se putovalo u svemir, objašnjeno je kako rade vulkani, proizvodila se struja i gorivo od kućnih namirnica, pravili modeli molekula i nevidljivo mastilo, ali je prikazano i kako staviti jaje u bocu, napraviti sok u duginim bojama, ili kako naterati zrno pasulja da se kreće, zatim šta se sve vidi pod mikroskopom. Subotičani su mogli da učestvuju u ogledu i sami i kroz eksperiment da odrede kakvu vodu pijemo? Da li žele da postanu Evropljani?…..

 

Zanimljiva je bila i radionica Zološkog vrta sa Palića, gde su posetiocima pokazali sve ono što oni ne vide u vrtu, a bila je i organizovana radionica u okviru koje se razvijalo čulo dodira, naime u pet kutija su skriveni bili artifakti iz prirode, a posetioci su trebalo da pogode o čemu je reč.

 

 

„Noć Istraživača“ je pokrenuta prvi put na evropskom nivou 2005. godine. Inicijativa se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Evrope u više od 200 gradova.

 

U hotelu “ Galerija”  je bilo veoma veselo. Učestvovali su učenici osnovnih, srednjih i visokih škola sa svojim specifičnim eksperimentima. Subotičani  su besplatno mogli da izvode   zanimljive eksperimente, a kao i uvek najinteresantniji su bili eksperimenti iz robotike i elektronike.

 

Projekat je javnosti ponudio aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje su omogućile  posetiocima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju uz dobar provod. Cilj je da se  javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumevanje njihovog doprinosa društvu. „Noć istraživača”, je besplatna manifestacija posvećena podsticanju interesovanja mladih za nauku. Ovaj događaj, koji se održava u 33 evropske zemlje, kod nas je organizovan  drugi put.

 

Pored dobre zabave, kao i da se nešto nauči cilj je bio i da se svet naučnika približi posetiocima i da se razbiji stereotipi o njima.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: