Novi mural u Subotici – Omaž Komoru, Jakabu i Rajhlu

Centar lokalne demokratije – LDA Subotica je u okviru regionalnog projekta “CLINK – Kulturno nasleđe kao spona koja povezuje lokalne zajednice” sproveo aktivnost oslikavanja murala na zidu zgrade Otvorenog univerziteta u Subotici. Mural koji su dizajnirali i oslikali lokalni umetnici predstavlja omaž arhitektima Marcelu Komoru, Dežeu Jakabu i Ferencu Rajhlu, koji su na prelazu iz 19. u 20. vek projektovali veliki broj građevina u Subotici koje i danas predstavljaju simbole grada.

Zahvaljujući njihovim intervencijama grad dobija velelepnu Gradsku kuću, sinagogu, zgradu u kojoj je danas smeštena Gradska biblioteka, kompleks secesijskih građevina na Paliću i brojne najamne palate. Završetak radova na muralu – 10. jun simbolično se poklopio sa Svetskim danom secesije koji se obeležava širom Evrope i sveta.

Projekat CLINK okuplja međunarodni konzorcijum od 10 partnera i paralelno je realizovan u 6 zemalja. Projektom CLINK povezali smo 10 lokalnih zajednica istražujući i upoređujući njihovu kulturnu baštinu, fokusirajući se na veze koje postoje među njima i mesto koje zauzimaju u širem kontekstu bogate kulturne baštine Evrope. Kroz aktivnosti lokalnog i međunarodnog karaktera, kao što su forumi, studijske posete, umetnički događaji, u projekat su bile uključene različite grupe: kulturne institucije i organizacije civilnog društva koje se bave kulturom, umetnici, dizajneri, preduzetnici, neformalne omladinske grupe i lokalne vlasti. “CLINK – Kulturno nasleđe kao spona koja povezuje lokalne zajednice”  je finansiran iz programa Evropske unije – Evropa za građane i građanke, a glavni nosilac projekta je Agencija lokalne demokratije Mostar.KOMENTARI

 1. Zoran G. kaže:

  Bravo ! Lep mural.
  To su bili gradotvorci čiji smo potomci i koji su nas zadužili.
  A ne ovi današnji gradonasilnici i gradouništitelji.
  Njih trojica bi plakali kada bi videli današnju zgradu pozorišta i fontanu ispred nje…

 2. Koja kaže:

  Klaun vas sve ucio da svrljate pozidovina

 3. Mare kaže:

  Bravo. Oni politicari, koji svako gura samo na svoju nacionalnu stranu, bi mogli nesto da nauce od nekih NVO, i da urade nesto stvarno lepo za nas grad

 4. Maša kaže:

  koji kič!

 5. zig zigi kaže:

  Najzad nesto normalno se desava u nasem gradu!
  Bravo za momke

 6. Darko kaže:

  Sad lepo nama naseg Kralja kod Jadrana i svi zadovoljni.

 7. Oki kaže:

  Stvarno ste smešni, pa zar mislite da se ovako nešto može nacrtati a da gradska uprava o tome nema pojma?
  Pa nije to neki grafit koji nažvrljaš za 5 minuta.

 8. Milan kaže:

  Interesantno da se i Gradska kuća, u ono doba, pre izgradila nego Narodno pozorište u ovo doba. Kuće u ul. Braće Radić stare su i po 100 godina i još traju tj.stanuje se u njima. Ono što sad gradi Dulić Gradnja u toj ulici, trajaće kraće od objekata koje su projektovala ova naša tri arhitekta! Sve u svemu, veliko hvala svo trojici a ti Bože, ako me čuješ, sačuvaj nas od novokomponovanih stručnjaka, skoru u svim oblastima urbanizma, projektovanja, arhitekture,građevinstva….

 9. Livi kaže:

  Ljudi su željni ovakvih vesti u našem gradu! Bravo LDA!
  Treba nam kultura koja nas ujedinjuje a ne razdvaja u nacionalne tabore….

 10. Mecca kaže:

  Gradska kuća, onakva kakvu je vidimo i spolja i iznutra, je sagrađena za dve godine. Ubrzo nakon otvaranja iste, sletelo je sa vlasti nekoliko lokalnih funkcionera jer je budžetska inspekcija ustanovila da je postavljeni parket bio 2 mm tanji od projektovane debljine parketa (2 mm x kvadratura = mnogo kubika drveta). Danas je ova dinamika gradnje i ovakvo funkcionisanje pravne države nezamislivo.
  Ovo je pokazatelj da kao grad i društvo nazadujemo džinovskim koracima. Zato ovaj mural osim svoje estetske funkcije, treba da nas podseća gde smo bili i čemu da težimo.

 11. Djole kaže:

  Sjajno,sjajno…sto vise podsecanja na graditelje,umetnike,pesnike,dobrotvore,humaniste….samo da nisu neki oslobodioci,vojskovodje,ratnici…u sluzbi nacionalizma.

 12. Zoran G. kaže:

  Ovakvi ljudi, stvaraoci, graditelji, poslenici na opštu korist i zajedničko dobro. Još za života su sami sebi, svojim radom, podigli spomenike. Zato ih se i sećamo svakoga dana kada idemo ulicama našega grada.
  A kojekakvim kraljevima, oslobodiocima i popovima nije ni čudo što vlast mora da diže spomenike po gradu. Da bi nas podsetila na njih koje smo već uveliko zaboravili. Sve što su uradili, odavno je prašina i pepeo. Ideali za koje su se borili, države koje su stvarali i ostalo, više odavno ne postoji, napušteno je, srušilo se samo od sebe. Nemamo ih se zašto sećati. Mesto im je u u udžbenicima istorije, a ne po gradskim trgovima i platoima.

 13. domir kaže:

  Hvala nasim precima, ponosan! 🙂

OSTAVITE KOMENTAR