Novi prekogranični projekti

Subotici su odobrena dva nova prekogranična projekata. Reč je o asfaltiranju puta ka graničnom prelazu bajmok sa naše strane i rekonstrukciji fasade zgrade Sinagoge.

 

– Sredstva su odobrena za dva projekata. U oba projekta Grad Subotica je partner, a u oba slučaja glavni partner je sa Mađarske strane. Jedan projekat je rehabilitacija pograničnog puta između Bajmoka i Bacsalmasa. Vodeći partner je NIF Zrt iz Budimpešte. Ovaj projekat podrazumeva rekonstrukciju već postojećeg asfalta na dužini od 6 kilometara. Ukupan vrednost projekata je 1.421.909,75 eura. Od ovoga iznosa za Grad Subotica je odobreno 738.271,75 eura, a grad učestvuje sa sopstvenim sredstvima u visini od 130.283,25 eura – rekla je Marta Dobo član Gradskog veća.

 

– U okviru IPA prekogranične saradnje za Grad Subotica ovaj projekat je najveći, koji nam je do sada odobren. Projekat ćemo započeti 1. februara 2013 godine, trajaće 18 meseci, što znači, da će biti završen do 31. jula 2014 godine. – dodaje Dobo.

 

Drugi projekat nosi naziv Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije koji je dobio skraćeni naziv DIAMOND, što podrazumeva rekonstrukciju jedne od fasada Sinagoge. U ovom projektu vodeći partner je Grad Segedin, ukupna vrednost projekata je 293.068,95 eur. Za grad Subotica su obezbeđena sredstva od 146.446,50 eura, a grad sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa 25.843,50 eur. Planirani početak za ovaj projekat je 1 januar 2013 godine, a planirani završetak je 30. april 2014. U okviru ovog projekata biće izdata jedna monografija Raihl Ferenca, biće organizovana radionica, izložba i prateća konferencija.

 

Projekt menadžer oba projekata je Nađ Kišeroš Melinda,koja je istakla da će se graditi put u dužini od 6 kilometara prema granici Bajmok-Bačalmaš i da je u planu rekonstrukcija severositočne fasade subotičke Sinagoge.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Sjajna vest!

  Pošto nemamo podršku Beograda a ni Novi Sad se nešto naročito ne otima, sredstva EU nam dođu kao melem na ranu.

  Ovo je jedna od retkih godina u kojoj mi čak ni nemamo planove za narednu, jer se ništa ozbiljno ni ne može planirati bez pomoći glavinh nam gradova države i pokrajine. Zato sredstva iz Brisela kolika i kakva god da su čine osveženje.

  Teška će biti naredna godina. Malo će se šta kapitalno realizovati.

 2. freelancer kaže:

  Tako treba. Tako se to radi. Ulagati, graditi, renovirati u sve ono što ne može da se ODNESE. Kada u Beogradu budu shvatili šta se dogadja (šta je već u toku), biće prekasno. Na našu sreću 🙂

 3. amacak kaže:

  kako stoji obnova pruge segedin-subotica-baja? i to je pregogranični projekat pošto se ne finansira odavde. neki dan videh geometre da se motaju oko pruge, možda ima neke nade da ne ostane mrtvo slovo na papiru.

 4. stormwatch kaže:

  Bravo EU!

 5. Davil kaže:

  Hm…zasto nam Beograd ne pomaze oko sinagoge? U Srbiji postoje DALEKO siromasnije opstine i gradovi kojima treba hitnije pomoci jer imaju GORE probleme od nase sinagoge i nekog puta od 6km…mislim nedaj boze nas suboticane nikome 

 6. djomla kaže:

  Nije u pitanju Sinagoga kao pojedinačan slučaj već opšti trend kada su u pitanju svi projekti pa i projekti od nacionalnog značaja poput Y kraka.

  Pogledaj malo širu sliku…

 7. amacak kaže:

  Davil:

  Hm…zasto nam Beograd ne pomaze oko sinagoge? U Srbiji postoje DALEKO siromasnije opstine i gradovi kojima treba hitnije pomoci jer imaju GORE probleme od nase sinagoge i nekog puta od 6km…mislim nedaj boze nas suboticane nikome 

  taj mučeni y krak, tj. ovo što je ostalo da se završi, ne košta više od pola kilometra veljinog autoputa kroz brda i doline.

 8. Darko kaže:

  Bravo za one koji su se prijavili na prethodni raspis i spremili dokumentaciju a ne za ovu Dobo koja je jedva naucila za sta smo dobili novac… zna se kad se konkurisalo za ove projekte.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: