Nova sredstva za obnovu subotičke Sinagoge

Svetski memorijski fond uložiće 70.000 dolara u obnovu fasade subotičke Sinangoge, što bi sa sredstvima obezbeđenim realizacijom prekograničnog projekta trebalo da čini cifru od oko 300.000 evra koliko će ove godine biti uloženo u obnovu fasade ovog objekta od izuzetnog značaja za arhitektonsko nasleđe Subotice.

 

Kako je prilikom obilaska Sinagoge najavio predsednik Fondacije SOS Sinagoga, dr Nenad Ivanišević, u narednih trideset dana treba da se završi tenderska dokumentacija, nakon čega će se krenuti sa izborom izvođača.

 

On je u izjavi novinarima napomenuo da je na inicijativu gradonačelnika Modesta Dulića, po prvi put formirana radna grupa koja ima za cilj da napravi presek stvarnog stanja u Sinagogi, utvrdi prioritete i na osnovu toga pronalazi načine finansiranja i na taj način fazno Sinagogu obnovi.

 

U sastavu radne grupe su, prema njegovim rečima, stručnjaci građevinske i konzervatorske struke.

 

“Moja ideja kao predsednika “SOS Sinagoga” jeste da se u buduće sluša samo struka. Kada oni kažu šta su prioriteti na radovima na Sinagogi, onda će se novac opredeljivati prema tim prioritetima. Arhitekte kažu da je u ovom trenutku krov prioritet. Probaćemo da radimo njegovu sanaciju i zaustavljanje prokišnjavanja”, rekao je Ivanišević.

 

On očekuje da bi u naredne dve godine moglo biti završeno spoljno uređenje Sinagoge, da bi se nakon toga krenulo u “veliku svetsku akciju” koja će imati za cilj prikupljanje novca za te potrebe.

 

“Ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora sa Svetskim memorijskim fondom, gde bi bilo obezbeđeno 70.000 dolara koji bi bili uloženi u uređenje spoljnog dela, što sa novcem obezbeđenim preko IPA programa prekogranične saradnje čini cifru od oko 300.000 evra koja će planski, na osnovu prioriteta struke, biti uloženo u rekonstrukciju Sinangoge”, rekao je Ivanišević.

 

Severoistočna fasada subotičke Sinagoge biće rekonstruisana kroz realizaciju prekograničnog projekta ‘Dragulji na prekretnici stoleća – tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije’ (DIAMOND), koji se realizuje se u okviru trećeg poziva IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

Sinagoga u Subotici po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu poznatih budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

 

Organizacija “World monument watch” je tri puta zaredom Sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svetu.

 

Sinagoga je zaštićen spomenik kulture i uspomena na 4.000 subotičkih Jevreja prognanih i umorenih u fašističkim logorima u Drugom svetskom ratu.

 

RTV, TanjugKOMENTARI

  1. DULE kaže:

    NAJZAD…. BRAVO!!

     

OSTAVITE KOMENTAR