Nova predstava „Gustav je kriv za sve“

Radni naslov predstave Kokana Mladenovića je „Gustav je kriv za sve“, a reč je, kako navode u subotičkom pozorištu, o tragikomičnoj satiri na temu malog čoveka unutar ljudskog društva.

Foto: Ansamblu se pridružila i Krista Sorčik Foto: privatna arhiva

 

Festival savremenog pozorišta „Dezire“ u Subotici se bliži svom kraju, a konstatno prisustvo reditelja Kokana Mladenovića pokazalo je da on nije samo gost festivala, nego da u Pozorištu „Deže Kostolanji“, koje oragnizuje „Dezire“, radi na novoj predstavi, svom autorskom projektu. Radni naslov predstave Kokana Mladenovića je „Gustav je kriv za sve“, a reč je, kako navode u subotičkom pozorištu, o tragikomičnoj satiri na temu malog čoveka unutar ljudskog društva.

– Gustav je kriv za sve, jer je on kriv za sve. Takav mu je narav. Isključivo se bavi sopstvenim svetom, sopstvenim postojanjem. Gustav sve podnosi, nikada se ne buni, miran je i dobro vaspitan, uvek deluje kao svi ostali – priča je o običnom čoveku, koji pristaje na sva ponižavanja, koji se prilagođava svim okolnostima. – Sluša poslodavca, ženu, zajednicu, komšije, bez ikakve pobune. Na njegovim leđima se gradi tvrđava od svih nepravda i nepravilnosti sveta, on to nosi sam, bez ijedne reči neslaganja. Da li je Gustav žrtva ili je krivac za sopstveni život? Pomaže li Gustav svetu, ili ga uništava svojom pasivnošću? Da li je on je kriv, jer nikada nekaže dosta? Gustav je saučesnik u onom zločinu nad samim sobom. On je žrtva i saučesnik u istom trenutku.

Nešto stariju publiku nije potrebno podsećati da je Gustav zapravo lik istoimenog, svetski poznatog mađarskog animiranog serijala, koji je svojevremeno redovno prikazivan na televiziji. Projekat Pozorišta „Deže Kostolanji“, pak, spada u onaj segment repertoara koji se angažovano i intenzivno okreće ka publici, istražuje što jednostavnije i kvalitetnije načine komunikacije sa njom. Pri tome se ne pribegava takozvanoj visokoj umetnosti ili konceptima očuvanja jezika i tradicije, nego se trudi da se publici obrati što otvorenije, zabavnije, ali ne i na komercijalan način.
U Pozorištu „Deže Kostolanji“ naglašavaju da i dalje ne žele da pokleknu pred dominantnim uticajima, želeći da stvore poseban vid pozorišne komedije i satire na osnovama umetničkog teatra, koristeći i žanrove brehtijanskog kabarea i kuplea, muzičkog pozorišta i pozorišta pokreta.
Pored Kokana Mladenovića, autorsku ekipu predstave čine još Arpad Serda (kompozitor), Andreja Kulešević (koreografkinja), Marina Sremac (kostimografkinja), Marija Kalabić (scenografkinja), Kornelija Goli (dramaturginja), Žofija Serda (asistentkinja reditelja).
Prepoznatljivom glumačkom ansamblu subotičkog pozorišta u radu na ovoj predstavi pridružila se i Krista Sorčik, glumica koja trenutno živi i radi u Budimpešti. Premijera je planirana za 20. decembar.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 10 = 19