Nova godina donosi i novo poskupljenje naftnih derivata

U Srbiji cene goriva nikako da se opredele – da li se ravnaju po tržišnim kretanjima ruske ili “američke” nafte, jer nikako da počnu da prate sniženje jedne već uvek poskupljenja one druge.

 

A u tom “tenisu” cena, stiže još jedna vest koja će dodatno razgneviti sve vozače u Srbiji. Naime, za razliku od gotovo svih zemalja u okruženju, Deda Mraz neće obradovati srpske vozače jer nas, u prvim danima Nove godine, očekuje uvođenje novih državnih taksi koje će se obračunavati po litri goriva jer, naravno, Srbija nije zemlja iz okruženja!

 

Tako nam prema novom Zakonu o akcizama u 2014. sleduje novo "usklađivanje" pa će akciza za dizel biti viša 4 dinara, benzin 0,4 a za TNG 5 dinara po litru, odnosno kilogramu derivata. Tako će nove cene iznositi najmanje 90 dinara za TNG, 150 za benzin a bar 155 dinara za dizel.

 

Dodatno, tu je i novi Zakon o robnim rezervama prema kojem će država početi da formira obavezne rezerve, a finansiraće se tako što će kompanije morati da plate naknadu u iznosu od dinar do dva za svaki litar goriva koji stave na tržište.

benzinska pumpa Subotica

Za kraj, od 1. januara 2015. očekuje se uvođenje obaveze dodavanja biokomponenti u mineralna goriva. Kako su i biodizel i bioetanol znatno skuplji od standardnih naftnih derivata, to će doprineti povećanju troškova naftnih kompanija. Navodno, sve planirane aktivnosti se sprovode radi uređenja tržišta, gde ih na nivou države sprovodimo radi prilagođavanja evropskim direktivama, odnosno odredbama Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, što i nije pogrešan povod. Šta više, poželjan je.

 

Međutim, ni potrošačima, ni državi a ni prometnicima ne odgovara konstantan rast cena. Na prvom mestu, potrošačima iz više nego očiglednih razloga, državi jer smanjuje konkurentsku sposobnost privrede, a kompanijama jer svako poskupljenje doprinosi smanjenju potrošnje.

 

Zapravo, jedini način da se ublaži skok maloprodajnih cena je da država vremenom preispita mogućnost finansiranja dela tih novih troškova iz akcize ili da se kompanije odreknu dela svoje zarade i smanje marže. No, niti prva ima želju a niti druga volju da naprave taj društveno odgovorni korak i konačno stave potrošača na prvo mesto.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    kada je pocela trka cena piva pa je za cas sa20 doslado 50 a da se nista nije promenilo ja sam prestao da pijem sve sem vode, kada cene cigareta toliko divljaju prestao sam da pusim ,sada divljaju cene goriva parkiracu auto pitate zasto ga neprodam e to necu jel to sto ja prodajem nema nikakvu vrednost. cak vise necu da izlazim na ulicu jer kad poskupi gorivo mi ukapiramo da se kod nas sve pravi od nafte pa sve poskupi ko zna mozda me nateraju da sutra prestanem da jedem nikad neznas sta te ceka.

  2. Usputachni kaže:

    "Navodno, sve planirane aktivnosti se sprovode radi uređenja tržišta, gde ih na nivou države sprovodimo radi prilagođavanja evropskim direktivama"

    Interesantno je da Srbija sve uskladjuje sa EU ali nikako da uskladi standard ljudi i njihov zivot sa tom EU. Izgleda da samo u Srbiji riba od repa smrdi!

OSTAVITE KOMENTAR