Nova ideja nova pitanja

Problem svih problema je ponovno aktiviran.

 

Iako rušenje skeleta kod Otvorenog univerziteta, Kalcedonija i Strasser imaju svoju težinu, aktivacija projekta zgrade Narodnog pozorišta najveći je i najbitniji korak koji je uradio gradonačelnik u dosadašnjem delu mandata. Poslednjih godina se sklanjao pogled sa tog problema pa iznošenje nove ideje ohrabruje, bez obzira na to da li je ideja dobra ili loša. Pomeranje sa nulte tačke je ono što se očekuje od gradske vlasti sa veoma širokom podrškom u skupštini.

 

Novo idejno rešenje predviđa smanjenje korisne površine za oko 45% i to sa 16606 kvm na 9025 kvm. Najveća promena se ogleda u uklanjanju kompletne jedne dvorane i izgradnje na njenom mestu komercijalnog prostora kojeg će po novom rešenju biti oko 1577 kvm. On će biti orijentisan prema trgu i Korzou čija će strana biti smanjena za čitava dva sprata. Ostatak prostora će bi namenjeno pozorištu, a najveći deo oko 3 500 kvm zauzeće dve dvorane.

Pored iznešene ideje koja tek treba da se razradi od strane projektanta, ove jeseni se ponovo otvaraju mnoga pitanja na koje osetljiva javnost svakako očekuje odgovore pre bilo kakvih radova.

 

Da li će se projektanti menjati, i ko će raditi novu analizu? Koja je realna cena radova? Na koji će se način obezbediti sredstva i kojom će dinamikom pristizati? Koji će se materijali koristiti, itd…

 

Da je pomenuta zgrada preosetljivo pitanje pokazuje i činjenica da je bitan i redosled radova. Potpuno različite efekte će na sugrađane ostaviti projekat ukoliko se prvo izida stari deo, pa tek onda krene sa rušenjem betona, ili ukoliko se prvo krene sa rušenjem.

 

Pre bilo kakvih radova potrebno je utvrditi i trenutno stanje zidanog dela čiji su temelji istini na volju ojačani podbetoniranjem u dubini od oko 1 metra, ali čije stanje konstrukcije možda bude diktiralo dinamiku tog dela. 

 

mart 2011.

Betoniranje temeljaKOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Neću ponovo da pljujem po projektu, to sam odradio na prošloj temi i moje mišljenje je ostalo nepromenjeno. Čak šta više, kako vreme odmiče i kako više gledam ova idejna rešenja, sve mi se manje sviđa…

  No, svaka nova prezentacija i ovakvog rešenja, prosto budi nadu da će se konačno nešto desiti. Ne očekujem da će to biti odmah sutra, ili za par meseci, ali barem znam da se ne sedi skršenih ruku i ne okreće glava od najvećeg problema u gradu…

   “Potpuno različite efekte će na sugrađane ostaviti projekat ukoliko se prvo izida stari deo, pa tek onda krene sa rušenjem betona, ili ukoliko se prvo krene sa rušenjem.”

 2. Ivica kaže:

  Misteriozno nestao ostatak posta…nastavak:

  Ne bih ništa dodao na ovo što sam citirao…djomla, odlično nas poznaješ 😉

  I ima i jedna, po meni, pozitivna stvar kod ovog predloga, a to je otvaranje lokala prema trgu (mada nikada neću prežaliti otvorenu pozornicu predviđenu starim projektom)…

 3. Makova kaže:

  HEHEHE O CEMU SANJAJU U UPRAVI GRADA?! 😀

 4. djomla kaže:

  Ivica:

  Ne bih ništa dodao na ovo što sam citirao…djomla, odlično nas poznaješ ;-)

  Iako se to nekome činilo pomalo naivno, za građevinske inženjere čak i smešno, jako je bitan redosled gradnje. Ukoliko se krene sa zidanjem stiče se utisak da se gura napred, i kada se izida lakše će se preboliti rušenje. Tada je vec dobar deo zavrsen. 

  Ukoliko se krene prvo sa rušenjem, opšti utisak će biti da se ide korak nazad. To naravno nije utisak nekoga ko poznaje stvari i projekat već utisak onoga ko prolazi pored i pojma nema šta je u glavama projektanata.

 5. adkersu kaže:

  Mnogo je reči, komentara, ideja, predloga i propitivanja bilo na temu da li je trebalo rušiti pozorište, ako ne, ko je i zašto kriv, koliko to sve košta, kako će izgledati, iz čega će se održavati buduća zgrada. Uglavnom su to bila mišljenja nas običnih građana ovog grada, što ne znači da nije bilo vrlo konkretnih i kreativnih ideja, ali bi bilo dobro da se čuje mišljenje i onih koji su svakodnevno vezani svojim pozivom za pozorište:  glumaca, scenografa, reditelja, sve u svemu pozorišnih STRUČNIH poslenika. Da li treba jedna, dve, ili više dvorana, kakvi uslovi su potrebni za rad u današnjim pozorištima, za kakvo pozorište se treba opredeliti, da li će to biti samo pozorište ili i koncertna dvorana pogodna i za kongresni turizam, šta bi bili idealni dopunski sadržaji (ne na kratko). Bojim se da zbog previše ekonomisanja ne napravimo nešto što je već u startu prevaziđeno, jer se pozorišta ne grade na svakih 10-15 godina.Moje je mišljenje da  odluku treba da donese STRUKA a ne POLITIKA. Naravno da podržavam ideju da se zgrada mora uklapati u arhitekturu grada. Šest korintskih stubova ipak su trade mark naše Subotice.

 6. Ivica kaže:

  djomla:
  ……Ukoliko se krene prvo sa rušenjem, opšti utisak će biti da se ide korak nazad. To naravno nije utisak nekoga ko poznaje stvari i projekat već utisak onoga ko prolazi pored i pojma nema šta je u glavama projektanata.

  Nije samo do utiska, odnosno do toga kako građani i prolaznici vide napredak gradnje (mada je 90% do toga), već i finansijske konstrukcije svake faze. Sigurno će se projekat realizovati kroz nekoliko faza, a pare, trenutno, nemamo ni za jednu. Sledi žestoka borba za obezbeđivanje sredstava za svaku od njih, pa kada i budu obezbeđene pare za prvu fazu, neka ta prva faza bude upravo završetak prednjeg dela, a ne rušenje betonske konstrukcije. Ne moramo pominjati od kolikog je značaja završetak tog dela, barem spolja…

  Prema tome, da imamo obezbeđena sredstva za kompletan projekat, odnosno završenu zgradu za max. dve godine, meni  bi lično baš bilo svejedno da li kreću od rušenja ili gradnje…čak bi mi tada bilo logičnije da se prvo krene od rušenja…

 7. Sale kaže:

  Samo da što više liči na ono staro. Ne treba nam betonski sarkofag u centru grada, a ne treba nam ni ogromno pozorište koje će uvek zvrjati prazno.

 8. djomla kaže:

  @ adkersu

  da idealan slucaj o kome pises postoji, mi se ne bi zvali Srbija.

  Bas iz tog razloga sam i postavio prvo pitanje a vezano za struku. Ocekujem da ce projektanti svakako biti ozbiljni ljudi poput Kukarasa koji svoj autoritet grade na znanju, i to je jedno od bitnijih stvari u kojima ne sme biti greske.

  Primera radi, jedna od ključnih stvari tokom izgradnje bazena je bio šef gradilišta Rade. Mogu političari da donose odluke ovakve ili onakve, ali kada treba završiti posao onda tu mora da se postavi prava osoba.

 9. Da Da kaže:

  Super ideja,skinite 2 sprata,okolo poslovni prostori,fasada i krov napravljen,
  a unutra enterier, jednom ako bog da. !

 10. Vitruvije kaže:

  Evo pitanja za stručnjake: A na koji način će se rušiti? Skidaće se/rastaviti betonski elementi? Ili će se rezati, pilati, pneumaticima razbijati? Koliko će to OSLABITI postojeće temelje i i druge delove konstrukcije? Da li će nakon tih višesatnih vibracija na konstrukciji moći da se “nakalemi” ostatak zgrade. Hoće li zgotovljena zgrada izdržati narednih 100 godina?  

 11. adkersu kaže:

  @ djomla

   

  U potpunosti se slažem, pogotovo sa prvom rečenicom iz Vašeg teksta.

 12. Ime kaže:

  Svet je lep kada sanjamo.

 13. dostabre kaže:

  hocemo referendum za to rusenje a ne neki dulic da diriguje ritam!
  referendum!
  cujete li?!referendum 

 14. Limun kaže:

  Svidja mi se kako će izgledati novo pozorište ali onu staklenu kocku odbacite,totalno dekadentno i ružno,ne uklapa se nikako !

OSTAVITE KOMENTAR