Nova volijera u zoo vrtu

Pored velikog aviarijuma za ptice grabljivice, urađena je unutrašnja rekonstrukcija i spoljašnja nadogradnja objekta za egzotične ptice. Drugim rečim, majstori zoo vrta su uradili žičane kompartmente za adekvatan zimski smeštaj i letnji ispust. Volijere su namenjene dvema vrstama ptica: afričkim kljunorišcima i novozelandskim vodomarima – kukubarama.

Zoo vrt

Obe vrste se nalaze u zoo vrtu već duže vreme ali zbog neadekvatnog smeštaja posetiocima nisu bile dostupne u punom „sjaju“.

Zoo vrt 2

Obe vrste zahtevaju grejanje tokom zime i osim običnog imaće i posebnu UV lampu za grejanje.

 

Kljunorišci se, kako im i ime kaže, odlikuju velikim žutim kljunom kojim u prirodi prave duplje u stablima. Telo im je prekriveno crnim i belim perjem. Hrane se voćem, orašastim plodovima ali i mesom.

 

Kukubare su nešto deblje ptice od kljunorožaca sa isto tako izraženim ali i špicastijim kljunom kojim love ribu. Kratki rep i ćubasta glava dolaze do izražaja tokom rituala udvaranja ali i pri glasanju u signaliziranju na opasnost. U odnosu na vrste vodomara koji žive kod nas, kukubare su više nego duplo krupnije ali i osetljivije na hladnoću.

 

Ptice su se vrlo brzo prilagodile novom prostoru i uživaju na jesenjem suncu. Nadamo se da će i posetioci vrta uživati u ovim neobičnim pticama.KOMENTARI

 1. Kertvaroš kaže:

  BINGO !
   
  Na slici je zaista prava pravcata voliera.

 2. lio kaže:

  Veoma lepo, korisno i za pohvalu.
   
  Medjutim, ne dopada mi se sto se u zadnje vreme koriste sve vise i vise stranih reci, narocito u naslovu, a koje svi ne razumemo. Sa zicom zatvoreni prostor gde se odgajaju ptice je krletka, odn. volière (f). Hvala na razumevanju. 

 3. Kertvaroš kaže:

  @ Lio
   
  Samo po sebi u nasem globaliziranom svetu i nije tako strasno koristiti strane reci. Ono sto zabrinjava je da sve vise ljudi koristi strane reci u pogresnom smislu i na pogresnom mestu. Uhvate se za neku stranu rec, koja je trenutno u modi,  i koriste je i gde treba i gde ne treba, pri tome uopste nisu shvatili  njen smisao a jos manje kada i gde se upotrebljava. Zelja za delovanjem „uceno“ je donekle razumljiva ali ona se vrlo lako pretvara u svoju suprotnost, i osoba koja se „frlja“ stranim recima,  na okolinu deluje sve samo ne preterano obrazovanom.

OSTAVITE KOMENTAR