Nova odluka o držanju životinja

U plavoj sali Gradske kuće juče je održana javna rasprava o nacrtu Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Subotice. Skupu su prisustvovali predstavici mesnih zajednica, poljoprivrednici kao i predstavnici lokalne samouprave. Najviše primedbi je bilo na deo odluke koji reguliše držanje životinja u seoskim naseljima gde je broj papkara ograničen na 100 grla, kopitara na 20, a kunića i živine manje od 350 komada.
Udruženje Odgajivača goveda iz Severne Vojvodine nije zadovoljno predlogom odluke o držanju životinja, jer prema članu 10. treba da stoku izmeste na okolne salaše ili farme, kako bi ispoštovali broj grla po novoj odluci. To su velike investicije, za koje poljoprivrednici nemaju para.
U crvenoj zoni zabranjeno je držanje bilo koje vrste životinja, narandžasta zona je zona prelaznog režima do privođenja nameni, u zelenoj zoni je dozvoljeno držanje kunića, živine, kopitara i papkara u skladu sa odlukom. Predlogom nove Odluke o držanju životinja grad je zoniran i tačno se zna u kom delu grada mogu da se drže domaće životinje, a u kojoj zoni će to biti zabranjeno i rigorozno sankcionisano.
Kazne se kreću od 1000 do milion dinara u zavisnosti u kojoj zoni se nepropisno drže životinje i da li je u pitanju fizičko, pravno ili odgovorno lice. U junu bi trebalo da se predlog Odluke o držanju životinja nađe pred odbornicima Skupštine grada.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: