Nova bašta u pasažu Vojnić palate

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika Subotica je postala „bogatija“ za još jednu baštu. U pasažu Vojnić palate montirana je bašta kakvu smo prethodnih godina viđali na Krozou. Pored montirane bašte, nalaze se i suncobrani susednog lokala.

Vojnic Palata 2

Da li sve ovo ima smisla? Plan postavljanja bašti donosi Direkcija za izgradnju grada, dok dozvolu za javne površine izdaje Služba za građevinarstvo. U toj službi su nam rekli da je Rimini dobio dozvolu za postavljanje bašte na Krozou, ali da nisu nadležni za pasaž koji predstavlja zajedničko dvorište. Dozvolu na ovakvim površinama može da dobije tek uz saglasnost stanara zgrade.

Vesna Hajnal, šef službe za inspekcijsko nadzorne poslove, nam je pojasnila da stanari nisu dali dozvolu i da je inspekcija naložila obustaviljanje dalje izgradnje te da će predmet biti prosleđen ili komunalnoj ili građevinskoj inspekciji.

Postavlja se pitanje, ko može danas da spreči nekoga da tek tako postavi baštu u neki pasaž, reklamu na štelište, da okreči neki spomenik u ljubičasto, da sruši neku ogradu ili objekat ili iznese krompir za prodaju na sred trotoara. Da li i na koji način se štiti javna ili zajednička površina? Da li će se ceo slučaj svesti na istrajnost građana? Koji su mehanizmi da se ovo spreči?

Vojnic Palata 3 Vojnic Palata

Vojnic Palata 4KOMENTARI

 1. De la Croix kaže:

  Taj ne može da napuni ni onu terasu na korzou a ni kafić. Rđavi su mu gosti, muzika, enterijer…Da je mene pitao, ne bih mu savetovao da pravi tu terasu.
  A što se dozvole tiče…baš me zanima. Dosad je bilo pravilo: ako tražiš dozvolu, možda je i ne dobiješ, a ako ne tražiš – ne mogu ti ništa.
  Javni prostor nije ničiji već zajednički, a ovom slučaju pripada vlasnicima zgrade.

 2. Moje ime kaže:

  U banana državi – banana grad. Prethodna vlast se bavila sobom i svojim džepom. Nova neće biti ništa bolja . Izglasali smo opanak koji se opapučio.

 3. Djuka kaže:

  ah, nemojte se nervirati previse jer bice sve jos mnogo gore.

 4. amicus iuris kaže:

  Ko može da uradi ovo ili ono?

  Odgovor na pitanje je opštepoznat… korupcija i kumovsko-burazerske veze rešavaju sve što ne može zakonskim putem.

  Cenim rad i trud gospođe Vesne Hajnal, retke, a moguće i jedine sobe, koja se zalaže za poštovanje zakona. problem je što su načelnici svih ostalih inspekcija i institucija podložni primanju mita ili rade po nalogu vlasti iz SNS i SVM.

  Od pre 6-7 godina na snazi je zakon o zabrani podizanja FIKSNIH terasa na javnim površinama i mnogi ga, pa čak i moćni Čakanj, poštuju. Oni koji misle da su jači od države i dalje rade na svoju ruku, bez dozvola, a potom im, što je inajveći problem, podmitljivi gradski oci izdaju rešenja o upotrebi istih. Pogledajte samo od objekat terase ispred picerije Don na Prozivci. Ono nema blage veze sa urbanističkim rešenjima okoline, a da ne pričamo o tome koliko je legalno uzeti bez dozvole prostor od 5-6 parking mesta, postavljati osvetljenje koje ugrožava sigurnost protoka saobraćaja, pa neumerena vikend buka, kuhinjski smrad iz objekta zbog neupotrebljavanja filtera, a koji kasnije završi u stanovima i lokalima u komšiluku…

  Dok je nama banana države, SNS-a na vlasti i tajkuna i tajkunčića koji ustvari vladaju ovom tvorevinom koju zovemo Srbija, nema nama ni slobode ni normalnog života. Zato, ili da begamo odavde u druge države, ili da nađemo način da ih skloonimo, pohapsimo i vratimo na nivo koji su i zaslužili.

 5. savesni gradjanin kaže:

  Sramota sta se radi u nasem gradu i to na privatnom posedu na sto metara od gradske kuce gde udobno sede nasi gradski oci koji bi po zakonu trebali da reaguju,a ne da cekaju da dobiju platu. Ovo samo ukazuje da iza njega stoji ortak iz gradske kuce,a inace naculi smo da ne placa terasu na korzou

 6. ivan kaže:

  Koliko ja znam osim jednog stana svi stanovi su prije dve godine bili u vlasnistvu jednog preduzetnika. neznam da li je i danas tako

 7. Mihaly kaže:

  Sa gadjenjem prolazim pored tih kafica. Mnogo losi ljudi izlaze tamo. Tj ne zizlaze jwr je uvek prazno. A nine cusi me. Cusi me samo kako opstaje toliko godina.

 8. turista kaže:

  Kriv je Maglai jer je nesposoban. Ako SNS stavi jos jednog takvog neka im je Bog u pomoci.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: