Nova Godina u Subotici, šezdeset i neke

Evo nas u Subotici pre skoro pola veka. Nova je godina a trg je uređen kao iz bajke, na oduševljenje malih Subotičana. Treba znati da je to bilo vreme kada većina dece nema više od tri igračke, televizor pa čak ni jelku. U većinu domova se unosila samo jedna grana, pa se u govoru i danas može čuti „grana“ kada se misli na jelku.
Kuglice su tada bile od stakla ili tankog lima i nisu bile ni malo jeftine. Kupovane su za ceo život. Slatkiša takođe nije bilo u izobilju kao danas pa su salon bomboni na jelci bili teško iskušenje za decu. Beli bomboni od šećera, uvijeni u metalik staniol, imali su „potkošulju“ od papira. Stoga je ovaj dekor u centru grada bio istinski spektakl za mališane.

 

 

 

Kako su godine prolazile, standard stanovništva je rastao, domovi su bivali sve bolje okićeni a trg sve skromnije. To je imalo i nekakve veze sa restrikcijama struje početkom osamdesetih, pa je sa svetlom nestala i volja za boljim dekorom. Tako su osamdesete prošle u mraku.

 

A kako su izgledale predratne novogodišnje zabave u Nepkeru, Zanatskom domu i Loydu, i kako je tada izgledao mladi svet, podsetite se na temi :  Srećna Nova 1930. godina

 KOMENTARI

 1. Tatjana kaže:

  Vidi vidi….tu su jos i pozoriste…a i cuveni nam Spartak…Pitam se sa cimecemo mi buducim generacijama moci da se pohvalimo…Cini mi se samo sa ovim slikama iz 60-tih godina…i gradskom kucom-ako i to nebude palo nekom na pamet da srusi. Inace svaka cast na slikama!!!!!!!!!!!!

 2. adkersu kaže:

  Tatjana, budućim generacijama pohvalićemo se Đinđićevim platoom (ako ga završe dok nam unuci odrastu).SREĆNA NOVA GODINA SVIM SUBOTIČANIMA !!!

 3. knjiski_moljac kaže:

  Pozoriste sa ovim jelkama ispred… Ko da nije Subotica. Kao da gledam sliku jednog od trgova u Pragu.

 4. Jovanka Lebović rodj.Vilov kaže:

  Grana se kitila i orasima koje smo uvijali u srebrnu košuljicu umesto bombona .Moglo se priuštit 15 deka salon bombona .Radovali smo se kada je dida bacao orase u sobi pošto se unosila slama …Doživljena sećanja i predvna vremena to je bila velika radost.❤️❤️❤️❤️❤️❤️

OSTAVITE KOMENTAR