Nova prinova u zoo vrtu

U petak, 18.04.2014. u Zoološkom vrtu Palić je na svet došla jedna velika beba, beba dvogrbe kamile. Mladunče je ženskog pola, zdravo, sivkaste boje i sa obe grbe na leđima. Kamile Vilma i Ixilon su nakon nekoliko godina zajedničkog života po prvi put postali roditelji. Ženka Vilma je došla u Zoo Palić iz Njiređhaze a mužjak iz budimpeštanskog vrta.

DSCF7349 (1024x768)

Dvogrbe kamile (Camelus bactrianus) su centralnoazijska vrsta koja naseljava stepe i pustinje. Izdržljivije su od svojih jednogrbih rođaka. Mogu da izdrže ne samo visoke već i veoma niske temperature ( od +40˚C do -40˚C ). U tome im pomaže gusta vuna koja im sa proleća otpada tako da im je izgled leti goluždrav dok su zimi vuneni gorostasi.

DSCF7344 (1024x768)

Narodi centralne Azije su oduvek koristili ovu životinju za transport. Sedlo se stavlja između grba i putovanje na njima je relativno udobno. Zbog velike izdržljivosti i sposobnosti da danima ne piju vodu, kamile su se koristile kao transportno sredstvo koje je povezivalo Aziju sa Mediteranom preko najpoznatije rute: Put svile.

               

Danas je ova vrsta veoma ugrožena i živi najvećim delom kao pripitomljena. U zarobljeništvu se teško razmnožava jer su ženke veoma izbirljive te je ovo mladunče u toliko vrednije.  KOMENTARI

  1. Petar.SU kaže:

    Kamila 🙂 <3

OSTAVITE KOMENTAR