Novi podmladak u ZOO vrtu

Posle skoro 20 godina u ZOO vrtu imamo podmladak velike sove koja je sada stara mesec dana. Roditelji je još uvek čuvaju i brinu se o mladunčetu koji je potpuno operjao i samostalno se hrani. Velike sove gnezdo prave na zemlji zbog čega su mladunci izloženi štetočinama nasuprot malim ušarama koje su više visinske ptice.

Slika
Izvor: ZOO vrt

O sovama
U svetu su danas poznate 134 vrste sova, od toga se u Evropi gnezdi 13 vrsta. Može ih se naći svuda osim na Antarktiku. Perjem se sova prilagođava svom okruženju tako da bude što teže vidljiva. Sove koje žive u šumama obično su tamnije od onih koje žive na otvorenim područjima. Mužjake je teško razlikovati od ženki, ali obično su ženke krupnije i teže.
Sove su grabljivice i jedu sve – glodare, gliste, bube, ali i vodozemce i druge ptice. Mnoge sove hrane se isključivo jednom vrstom hrane. U Aziji, na primer, postoji vrsta sove koja jede isključivo ribu.
Sove plen usmrte snažnim kandžama, a potom ga gutaju celog ili trgaju na komade. Jedu sve – i kosti i perje. Zato dva puta dnevno sova kroz kljun izbacuje grudvice, tzv. gvalice. Ovo su ostaci neprobavljivih delova plena.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 7 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: