Nova volijera za mrkog medu

Kolektiv zoološkog vrta sa velikim zadovoljstvom završava 2012. godinu u kojoj smo uspeli realizovati neke davno planirane aktivnosti.

 

Godinama unazad je kavez sa mrkim medvedom bio glavni razlog negodovanja posetilaca. Negativni komentari su bili upućeni sa punim pravom jer je volijera u kojoj je medved živeo dugi niz godina jedan od najstarijih objekata u Zoo vrtu, izgrađen početkom pedesetih godina u vreme kada su zoo vrtovi bili samo menažerija za izlaganje životinja.

Razvojem svesti ljudi o dobrobiti životinja vremenom su uvođeni novi standardi u zoo vrtovima koji su na prvo mesto stavljali dobrobit životinje. Svakako da bi najidealnije bilo kada bi sve životinje mogle da žive na slobodi u prirodi ali pošto zoo vrtovi kao ustanove neće nestati, i kako imaju veoma važnu ulogu i u zaštiti pojedinih vrsta i genetskog fonda, primena savremenih standarda je prioritet.

 

Zoološki vrt Palić je mali vrt koji se trudi da što pre i što bolje ispuni zahteve kako bi bio korak uz savremene evropske institucije. Tokom 2012. rekonstruisana je volijera za slona, deo volijere belog medveda, krov velike papagajnice, bazen za foke ali ono najvidljivije za posetioce je svakako nova volijera za mrkog medveda.

Ova volijera je nastala rekonstrukcijom starog prostora za makako majmune. Napravljena je nova ograda sa sigurnosnim električnim pastirom, utvrđena je obala uz jezerce, donešeno drveće. Unutrašnji prostor je napravljen sa nekoliko odeljaka, podnim grejanjem i prozorima za posetioce da provire u medin dom. Za posetioce će biti uređena terasa i pećina.

 

Novi prostor je na površini od oko 800m², ima jezero i vodopad, drveće sa platformama za penjanje i jednu malu pećinu za kopanje. Projekat je finansiran sredstvima Grada Subotice i sopstvenim sredstvima vrta.

 

Medvedica je u decembru premeštena u novu kuću i za sada se polako prilagođava novim uslovima. Verujemo da će i njoj biti lako prilagoditi se boljem.

Stari kavez će ostati kao uspomena na neka prošla vremena i biće uređen tako da posetioci mogu da uđu u njega i pogledaju kako je izgledao svet medi kroz gvozdene rešetke.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  svaka cast,jedva cekam da odem da vidim mrkog medu 🙂

 2. Мрки Меда kaže:

  хвала вам добри људи,сад ми је много лепше!

 3. baldhawk kaže:

  hvala bogu… Srecna joj nova godina 🙂

 4. Stevan Tarabić kaže:

  Nemam reči! Fasciniran sam! Dakle 5,5 miliona dinara za mečkinu novu rupu!
  Pa vi niste normalni ! Ako ste te pare uspeli da “izdvojite” iz gradske kase i da se utalite vi g.Gradonačelniče i vi g.Direktore Zoo vrta, bar ne morate to da objavljujete javno i vredjate inteligenciju običnom gradjaninu!
  5,5 miliona ???  Frljate se tim milionima kao klikerima, bitno je da se mečka kupa!
  Da li ste zavirili u stanove vaših radnika da vidite u kakvim uslovima žive i u kakvim se kupatilima kupaju, kako su im obučena deca i šta jedu za užinu u školi?
   

 5. von Minhauzen kaže:

  Stevan Tarabić:

  Nemam reči! Fasciniran sam! Dakle 5,5 miliona dinara za mečkinu novu rupu!

   

  Pa vi niste normalni ! Ako ste te pare uspeli da „izdvojite“ iz gradske kase i da se utalite vi g.Gradonačelniče i vi g.Direktore Zoo vrta, bar ne morate to da objavljujete javno i vredjate inteligenciju običnom gradjaninu!

  5,5 miliona ???  Frljate se tim milionima kao klikerima, bitno je da se mečka kupa!

  Da li ste zavirili u stanove vaših radnika da vidite u kakvim uslovima žive i u kakvim se kupatilima kupaju, kako su im obučena deca i šta jedu za užinu u školi?

   

  Šta se mi moramo da se nerviramo za te silne milione za mečkinu jazbinu.Mi plačamo razne poreze gradu subotice: pogonska spremnost za isporučenu vodu,pogonsku spremnost za odnošenje smaća,pogonsku spremnost za isporuku struje,namete od strane RTS -a. a plačamo najveći namet od strane opštine a to zove :porez na imovinu, Pa od tih naših silnih uplata lako se “gazduje” sa tuđim milionima i pozlačuje se medina kučica.Prvo bi trebalo pokrenuti inicijativu za ustavnosti ovih poreza i nameta. Naime u nekim državama građani su dokazali da je porez na imovinu neustavan,pa su građani na referendumu to odbili. Ali šta mi tu možemo kada naši političari slušaju Evropu i njihove savetnike.Oni naime našim političarima savetuju da se taj porez  uvede i još da se i poveća porez na imovinu.EU sve ovo dobro dođe jer onda neće oni morati financirati “proevropske”političare koje su upravo oni postavili.Ove naše mlade proevropske političare naša sudbina baš puno ne zanima. Više oni vole da “prošetaju” svoja odela sa kravatama po Evropi i svetu sa dobrim dnevnicama a o platama i drugim privilegijama i da ne pričamo.

 6. zorandjala kaže:

  a kazu krade beograd. pa ocemo drzavu vojvodinu , mi vojvodjani tri puta smo veci lopovi od bg. mi smo ti sto vicu drste lopova.

OSTAVITE KOMENTAR