Nova zgrada u Huga Badalića

Kada su letos u Huga Badalića došli radnici, usledilo je rušenje jedne od kuća u nizu.

 

Nekada objekat drvoprerađivačke firme „Braća Spitzer“ je godinama propadao sve dok nije došao u stanje da ostane bez dobrog dela fasade na kojoj su se nalazili ostaci ornamentike koji su ukazivali da je to nekada bila veoma lepa kuća. Građena od cigle, kuća je imala „zdrave“ zidove, ali i jedan veliki problem – nije imao ko o njoj više da brine.

Brigu o ovakvim kuća uglavnom vode oni koji u njima ne žive. Sa druge strane vlasnici su je prodali iako su znali da će biti srušena. Zašto?

 

U međuvremenu North Engineering je po narudžbi Expres servisa napravio projekat višeporodičnog sambenog objekta površine 3865 kvm.

Fasada sa dvorišne strane

Trenutno stanje placaKOMENTARI

 1. ivan kaže:

  Duh bliskog istoka u Subotici

 2. Peja kaže:

  ******* od zgrade

 3. Double P kaže:

  Pa ovo totes izgleda kao oni novoofarbani commieblockovi u Szegedinu. 

 4. Anonimni kaže:

  Super je!!!

 5. djura mutavi kaže:

  A niko ne kaze da su zidovi na susednoj zgradi koja je stara preko 50 godina popucali od podkopavanja temelja za novu zgradu!!!!!!Na kraju ce neko da nastrada!!!

 6. Anonimni kaže:

  kockasti kavez 😥

   

 7. freelancer kaže:

  Nisam baš stručnjak za arhitekturu, stilove, pravce… Ali, pitam se… za jedno sto godina, kako bi izgledala vest u novinama? „U Subotici je sačuvano još svega nekoliko gradjevina u stilu secesije, ali su zato izvanredni primeri „kretenizma“, „neoidiotizma“ i srodnih pravaca u arhitekturi ranog 21. veka.“

 8. beli kaže:

  i ne samo u stilu secesije već i pravaca XX veka koji su postali istorija, ali se ne vide od škrabotina, zalepljenih plakata, oglasa, posmrtnica. Jedino nema objava rođenja.

 9. Gomboc kaže:

  Užas! I ona oronula zgrada bila je lepša tako ruinirana, a kako je bila zdrava i čvrsta samo da je sređena mogla je da bude i lepa i funkcionalna. U drugim zemljama kada imaju ovakve zgrade obnove ih, ako treba prezidaju, poljube svaku ciglu pa je vrate na mesto, a mi u ulicu koja još ima neki duh arhitekture koja to stvarno i jeste ubacujemo ovakve ružne zgradurine. Neka se Zavod za zaštitu spomenika kulture preimenuje u Zavod za rušenje i uništavanje kulturne i arhitektonske baštine. Za koji posao oni primaju platu, baš me zanima? Po njima sve može da se ruši, jednu možda ne tako arhitektonski ali ambijentalno vrednu zgradu bioskopa „Zvezda“ dozvolili su da bude pretvorena u ruglo, ovakvim ubacivanjem arhitektonskih monstruma uništava se ambijent grada, kao da nema dovoljno prostora van samog užeg centra da se gradi koliko i šta hoće! Ne može ni u centru, jasno je, sve baš da se sačuva, ali tu bi trebalo jako paziti i dobro izmeriti šta i kako uklopiti novo u staro! U tome je poenta: greši se ako se uklapa staro u novo, postupati se mora upravo suprotno – novo da se prilagođava starom!

 10. ivan kaže:

  Ako vec rade bez maste i jeftino,nije mi jasno zasto nenaprave jednostavnu ravnu fasadu maksimalno oko prozora neki okvir i dovidjenja.Ili narod voli ovaaj seljakluk?

 11. ivan kaže:

  hocu da kazem da mi se zadnja strana vise svidja od prednje,a nesvidja  mi se u stvari uopste.

   

 12. ........... kaže:

  Podseca na lose adaptiranu upravnu zgradu rudnika iz nedodjije. Najgore je sto ce neko za stan u ovom soc-realistickom rugli jos i pare dati.

 13. graditelj kaže:

  Kakva mora da je ta vukojebina odakle su ovi projektanti stigli kad se ovaj socrealizam jos uvek smatra poslednjom modom . Mogu oni da je farbaju kojom god bojom hoce pa i tom zelenom i dalje ce biti rugoba .

  Nego , nesto brojim i cini se da ce u toj zgradi biti 20 stanova . Ne vidim parking garazu za minimum 20 vozila . Gde ce ti stanari da parkiraju ? Na gradskim zelenim povrsinama ispred okolnih kuca i u obliznjem parku gde bi njihova deca trebala da se igraju ? Ne vidim nigde ni igraliste za decu iz te zgrade . Oni *** sto bi da ruse 1063 kuce nisu nasli za shodno da napisu pravilnik o izgradnji novih multi porodicnih objekata . Pravilnik koji ukljucuje zelene povrsine za stanare i njigovu decu , obavezno obezbedjen parking , minimalnu distancu od postojecih stambenih prizemnih objekata , zone dozvoljene gradnje visespratnih objekata . Ima tu jos mnogo toga sto bi trebalo da je ukljuceno u neki pravilnik o izgradnji ali pretpostavljam da to nece videti svetlo dana jer bi poskupelo izgradnju kvadrata njihovim pajtasima u gradjavinskoj industriji .

 14. Anonimni kaže:

  graditelj vidi se da u zivotu nisi procitao taj plan jer lupetas ko Maksim po diviziji.

  na tvoju veliku zalost grad ce se graditi.

 15. Ivica kaže:

  graditelj:

  Oni *** sto bi da ruse 1063 kuce nisu nasli za shodno da napisu pravilnik o izgradnji novih multi porodicnih objekata . Pravilnik koji ukljucuje zelene povrsine za stanare i njigovu decu , obavezno obezbedjen parking , minimalnu distancu od postojecih stambenih prizemnih objekata , zone dozvoljene gradnje visespratnih objekata . Ima tu jos mnogo toga sto bi trebalo da je ukljuceno u neki pravilnik o izgradnji ali pretpostavljam da to nece videti svetlo dana jer bi poskupelo izgradnju kvadrata njihovim pajtasima u gradjavinskoj industriji .

  Na prethodnoj temi si još i imao OK komentare, ali sad se već lupaš po stomaku…Sve što si ti naveo već postoji, naravno i da je uključeno u taj plan…poseti malo sajt Zavoda za urbanizam….istina, nije ažuriran godinu dana, ali ćeš videti o kakvim se planovima radi i da si potpuno neinformisan….

  Što se tiče socrealizma, on nikada nije izumreo, u stvari jeste, samo sad govorimo o arhitekturi iz tog perioda…Tim zgradama i stanovima nije apsolutno ništa falilo…jeste, danas su ružne jer im fali rekonstrukcija, ali se i dalje koriste isti principi u stanogradnji, samo sa novijim tehnikama i materijalima…čak se može reći da je ta arhitektura bila daleko primerenija od većine ovih novih kičerica…

  Ne moramo ići daleko, imamo takvo novo naselje na N. Beogradu, čuveni Belville:

  Da stavimo na stranu kvalitet (priča se da je očajan), zgrade (spolja) solidno izgledaju, naselje je idealno za život jer imaš sve na jednom mestu, od igrališta, garaža, tržnog centra itd…

  Ovakava naselja sigurno nećemo videti u SU…Moglo bi se nešto slično graditi na prostorima bivše kasarne ili Zorke, ali jednostavno nema potrebe za tim…U širem centru će se graditi isključivo objekti u nizu, a zelene površine i parking mesta će biti unutar tih blokova…evo primera (nisam sad na brzinu pronašao bolju fotku):

   

 16. Ivica kaže:

  E da, a meni se kod ove zgrade dopada što su vešto sakrili krov na „dve vode“, pa deluje kao da je u stvari ravan…Zgrade sa klasičnim krovovima, sa sve potkrovljem i badžama ne mogu da smislim, daju gradu nekako palanački izgled…

 17. graditelj kaže:

  …Sve što si ti naveo već postoji, naravno i da je uključeno u taj plan…poseti malo sajt Zavoda za urbanizam….istina, nije ažuriran godinu dana, ali ćeš videti o kakvim se planovima radi i da si potpuno neinformisan….

  Proverio da li postoji nisam , istina , a da se ne primenjuje u praksi poprilicno sam siguran . Dovoljno je prosetati se gradom i pogledati vecinu novih zgrada koje su nikle na placevima srusenih privatnih kuca . Nisam primetio mnogo njih ciji plac ukljucuje zelene povrsine  ili parking . Sta vise imaju po 2 metra oko zgrade do komsijske ograde i mozda izbetonirano malo dvoriste za kante za smece i par vozila . Zelene povrsine koje su tamo bile su sada izbetonirane za parkinge stanara . Znaci otudjene , jer nisam nikad cuo da je grad dobio neku kintu za to . Ko je tu ostecena stranka , svi gradjani ovog grada ukljucujuci i te koji stanuju u toj zgradi a narocito oni sto imaju kuce pored te nove zgrade . Ako ti se ta situacija toliko dopada mozda bi mogao da se preselis u neku od tih kuca pa nam javis kako si presrecan kad stignes kuci a neko od tih stanara je parkiran ispred tvoje kapije . Narocito zimi kad od snega nema parkinga ni za lek …….

 18. stormwatch kaže:

  RUSITE I GRADITE!

 19. Roland kaže:

  Vazno je samo da neko gradi i zaradi. Ostalo nista ne znaci. U pitanju je samo profit-zarada. Sta ce nama lepota?

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: