Noćni sjaj Gradske kuće

Pre četiri godine je puštena u probu dekorativna rasveta Gradske kuće. 565 reflektora su obasjale detalje najlepšeg i najvrednijeg građevinskog zdanja u Subotici.

 

Rušenjem pozorišta, centar grada je postao mračniji jer sa jedne strane nije bilo svetlosti iz lokala a sa druge strane stvoren je veliki tamni prostor koji nije mogao da se nadoknadi kandelabrima u centru. Nedostatak refleksije zidova pozorišta stvorilo je depresivnu atmosferu koja se delimično popravila tog 18. novembra 2008. godine kada je bela svetlost obasjala detalje Gradske kuće.

Kao ni bilo koja druga odluka u Subotici, ni ova nije naišla na odobrenje onog manjeg, ali glasnijeg dela uvek kritički nastrojene javnosti. Ubrzo su matematičari sračunali koliko se električne energije troši, dok su ekolozi pričali o svetlosnom zagađenju grada te štetnom uticaju na život nas sugrađana. Toliko se išlo daleko da su pojedini gubili vid prolazeći iznad reflektora u stazama. Danas, kada bi neko najavio gašenje dekorativne rasvete, najglasniji bi opet bili isti ti ljudi.

 

Sledeći korak u poboljšanju stanja centra grada bilo je osvetljenje spomenika Cara Jovana Nenada tačno dve godine kasnije (19. novembra 2010.), a kao poslednji korak ostavljen je najtamniji kutak u centru.

 

Kada stanete u centralni krug, pogled prema oronuloj zelenoj fontani i biblioteci bio je u potpunom mraku. Tu i tamo je sijala poneka svetiljka i reklama banke što je nedovoljno za toliki prostor. Ta situacija je donekle rešena osvetljenjem biblioteke decembra 2011. godine.

Svakako, celokupan utisak u centru može se popraviti jedino završetkom Narodnog pozorišta, ili barem završetkom zaštićenog dela i osvetljenjem stubova. Ne treba zaboraviti ni Zelenu fontanu ali ni Dom vojske koji je godinama u mraku.

 

Ako pak nadležni ne znaju šta raditi sa betonskim delom Narodnog pozorišta, potpuno je jasno da zidani deo mora ostati u originalnom stanju. Stoga ne bi bilo loše da se u prvo vreme (narednih nekoliko godina) snage usmere na završetak zaštićenog zidanog dela, njegovo dekorativno osvetljenje i skidanje skela. To bi u mnogome poboljšalo situaciju i ostavilo vreme da se razmisli šta sa betonski delom. Sa završetkom zidanog dela, dobila bi se jasnija slika izgleda centra grada i buduće odluke bi bile lakše.KOMENTARI

 1. glibavi kaže:

  već duže vreme ne rade lampe koji se nalaze u trotoaru (deo u Štrosmajerovoj ulici), od strane prodavnice SportMax pa okolo do Vojvođanske banke, neke sijalice kao da su propustile vodu ili ko zna …  😥 … baš sam razmišljao kome da se požalim kada pročitah ovaj tekst … :mrgreen:

 2. Anonimni kaže:

  Fotke su strava.

  Lepse nego uzivo

 3. Csongor kaže:

  U Budimpesti se gase svetla u ponoc na svim osvetljenim zgradama,valjda zbog stednje. Kod nas, ima se moze se !

 4. dragan kaže:

  Ništa  čudno ,od ove  otuđene i samo sebi dobre gradske vlasti ,prioritet joj je  po ko zna koji put nešto  što je  verovatno svakom  normalnom ,savesnom i poštenom predstavniku građana  poslednje od dela koja treba da  čine  a u dobrobiti  građana .Kada znamo da dve trećine grada nema  gradsku vodu ,kanalizaciju ,asfalt ,trotoar  itd. kad znamo da mnoge ulice nisu osvetljene a u njima manijaci sačekuju i napadaju decu ,iz tih razloga da ovo dekorativno osvetljenje košta i  sto evra ,puno je ,puno zato  što  nije  ni u kom slučaju prioritet ,. Na osvovu dosadašnjih iskustava može se  slobodno zaključiti  da je i ovo  jedna od onih mutnih rabota  koje su i  inače postala praksa ,kad neki privatnik blizak  nekome u upravi grada nema posla ,onda se neko doseti i  napravi mu posao na teret gradskog budžeta.

 5. Ivica kaže:

  Csongor:

  U Budimpesti se gase svetla u ponoc na svim osvetljenim zgradama,valjda zbog stednje. Kod nas, ima se moze se !

  U Budimpešti posle ponoći nema žive duše na ulicama…Svi lokali su zatvoreni, a i  sami stanovnici su veoma disciplinovani što se toga tiče, pogotovo radnim danima…tako da u suštini nema ni kome da radi dekorativna rasveta…kod nas bi to trebalo gasiti u 1h radnim, a u 2 ili 3h vikendom…(mada sam ja ubeđen da se noću gasi, al ajd, neću da tvrdim pošto ne pamtim kada sam u to vreme bio u gradu)

 6. Ivica kaže:

  djomla:

  “Ako pak nadležni ne znaju šta raditi sa betonskim delom Narodnog pozorišta, potpuno je jasno da zidani deo mora ostati u originalnom stanju. Stoga ne bi bilo loše da se u prvo vreme (narednih nekoliko godina) snage usmere na završetak zaštićenog zidanog dela, njegovo dekorativno osvetljenje i skidanje skela. To bi u mnogome poboljšalo situaciju i ostavilo vreme da se razmisli šta sa betonski delom. Sa završetkom zidanog dela, dobila bi se jasnija slika izgleda centra grada i buduće odluke bi bile lakše.”

  Apsolutno se slažem sa ovim….A nije uopšte nikakva novina da se postavlja dekorativna rasveta na samim gradilištima…Ne bukvalna montaža reflektora, već da se postavi nekoliko komada unutar samog gradilišta i nekoliko sa spoljašnje strane (naravno sve u nekom redu), kako bi se u svakom trenutku mogle videti vizure budućeg objekta i njegovog okruženja….takođe bi trebalo dovesti u red i zaštitnu ogradu, kao i zaštitnu mrežu na skelama…evo ja bih lično sa prednjeg dela poskidao sve mreže i reklame, uklonio kontejnere ispred i postavio reflektore između stubova…ako već moramo da gledamo ovo ruglo još nekoliko godina, neka se barem to malo dovede u red…

 7. Seke kaže:

  Csongor:

  U Budimpesti se gase svetla u ponoc na svim osvetljenim zgradama,valjda zbog stednje. Kod nas, ima se moze se !

   

  Znaš kako Seke Odak… 

  “Ima se meže se vala dragom BOGU”  😎

 8. Ivan kaže:

  Izrazito negativno misljenje imam o DSu i njihovom radu u Subotici, u poslednjih 6 godina.
  Ali ovo sto su napravili sa osvetljenjem Gradske Kuce je (meni) vredno svakog potrosenog centa. Bravo za onoga ko je to izgurao. 
  Dah zastaje od silne lepote.
     

OSTAVITE KOMENTAR