Otvoren mađarski obrazovni centar

U Subotici je otvoren Vojvođanski mađarski obrazovni kulturni istraživački centar. Svečanom otvaranju prisustvovali su ministar za ljudske resurse iz Republike Mađarske Zoltan Balog, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta i drugih mađarskih institucija iz Srbije i Mađarske.

Predata je u upotrebu zgrada koju je kupila Fondacija “Laslo Sekereš” u vrednosti od oko 1,5 miliona evra. Centar koji je će biti u tek otvorenom objektu je od izuzetnog značaja za obrazovanje Mađara, istakao je predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

U Centru su planirane master i druge specijalističke studije, za studente koji su stekli određena znanja na drugim fakultetima. Pored toga, u planu je i gradnja istraživačko-naučnog centra koji treba da se bavi sferama društvenog života.

“Razmišljamo o objedinjenom visokom obrazovnom sistemu u Karpatskoj niziji. Želimo da nam profesori i studenti putuju u celom regionu, ne samo preko Budimpešte, nego da budu u direktnoj vezi sa institucijama u manjim mestima”, rekao je ministar za ljudske resurse iz Republike Mađarske Zoltan Balog.

Za sada upisano je 50 studenata na dva master smera mehatroniku i za defektologe. Već od sledeće školske godine planira se otvaranje još tri nova smera.

RTV

 

 



KOMENTARI

 1. Kenjereš Andraš kaže:

  Studenti, nastavu slušaju na mađarskom jeziku (profesori iz fakulteta Mađarske). Za koga, kome onda osposobljavamo vrhunske kadrove?
  Sa diplomom Mađarske naći će posao u EU.

 2. croat kaže:

  Stvarno mi nisu jasni ti fakulteti po supama. Gde si diplomiro, u stanu pored Patrije! Pa ako studiras mehatroniku valjda i neku prakticnu vezbu, studiju ili slicno moras da uradis, zar ne?

 3. pista kaže:

  Kako li su samo skupili 50/studenata kad je dosta mladih Boga mi vec u inostranstvu?

OSTAVITE KOMENTAR