Nove cene grejanja

„Usred zime kad mu vreme nije – ali ne grom na Svetoga Savu, već nove cene gradske toplane.“ – na ovaj način dnevni list Danas počinje tekst o cenama grejanja u Subotici i nastavlja:
.

Da građane stave pred svršen čin pomogla im je lokalna vlast koja je i odobrila da ovaj monopolista troškove grejanja od januara naplaćuje više – 4 odsto više za fiksni deo, a 7 odsto za varijabilni deo ukupne potrošnje, i to za sve kategorije potrošača.

.

Tako će nova cena fiksnog dela, bez PDV-a za stanove iznositi 25,9 dinara po kvadratnom metru, dok će varijabilni deo biti 4,2 dinara po kilovat-satu. Nove cene su rezultat stava Gradskog veća koje su Subotičke toplane odbile kada su nedavno uputile svoj prvi zahtev u kojem je traženo povećanje od 5,8 za fiksni odnosno 15 odsto za varijabilni deo potrošnje. Gradska vlast je tada zatražila da Toplana preispita taj zahtev.

.

Objašnjenje rukovodstva Toplane je da su ih na ovakav korak primorale veće cene gasa i mazuta koje su prem Toplani poskupele za 15%, a da bi se održalo stabilno funkcionisanje sistema, i cene njihove usluge moraju se povećati. Korekcija u proseku iznosi 5,9%.

.

„Ukoliko ne odobrimo ovo povećanje, mi praktično svesno teramo subotičku Toplanu u gubitak od 70 miliona dinara. Grad bi tada morao da interveniše sredstvima iz budžeta, to jest i novcem građana koji nemaju centralno grejanje“, napomenuo je gradonačelnik Saša Vučinić.

..

Inače, iz gradske toplane su već obavestili građanstvo da je ovih dana zabeležena najniža temperatura u ovoj sezoni te da je potrošnja gasa skoro udvostručena kako bi se obezbedili topli stanovi. Za one koji ne žive u Subotici – živa se tokom proteklih noći spuštala na „neverovatnih“ minus 2 Celzijusa.

.

Osnov za tekst Izvor: DanasKOMENTARI

  1. Niko kaže:

    Sta to znaci NEVEROVATNIH  -2 stepena?

  2. Dario kaže:

    „Da građane stave pred svršen čin pomogla im je lokalna vlast..“, već tri godine cena gasa nije ingerencija grada, još od privatizacije Naftagasa.

    Čisto za informaciju..

OSTAVITE KOMENTAR