Nova politika privlačenja investitora

Privredna zona Mali Bajmok, će biti bogatija za još jednu proizvodnu halu čiju izgradnju će finansirati Autonomna pokrajina Vojvodina. Hala veličine 1950 kvm (30×65), će imati oko 150 kvm socijalnih i tehničkih prostorija u prizemlju i oko 100kvm kancelarija i kantina na spratu. Preostala površina će biti namenjena proizvodnji i skladištenju.

Mali Bajmok

Mali Bajmok2

Kada je grad došao u posed zemljišta u Malom Bajmoku, Subotica je imala malo inesticija a oni su svi bili smešteni u logističkom centru koji je izgradila Phiwa. Kasnije se pojavio problem nedostatka logističkog centra u kojima bi se pokrenula proizvodnja do izgradnje sopstvenih kapaciteta. Dunkermotoren i Kontinental su svoje prve poizvodne kapacitete postavili u Phiwi, dok su Svarovski i Amatek to uradili u logističkom centru preko puta Bolnice. Zato je grad naknadno i proširio Slobodnu zonu na taj objekat što je za naš portal potvrdio i nekadašnji gradonačelnik Saša Vučinić.

– Privući investitore bez infrastrukture je jako teško. Ali kako se ona u Privrednoj zoni razvijala tako je interesovanje investitora raslo. Danas je mnogo lakše jer Subotica ima niz uspešnih projekata u Privrednoj zoni. Drugačije se gleda na grad danas u odnosu na 2000. ili 2004. godinu. Pokrajina prepoznaje inicijativu Subotice i mnogo je lakše obezbediti sredstva za izgradnju jedne ovakve hale – rekao je Saša Vučinić.

Izgradnja sopstvenih kapaciteta

Politika investiranja je veoma dinamična. U periodu velike ekonomske krize sve je više investitora čiji je cilj da sa što manje uloženog novca realizuju proizvodnju. Stoga u Subotici imamo dve vrste investicija. U jednu spadaju Norma grupa, Svarovski, Kontiteh i Kalcedonija koji su izgradili sopstvene proizvodne pogone, dok u drugu spadaju Simens, Dunkermotoren i Amatek koji iznajmljuju logističke centre.

– Jedan od primera trenda poslednjih godina je Smederevo, grad koji privlači veliki broj investicija i većina se realizuje u iznajmljenim logističkim centrima koje je izgradio grad. Mi u Subotici bi trebali da obratimo pažnju na ove trendove, stoga je grad i donelo odluku da počne sa izgradnjom sopstvenih logističkih kapaciteta – dodao je Vučinić.

Ametek 2015.godina

Ametek-1

Slobodna zona u Subotici je prve sopstvene kapacitete izgradila tako što je podigla kredit. Danas halu iznajmljuje Dunkermotorenu i od korije isplaćuje kredit. 2019. godine će kredit kompletno biti isplaćen.

 

Slobodna zona 2012. godina

Dunkermotoren

Hala koja je počela da se gradi  ove nedelje na godišnjem novou može da prihoduje oko 100 000 evra na godišnjem nivou.

Ovakve hale od oko 2000 kvadrata su najtraženije na tržištu i u njima se može realizovati proizvodnja u smenama, gde jednu smenu čini od 50 do 60 radnika. To znači da su maksimalni kapaciteti po pitanju zapošljavanja oko 100-120 radnika.

Subotici se dešava situacija da investitori koji posluju u Malom Bajmoku ostaju u Subotici, dok pogone sele Next i Mlekara. Kompletna gradska uprava bi morala da ima mnogo fleksibilnije i prisnije odnose sa kompanijama bez obzira na to gde poslovali i uvek mora da se nađe način da oni ostanu u gradu. Svedoci smo da nam već sutra u grad po prvi put može doći veliki igrač iz inostranstva, ali i otići fabrika koji je decenijama ili čak vek u Subotici.KOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  Kad bi se BANANA država zabavila ozbiljnim stvarima, a ne podstrekivali krađu kroz lopovske privatizacije, sve bi ostalo tu. Debelousti i banda se plaše da se granice jednog dana ne promene, pa sve sele u BG. Zahvalimo se lopovima-političarima što nam je tako kako je.

  PA OPET GLASAJTE ZA OPROBANE LOPOVE! Ili, iako nezadovoljni, sedite kući i čekajte da će neko drugi da Vam izabere poštenu vlast.

  Svi nezadovoljni MORAJU u nedelju 24.04. na birališta… njihovi će tamo biti sigurno… Glasajmo za nekog sa normalnim EKONOMSKIM programom. Moj favorit je DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ. Onaj ko je večeras na RTS-u poslušao njegovo izlaganje shvatiće o čemu pričam.

 2. Joska kaže:

  Da nam nije vicica sve bi to njive pustare bile. Hvala gosn vucicu

 3. arlekino kaže:

  Joska, ne ispadaj budala ovako u javnosti

OSTAVITE KOMENTAR