Nova vlast – stara politika

Planom predviđeno proširenje ulice Maksima Gorkog i Segedinskog puta u četiri raskrsnice na potezu od ulice Braće Radić do ulice Boze Šarčević neće biti realizovano ove godine.

 

Jedan od najvećih infrastrukturalnih radova u gradu je stopiran a predviđena sredstva će biti preusmerena na asfaltiranje ulica koje trenutno nemaju asfalt. Tako je aktuelna gradska vlast nastavila dosadašnju pogrešnu politiku urbanizacije i izgradnje grada.

Beogradski-put---Boze-Sarcevica

Broj automobila u gradu beleži rast poslednje decenije ali sve to nije ispraćeno adekvatnom putnom infrastrukturom koja je ostala na nivou iz perioda kada je izgrađen Beogradski i Segedinski put. Današnje ulice Maksima Gorkog, Zagrebačka, Preradovićeva, Somborski i Segedisnki put ne ispunjavaju osnovne potrebe grada, pa ni osnovne standarde. U gradu decenijama nije izgrađena ili proširena ulica koja bi donekle rešila neke od gorućih problema: povezivanje Somborskog i Beogradskog puta, povezivanje dve strane pruge kako bi se na adekvatan način rasteretio Segedinski put ili povezivanje industrijskih zona oko Severa, u Aleksandrovu i Malom Bajmoku sa autoputem i graničnim prelazima. 

 

Sa druge strane svedoci smo neverovatne potrošnje budžetskih sredstava za asfaltiranje ulica najnižeg reda. Ulica koje su masovno nastale kao posledica nelegalne gradnje, bez ikakve osnovne infrastrukture u divljnim naseljima.

 

Bez jasne strategije u urbanizaciji, grad ovakvim potezima podstiče dalje širenje njegovih ruralnih delova "na pesku". Makova sedmica, Željezničko naselje, Srpski šor, Peščara, Novo selo, Zorka i Kelebija su problemi koji nikada neće biti rešeni, jer zahtevaju masovno rušenje pre bilo kakve urbanizacije i planske gradnje. Naselja u kojima su dominiraju ulice širine 2,3 metra dobili su naklonost ovakve gradske vlasti iz samo jednog razloga – glasačog iako i su i samo meštani svesni činjenice da pojedine stvari neće dobiti ni narednih 20, 30 godina.

 

Nova javna nabavka

 

Nezavisno od projekta proširenja glavnog puta, Direkcija je raspisala javnu nabavku za asfaltiranje i proširenje nekoliko ulica u gradu za šta su obezbeđena sredstva preko pokrajine i grada. Javna nabavka će trajati do kraja maja, nakon čega će biti potpisan ugovor tako da se radovi mogu očekivati već u junu. U pitanju je 6 ulica.

 

Teslina – Kertvaroš

Teslina

Lazara Nešića – Kelebija

Lazara Nesica

Subotička – Palić

Suboticka

Beočinska – Novo selo

Beocinska

Čilag Karolja i Laze Lazarevića – Dudova šuma

Cilag KaroljaKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Bas lepo sto ce Laze Lazarevica dobiti asfalt…."Dobrodosli u Lazu"

 2. Aleksa kaže:

  Pa u ukici Laze Lazarevića je stvarno neophodan asfalt, sa desne strane ulice ima četiri zgrade, a sa leve propala firma izvesnog bizismena Željezničar, poznatija u narodu kao Gubogyar, čija se ograda proteže celom levom stranom ulice, a ulica Karolja Čilaga (ko to beše) je slepa ulica, pa je sigurno veoma važna saobraćajnica.

   

 3. stormwatch kaže:

  @aleksa

  Treba Suboticu asfaltirati jos ohohohoho godina, jer nisu bas sve te jake firme u komunjarska vremena davale novce za asfalt, nesto to nije bilo popularno tih godina kao ni kanalizacija, voda a ni trofazna struja.

OSTAVITE KOMENTAR