Nova vrsta u zoo vrtu

U petak, 08.06.2012. zoološki vrt Palić je postao bogatiji za jednu, veoma zanimljivu, vrstu životinja. Zahvaljujući saradnji sa Vadašparkom iz Segedina, Zoo vrtu je poklonjen par Rio-Napo Tamarina (Saguinus graellsi). To su sitni primate, slični majmunima, koji naseljavaju tropske šume Ekvadora i Perua u Južnoj Americi. Odlikuju se gustom dlakom, spretnim penjanjem i ispuštanjem raznih glasova.

 

U prirodi žive na drveću i jedu sve što mogu naći: voće, lišće i insekte. Narastu do 40 cm sa repom i u zoo vrtovima žive i preko 15 godina.

 

Ove životinjice su smeštene u Eko centru gde će tokom cele godine imati toplu i vlažnu klimu sa prirodnim osvetljenjem i dodatnim UV lampama.

 

Izvinjavamo se posetiocima koji tokom jučerašnjeg dana nisu mogli ući u Eko centar, ali tamarinima je bilo potrebno malo samoće kako bi se privikli na novi prostor.KOMENTARI

  1. Aleksandar kaže:

    TAMARIN,bilo koja od 25.vrsta dugozubih MARMOZETA u rodovima Leontopithecus
    ili Leontideus,po nekim izvorima i Saguinus.Tamarini su dugi 2O-3Ocm,bez repa,koji dostiže 3O-4Ocm.Carski tamarin/Saguinus imperator/ima dugo sivkasto krzno,crvenkast rep i duge bele brkove.Sve tri vrste leontopitkusa su ugrožene vrste.

OSTAVITE KOMENTAR