Nove poruke na zidovima

Subotički zidovi su već duže vreme prostor na kojem se vodi prepiska između nekoliko navijačkih grupa. Najaktuelnija tema je upravo izrečena presuda, grupi navijača Partizana, zbog ubistva Francuza Brisa Tatona 2009. godine.
Iako su navijačke frakcije formalno u sukobu, kao i kod presude navijaču Crvene Zvezde, Urošu Mišiću, i u ovom slučaju se manifestuje solidarnost plemena svih boja. Na taj način se povlači granica između dva sveta, onog gde vlada zakon i onog gde vladaju druga pravila bez obzira što se čini da ih nema, u ratu svakog protiv svih.

U Subotici, ovih dana
Slika
Kvote
Slika

Većinu tifoza čine mladi ljudi koji uživaju, koliko u fudbalu, toliko i u pripadnosti grupnom identitetu i osećaju koji on nosi, kada se slože grla i dlanovi. Kao i u svim plemenima, i ovde vlada zakon jačeg i agresivnijeg. U borbi za što bolju poziciju u hijerarhiji ili status u grupi, neretko se čine razne gluposti. Čovek u gomili ne razmišlja isto kao kad je van nje, pogotovo kad je mlad. Problem sa ekstremnim nasiljem među fudbalskim huliganima, kod nas postoji preko dvadeset godina. Sve to vreme, vlasti su se protiv toga borile uglavnom deklaracijama a navijačke skupine su neretko koristili za svoje političke ciljeve. U poslednja dva slučaja, sud je izrekao drastične kazne. Ni jedna kazna nije dovoljno stroga za oduzimanje nečijeg života, tek tako, iz obesti. Ono što pada u oči je usamljenost tih slučajeva u pogledu strogosti kazne. Najgori ratni zločini kod nas, ne prebacuju 15 godina. Kazne za ubistva iz najnižih pobuda su smešne a za privredni kriminal ni ne postoje. Naše pravosuđe nam svakodnevno šalje poruke da nismo svi jednaki pred zakonom, da su neki „jednakiji“. U tako naopakom sistemu vrednosti, uopšte ne čudi što se pravda traži za – ubice.

SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  ISTINA=PRAVDA
  PRAVDA ZA UROSA!
  ISTINA ZA GROBARE!
  SLOBODA NAVIJACIMA!

  Glasi slogan na navijačkim forumima, koji jasno ukazuje da su sve navijačke grupe dale podršku Grobarima osuđenim za ubistvo Brisa Tatona. U ovom slučaju to su uradili Marinci.

  Država, ili bolje rečeno trenuta vlast pravi veliku grešku koja se zove "dvostruki standardi" pri osudama raznih zločina i ubistava. Država koja sebi dozvoljava dvostruki standard kad se deli pravda i nepravda, ne može dobro da prođe, a to su osetili i mnogi građani koji ne pripadaju navijačima.

  Zapamtite jednu stvar, radnici i seljaci nikada nisu dizali revoluciju, pa ni 2000. godine, revoluciju dižu navijači i studenti jer su jedino oni dovoljno organizovani i motivisani. Sadasnja vlast mora da se seti ko ih je doveo na ovu poziciju, a opozicija ako je pametna situaciju će iskoristiti.

  Početak parlamentarizma u Srbiji obeležio je i film "Crni bombarder" u kome se "Crni" bori protiv trenutnog režima a najveću podršku mu pruža šta mislite ko?

  I jedna pesma za dobre vibracije…

 2. Lansky kaže:

  Policija u Zrenjaninu je uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su u izvršili više krivičnih dela oštećenja tuđih stvari, ispisivanjem grafita različite sadržine, saopšteno je iz Policijske uprave u Zrenjaninu.
  Najveći broj grafita ispisan je na zidovima u glavnoj gradskoj ulici. Poruke se ponajviše odnose na presudu grupi navijača kojoj je Krivično veće Višeg suda u Beogradu, 25. januara, izreklo 240 godina zatvora, jer su na smrt pretukli navijača Tuluza’, Brisa Tatona septembra 2009.
  Tako su se na zidovima banaka, Robne kuće i drugih ustanova, prodavnica i kuća pojavili natpisi i poruke „Bolje naši ikad, nego Francuz nikad“, „Srbija-Srbima“, „Demokratska Srbija-Hitlerova Nemačka“, „Buna protiv dahija“, „Nema Boga-nema pravde“, „Srbin Srbinu ne okreche leđa“. „Gde će vam duša“, „Grobari 1970“ i slično tome.

 3. Ja kaže:

  "u tako naopakom sistemu vrednosti, uopste necudi sto se pravda trazi za-ubice"???????????

  Ja bih pre rekao: U tako naopakom sistemu vrednosti, uopste necudi sto sudija kad nema dokaze osudjuje po svom slobodnom uverenju.
  Gospodo evropejci jel to pravna drzava. Niko ne trazi slobodu, nego da im se sudi posteno i po dokazima, a ne po direktivi vladajucih politicara.

 4. Mile u tranziciji kaže:

  Kada ce kazne, zbog unistavanja privatne svojine? Krecenje isaranih zidova neko mora da plati, a po svemu sudeci platice vlasnik tog zida. Želim da im se sudi i zbog ovoga i naplati steta.

 5. Gost kaže:
  Mile u tranziciji napisao:Kada ce kazne, zbog unistavanja privatne svojine? Krecenje isaranih zidova neko mora da plati, a po svemu sudeci platice vlasnik tog zida. Želim da im se sudi i zbog ovoga i naplati steta.

  Да, то је најбитније у овом расулу од државе. Штета ишараних зидова…

 6. ALCZ kaže:

  PRAVDA ZA GROBARE

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: