Nova kocka za novi izgled trga

Izgradnja vodoskoka na centralnom subotičkom trgu ulazi u finalnu fazu. Počelo je polaganje betonskih kocki na parter, uz budni nadzor prolaznika i znatiželjnika. To nije ono popločanje koje imamo u ostatku pešačke zone, tako da će ovaj prostor vizuelno dodatno da odskače. Prve su završene betonske žardinjere i u njih je zasađeno zelenilo. Izgleda da komunalci nemaju pristup tim površinama jer ih niko ne održava pa je već počeo da raste korov.

Ako nekome treba da bude žao što se požurilo sa izborima, onda je to lokalna vlast. Još malo je ostalo do konačnog otvaranja trga i premijere vodoskoka, jednog važnog poduhvata u godinama stagnacije i propadanja.

 KOMENTARI

 1. Branko M kaže:

  Betonske žardinjere. betonske kocke, betonske cipele … dosadno..

 2. Keronja kaže:

  Pa mogli su žardinjere da se zidaju i od tih cigala, lepše bi bilo nego od tog običnog sirovog betona.
  A za održavanje fontane ne treba trošiti reči, znamo iz prošlosti kako to ide kod nas.
  Nego, kada ono počinje predizborno tišinstvo?
  Umorio sam se od silnih informacija o započetim, a nedovršenim radovima.
  Barem 1-2 dana tišoće, jedva čekam da mi se glava izluftira.

 3. Nikola kaže:

  Koliko zla i želje da ocrnite u tekstu nešto lepo što se radi. Ima li ljudska pakost(pogotovo u Subotici ) granica ?

 4. Suboticanin kaže:

  @Nikola Da ceo grad nema u šta bolje da investira pa ajde, ali ovo je čista glupost. Ta fontana je proizvod običnih političkih malverzacija i pranja para. Oko čega jedan građanin da bude srećan. Kradu nam pare a mi da se radujemo.

 5. Zoran kaže:

  Jel se ugrađuju istom tehnikom kao one u Dimitrija Tucovića kraj bivšeg Borova?

 6. Mikac kaže:

  ..a u Kotoru ce da bude kucica bez betrona, eventualno sa malo Zsolnai keramike – da podseti oklen se odnelo… ideje i tradicija mis’im ..sta ste vi po,mislili???

 7. Onaj desno kaže:

  Bas mi je ovo cudno obicno radovi traju decenijama, mislim pogledajte samo pozoriste. Ahhhhh pa cekaj izbori su za dva dana. Sad sve ima smisla.

 8. WebDev kaže:

  Zbog toga što ste konstantno nezadovoljni, i kada se radi, i kada se ne radi, nikoga i nije briga za vaše mišljenje.

 9. Akantus kaže:

  @ WebDev

  …nikoga i nije briga za vaše mišljenje.

  U tome je i smisao celog problema. Ti si ga u jednoj jedinoj recenici objasnio.
  Ti svakako imas tvoje misljenje i tvoj osecaj za estetiku. Nekoliko predimezioniranih zardinjera i jedan mokri cvor u sredini, nisu po mom misljenju (na koje sebi uzimam pravo) u skladu sa mojim poimanjen i dozivljavanjem estetike, pogotovu ne one koja prilici samoj gradskoj jezgri.

 10. Aleks kaže:

  Ovo je jedna velika zalosna zamena za nesto sto je nekada bilo lepo, samo zato postavljena da bi neko sebi stavio pare u dzep i pravio se lud… Mogli su zelenu fontanu restaurirati i srediti umesto da izlivaju tu beton i redjaju kockice…

 11. Alobre kaže:

  Hejteri, ima li kraja vašim komentarima. Mnogi od vas će se prvi slikati i rashladjivati pored fontane.

 12. sasa kaže:

  @Aleks
  Pa mogle su i sve prethodne vlasti, pa nisu. Zašto? Zato što su svima stručnjaci savetovali da je neisplativo i da se time problem zelene fontane neće rešiti a niko nije uspeo, do ove vlasti, da obezbedi novac za novu fontanu. Prema tome odgovor je jasan. Drugo je pitanje da li se ona nekome svidja ili ne. Šta god da se napravilo uvek bi bilo nezadovoljnih. Takvi smo i tu nam pomoći nema.

 13. Rax kaže:

  Ovo je projekat isti kao bazen na prozivci, tada je ds izgradio bazen u nadi da ce dobiti izbore, ovi su nesto skromniji sa betonjerkom. Bila sam cekala ispred banke, kada su dva „strucnjaka“ planirali, dokle treba nesto da se gradi. Jako sam se iznenadila, da su na od prilike procenili, bez plana i programa.Tako,kao kad u zadnjem dvoristu gradis supu. Bumo videli kakva ce biti betonjerka, iako nije jako prohtevna,mogu omanit, kao kocke na palickom bazenu onomad.

 14. Akantus kaže:

  Svaka cast aktuelnoj vlasti. Uspela je da obezbedi novac za ovu „fontanu“ istina novac je obezbedjen na racun neophodne gradske infrastrukture. U svakom slucaju – gradjani ce gazeci po blatu do klolena, kroz mracne i neosvetljene ulice stizati do nove „fontane“ da bi se pored nje (i sa njom) slikali.

 15. (ba)laban kaže:

  @Rax

  Ako budemo te sreće kao i 2012. godine, promeniće se vlast bez obzira na njihove građevinske poduhvate i odbrojavanje do početka izbora. Ovi sadašnji nisu znali ni da projektuju, a bogami ni da ga odbroje potrebno vreme, kako to dolikuje, do izbora.

  Realno, „žuti“ su pali sa vlasti bez obzira što su, može se reći, stvarno detaljno i u pozitivnom smislu preuredili grad. Setimo se šetališta na Prozivci, ćuprije (uz pomoć Europetrola), bazena na Prozivci, trim staze i sportskih terena u Dudovoj šumi (čime su se nedavno hvalili sadašnji sektaši kao svojim dostignućem), jezerce u istoj toj Dudovoj šumi… Ipak im građani nisu zaboravili mnoge bivše brljotine i, doduše uz pomoć današnje plačipičke, a nekadašnje mađarske perjanice u Subotici, Maglaija, bez obzira na grandomanske poduhvate pred izbore su im uručili otkaze.

  Ovaj put neće biti tako, ali ćemo se zadovoljiti i time što će grad da preuzmu vekovni vladari, Mađari. Nije mi drago što će biti u koaliciji sa žvalavkovim smećem, ali će se ipak ta promena odraziti u pozitivnom smislu na mnoge stvari u gradu. Vreme je da se brdsko-planinska kultura zameni pristojnošću i civilizovanošću.

 16. Z.M. kaže:

  „Nemoj da bacas betonske table sa vrha svoje zgrade..“

 17. Borisav kaže:

  Kada ce na zardinjere biti montiran granit koji je predvidjen u projektu ?

 18. Zoran G. kaže:

  Može li od starih betonskih cigli, povađenih sa ovog dela trga, da se poploča makar deo neke ulice na Zorci, u petom kvartu ili na Makovoj, u Tavankutu?
  Znam, rećićete ne može. Važno da na trgu večito nešto kopate i zatrpavate, da oko Gradske kuće uvek nešto rušite i gradite. A dva kilometra od vaših kancelarija to valjda nije Subotica. Ne treba da se ima ni asfalt, ni kocke, ma ni tucanik. Samo blato i pesak…

 19. MILENIJA kaže:

  Park ispred Socijalnog je divan bez ikakvog betona! Naprednjaci su neviđeni prostačine bez ukusa. Troše pare i nagrđuju ovaj divan grad!

 20. Toranj kaže:

  Novo vreme novi materijali. Nije više devetnaesti vek. Promene uglavnom održavaju grad u životu.

 21. Vera kaže:

  Nije devetnaesti,izgleda je petnaesti,kaldrma se postavlja….Mada,i jeste najbolja,svi u svetu su je sacuvali,osim nas.

 22. ostoja kaže:

  Osim ovog linka nikakav drugi komentar nije potreban:
  https://imovinapoliticara.krik.rs/display/disp6/profil.php?disp_id=79

 23. NEŠKO kaže:

  Sećate li se postavljanja kocki na Radijalcu, pred izbore 1992 ili 1993, kada je ogroman bilbord obaveštavao građane da radove izvodi tadašnji JUL? Stigli su do škole J.J. Zmaj. pa kad su izbore izgubili, neko je pokupio preostale kocke i radovi su prekinuti. Kp je kasnije te radove nastavio (i dovršio), to mi nije poznato.

 24. Arh..2 kaže:

  Uređenje trga u stilu koji se ne uklapa u nasleđenu arhitektonski stil starog jezgra grada je najveće urbanocid i kulturocid što je zadesio ovaj grad u svojoj višestoletnoj istoriji. Ovo uređenje je devastiralo ceo ambijentalnu arhitekturu postojećeg zaštićenog jezgra grada Subotice.
  U prilogu imate originalni izgled uređenja trga sa ambijentalnom uređenjem kada se grad gradilo i formirao svoje trgove. Naime ako se mora poštivati izvorni spoljni izgled i stil građevina u zaštićenom delu gradskog jezgra to važi i za ambijentalnu arhitekturu…

 25. Imre H. kaže:

  Veze nema sa secesijom po kome je grad bio ( dosad ) poznat mnogima i u užem a dabome i širem okruženju..

 26. Janos kaže:

  Veliki točak koji se okrece je atraktivno lepo romanticno i donese novac..a onaj armirani beton je zlo

OSTAVITE KOMENTAR