Nov lek protiv korone „molnupiravir“ stigao i u Suboticu

Novi antivirusni lek iz SAD stigao je u Srbiju tokom decembra, a ove nedelje i u subotički Dom zdravlja. Reč je o leku pod nazivom „molnupiravir“ kompanije Merk koji se uzima kao pilula i koji značajno smanjuje rizik od komplikacija i težeg toka bolesti. Propisuje se isključivo u prvih pet dana od infekcije, zbog čega lekari savetuju pacijente da se što pre jave na pregled u ambulantu kako bi mogli da dobiju terapiju.

Uz antivirusni lek „favipiravir“, u subotičkoj Kovid ambulanti pacijentima je na raspolaganju i „molnupiravir“ koji je isključivo protiv virusa kovid 19. Kako objašnjava koordinatorka ambulante, dr Elizabeta Vrana, i novi i stari lek deluju na istom principu: sprečavaju razmnožavanje virusa. Mogu da se daju svim pacijentima starijim od 18 godina čiji se rezultat antigenskog testa pokaže pozitivnim u prvih pet dana od početka simptoma, dok se kutija leka dobija isključivo kod njih ambulanti.

Iako za sada nemaju mnogo iskustva sa „molnupiravirom“, lekari smatraju da će se pokazati jednako efikasnim kao i „favipiravir“ koji se pokazao odličnim. Iako se pije veća količina tableta, stari antivirotik nije pokazao neke veće neželjenje nuspojave, čak je primećeno i da smanjuje upalu pluća, objašnjava doktorka.

Sa novim lekom, stigao je i novi protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. po redu od početka pandemije. Kako pojašnjava naša sagovornica, ono što je različito jeste da se sada u prvi plan stavlja lečenje antiviroticima, dok i ovaj protokol isključuju primenu antibiotika osim ako nije dokazana bakterijska infekcija. Novina, koja je pomalo iznenadila i same lekare, jeste da se više ne daju vitamini i antioksidansi.

U Kovid ambulanti trenutno nema većih gužvi i čekaonica je uglavnom polu-prazna. Dnevno se obavi oko 100 pregleda, juče je bilo nešto više oko 130, od kojih je 14 bilo pozitivno, što je blago povećanje u odnosu na ranije dane kada su imali pet do šest pozitivnih pacijenata. Ambulanta će za praznike raditi skraćeno, do 17 časova, a već od ponedeljka biće na raspolaganju pacijentima sa respiratornim tegobama do 20 časova.

vojvodjanski.comKOMENTARI

 1. Sojic kaže:

  Postajete zamorčici.

 2. joža kaže:

  Oni bi lečili sa novim lekovima a ništa ne znaju o tim lekovima-prestrašno.

 3. Istinom protiv lazi kaže:

  13. protol za lecenje za dve godine?? Pa lepo se neko uci na nama! Znaci prethodnih 12. protola su bili promasaji i nista nisu pomogli! Toliko ! I Sretna nova godina uz 4 i 5 dozu vakcine

 4. amacak kaže:

  „Znaci prethodnih 12. protola su bili promasaji i nista nisu pomogli!“

  kako si zaključio da ništa nisu pomogli?

 5. Istinom protiv lazi kaže:

  @ amacak
  procitao tekst – „stigao je i novi protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. po redu od početka pandemije“
  Da su valjali ne bi ih menjali! Objasicu ti to „plastcno“, upaliti ti se lampica za gorivo na kolima sta se raditi da se ugasi?
  1. proveriti gume
  2.zameniti sijalicu
  3.doliti ulje
  .
  .
  .
  13. sipati antifriz ili ces
  14. sipati gorivo?
  isto je i u medicini !
  Sa prvih 13. nisi nista uradio tek si sa 14. resio problem!

 6. As kaže:

  Amacak, ti kao da radiš na radiologiji i pritom se praviš da znaš da pevaš i foliraš se da imaš znanje za kvizove…a nemaš…

 7. amacak kaže:

  „isto je i u medicini !“

  nisi kvalifikovan da sudiš o medicini.

  izneo si kategoričku tvrdnju da prethodnih 12 protokola „ništa nisu pomogli“. da je oborim dovoljo je da iznesem scenario po kome su protokoli menjani iako jesu pomagali (bar nešto) a to je trivijalno: menjani su zato što su na osnovu novih saznanja i razvojem novih lekova radili bolje od starih.

  formalno logički to je kraj rasprave a šire gledano jasno i iz teksta i iz iskustva u zadnjih 2+ godine od kada se pojavio ovaj virus da se upravo to događalo.

 8. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  ovo je obično đubre.

 9. Istinom protiv lazi kaže:

  @ amacak
  na tvoju zalost malo vise sam kvalifikovan od tebe… raspitaj se koliko su ti protokoli pomogli da se tokom ove godine ljudu vrate sa raspiratora!!!
  Zalosno je sto je broj jedva dvocifren!! Toliko da znas o mojim kvalifikacijama o medicini!!!
  Eto jos jedne kategorcne tvrdnje !!!
  Slobodno je proveri i videces koliko sam kvalifikovan i kako znam ovaj podatak!!!
  A ti me demantuj ako imas blage veze i imas i malo pojma o cemu pricas kad je Covid u pitanju!!
  I nije sramota ne znati, sramota je biti slep kod ociju! Pitaj drugi da ne bi lupetao nekog ko slucajno zna malo vise od tebe i tebi slicnih!!

 10. amacak kaže:

  „na tvoju zalost malo vise sam kvalifikovan od tebe… raspitaj se koliko su ti protokoli pomogli da se tokom ove godine ljudu vrate sa raspiratora!!!“

  nije ovo mesto za rasprave o medicini. ne možeš nikako da braniš tvrdnju da dosadašnji protokoli „baš ništa nisu pomogli“ ma koliko uzvičnika stavljao.

 11. Istinom protiv lazi kaže:

  „nije ovo mesto za rasprave o medicini. “
  nije, ali nije ni za trolovanje neutemeljenim glupostima sa TV,a ne obracati na ono sta se desava u bolnici na odeljenju!

 12. As kaže:

  Amacak je A. M.,običan radiološki tehničar

 13. magnetna rezonanca i kompjuterska tomografija kaže:

  @ As

  U cemu je razlika izmedju obicnog i neobicnog radioloskog tehnicara?

 14. amacak kaže:

  „nije, ali nije ni za trolovanje neutemeljenim glupostima sa TV,a ne obracati na ono sta se desava u bolnici na odeljenju!“

  činjenica je da si na vest da je promenjen protokol reagovao pljuvačkim non sekuturom. ukazivanje na to nije trolovanje,

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: