Novi projekat i za Narodno pozorište

U četvrtak će odbornici lokalnog parlamenta raspravljati o zaustavljanju gradnje bazena „Dudova šuma“ i Narodnog pozorišta. 27 odbornika gradskog parlamenta predložilo je skupštini grada da u četvrtak na vanrednoj sednici usvoji odluku o daljem toku izgradnje zgrade Narodnog pozorišta koja podrazumeva zaustavljanje trenutnih radova i izradu novog projekta, kao i bazena za koji se već zna da će se graditi na Prozivci i koštati oko 500.000 miliona dinara.

Novim projektima bi znatno bili smanjeni troškovi koji bi se prilagodili realnim mogućnostima.

.

U skupštinom materijalu za 9. vanrednu sednicu Skupštine grada se navodi: „da je postojećim projektom predviđena izgradnja objekta od oko 18.000 metara kvadratnih  za čiji završetak je potrebno oko 20 miliona evra.U uslovima evidentne ekonomske krize,  Grad Subotica nema mogućnosti da finansira završetak objekat, a dosadašnji način finansiranja je pokazao da to ne može ni pokrajinska ni republička vlada. To bi značilo da bi armirano-betonska konstrukcija još godinama ostala nedovršena“ – piše u skupstinskom materijalu.

.

U zaključku se navodi da:

.

„Skupština grada Subotice nalaže da izmenjenom projektno tehničkom dokumentacijom budu predviđene jedna velika pozorišna dvorana jedna mala kamerna scena, što bi zadovoljilo produkcione kapacitete i budući razvoj Narodnog pozorišta, kao i zahteve publike. Izmenjenim projektom redukovati volumen, odnosno visinu budućeg objekta prema Korzou i Trgu slobode, koji u postupku ishodovanja izmene projekata treba da obuhvati i uklanjanje delova armirano-betonske konstrukcije prema Korzou i Trgu slobode uz minimalne troškove. Izmenjenim projektom u značajnoj meri su moraju biti predviđeni prostori za uslužno komercionalne delatnosti posebno prema Korzou i Trgu slobode, u cilju oživljavanja pomenutih prostora i racionalnije upotrebe objekata“- piše u skupštinskom materijalu.KOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  Po raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, od decembra 2000. do kraja avgusta 2011. Srbiji je ukupno odobreno oko 5,36 milijardi evra novih zajmova, od čega je iskorišćeno 2,617 milijarde.Kao razlog ne iskoristenosti se navodi ne dostatak kompletiranih projekata.

  Kako je moguce da su krediti odobreni,grejs period odbrojava dane i mesece a sredstva nisu potrosena??Zasto grad i vlade APV i RS nisu iskoristili sredstva iz ovih kredita i zavrsili pozoriste,kompleks bazena,obilaznicu y-krak,regionalnu deponiju,kanalizavionu mrezu, i jos desetak infrastrukturnih objekata od krucijalne vaznosti za Suboticu????

 2. gabriela kaže:

  joj samo nesto da se desi sa tom rugobom….ne ide mi se ne korzo jer mi dodje da zaplacem svaki put kad ugledam „pozoriste“

 3. JimmyQ kaže:

  A plate političara????Sve može da kasni, ali to nikako!! Morali su prvo sebe da osiguraju! Zamisli kako je navići se na kavijar pa odjednom ostati bez njega. Teško se opet naviknuti na pasulj bez mesa koji ti se smučio dok nisi uspeo u životu 😡

 4. f1 kaže:

  JABIH POZVAO RISTICA JUBISU DA MALO RAZBIJE ARMIRANI BETON..on to dobro obavjao u subotici..pokvariti nesto…fuj

 5. Lala's kaže:

  Lepa srpska jezika.

 6. samotnik kaže:

  Ma nek izglasaju sto hoce. Odustajanje od ovih projekata je, samo jos jedan klin u njihovom politickom kovcegu! Odustajaci!!!! Valjda ce posle njih doci neko ko ce znati da zavrsi zapoceto.

 7. Lepa srpska jezika kaže:

  Lako je lupati gluposti kada znaš da ćeš ostati čitav… Kakve veze ima Ljubiša Ristić sa rušenjem pozorišta?!

  Za rušiti i pokvariti nešto, BOJE BI TO OBAVJAO Geza KučUra (kako kaže Blaško Gabrić) ili bivši doživotno počasno-isključeni predsednik SVM-a, gosn Joška Kasa (trenutno na mestu predsednika Upravnog odbora ovog rasturenog Pozorišta u izgradnji), a bogami i celu odborničku grupu SVM koja je krajnje poslušnički i krajnje stupidnoizglasali rušenje pozorišta.
  Kriveći SVM nijednog trenutka ne umanjujem ogromnu krivicu DS-a, jer da nije bilo stupidnih poslušnika u DS-u onda SVM sam ne bi mogao da sprovede operaciju „Ruši nek se puši„…

  SVM i tada prvi čovek grada, Geza Kučera, po SVAKU CENU su hteli da sruše pozorište i srušili su ga… srušili su čak i gradskog arhitektu (ostavili čoveka bez posla) jer je BRANIO STRUKU i bunio se protiv rušenja…
  E, sad ko se koliko od te dve stranke ugradio  (i ko zna koliko pojedinaca), nama „smrtnicima“ će zauvek ostati tajna…

 8. Sasha kaže:

  KATASTROFA…nije im dosta što ništa nisu u stanju da završe, nego sada još hoće i da ruše!!!???!!! Ponašaju se kao da samo oni žive u ovom gradu, i da mi kao i da ne postojimo!!! Bruka i sramota, uništili su nam grad…treba da budu brutalno kažnjeni na izborima ili na bilo koji drugi način!

 9. samotnik kaže:

  ‘U uslovima evidentne ekonomske krize’, di u Srbiji? U ovoj drzavi postoje: mafijasi, administracija, bankari, trgovci, sverceri i novih 327 proizvodnih radnika +50 zaposlenih proizvodnih radnika u DG. Nisam ekonomista ali …  🙂 . A 10 godina je proslo kao tren, od 5 oktobra. A da zaboravio sam spomenuti, i ove sto izvoze sirovine iz drzave, oni su mi najdrazi!!!

 10. Bilo nekad kaže:

  dasHHa:

  … Kao razlog … se navodi ne dostatak kompletiranih projekata.

  Upravo tako.

  Za pozorište nikada nije urađen PROJEKAT.

  Postoji samo IDEJNO REŠENJE (i to nekoliko), ali projekta nema.

  To samo govori o (ne)ozbiljnosti stranaka koje su bile na vlasti tj. izglasale rušenje pozorišta.

 11. gost kaže:

  u sunce ti kalajsano 🙂 
  svima od reda koji su u ovo bili ukljuceni, po porciju javnog samaranja na trgu!

 12. S2S kaže:

  Stvarno, šta bi sa projektima?! Uopšte, ne samo kada je pozorište u pitanju? Meni se čini da ima više priča a od samih projekata „ni glasa“. Svi znaju šta bi trebalo i kako bi trebalo ali kada je u pitanju konkretno delovanje, nestanu k’o pometeni. Bar sam ja stekao takav utisak…

 13. Bunjevac kaže:

  Kako stvari stojidu Srbija(Beograd i UŽAS) stalno mećedu Vojvodini glavu pod astal i izgleda da je zabadavad što se svi ode ajmeče oko pozorišta.Saćedu nas pripušit iz Evrope da priznamo Kosovo ko što je kazo šef diplomatije Luksemburga ako budemo tili uć u EU.Srbija cigurno neće tit priznat Kosovo pa ćedu onda morat Vojvodinu posebno primat u EU brez Beograda i užasa.Vojvođane ćedu puštit nek još malo poste sa sve praznijim buđelarima dok njim želdaci ne provriju od gladi a onda će njim priko briselske kancelarije poručit jel nek iđu u Evropu jel nek iđu u očin!Kad to čuju u Beogradu oma ćedu proglasit opštu mobilizaciju i sve teške gvožđušine istirat iz hangarova da iđu branit Srbiju.A Vojvođani ćedu kast:ko ode …lud zbunjenog.Jedni bi branili a drugi ji pitaje a di je neprijatelj?Onda ćedu u te koji pitaju upačit puške i kast:eto ga.A u Evropi ćedu se smijat i pitat u kojem se viku ode živi.

 14. bunjivac kaže:

  Eto, a ja navijam da svako ima svoju nezavisnost i da svako dobije ono sto misli da mu pripada. Daklem, da Vojvodina bude nezavisna, pa da onda od Vojvodine Hrvati uzmu ono sto misle da im pripada, pa onda Madjari, pa Rumuni, pa Srbi. E onda ono sto ostane, moze mirno u Jevropu, dignute glave (bez astala). Tada ce svi biti srecni. Ili mozda nece…

 15. cik kaže:

  Posto cujem, da se gradnja novog bazena, prebacuje na Prozivku. Voleo bih dobiti odgovor koliko ce da kosta vracanje dudove sume, u prvobitno stanje? Posto je to ipak neki sportski centar grada. I kada se zbroje cene rusenja ovog zapocetog objekta(posto smo mi ipak ozbiljni ljudi pa za sobom ne ostavljamo sut), i gradnja novog bazena, do koje se cifre dolazi. Eto volio bih inicijatore ovog projekta jedno ipak opsirnije objasnjenje. Posto u zivotu bas neide samo tako ja odluci a vas ko ‘sisa“.

 16. k. kaže:

  da, i ja bih to volela!

 17. Naivan narod kaže:

  Predlažem da se pare koje budu u budućnosti uplaćene za izgradnju pozorišta preusmere na jedno manje pozorište koje bi se izgradilo na Prozivci, iza Dulićevih zgrada.  :mrgreen:

 18. josip kaže:

  a sto ti stalno spominjes njih?imas neki kompleks?pa Janic ce gradio duplo vise na prozivci pa sta??malko si opterecen u svojoj mrznji

 19. samotnik kaže:

  Pa u tome je i lepota! Na prozivci je gradilo puno investitora. Ali je tek kada je DG poceo da investira u svoju zgradu na prozivci, tek onda je lokalna vlast obratila paznju na taj deo grada. Odjedanput setaliste, bunari, bazeni, sletna pista za space shuttle i da ne nabrajam. U svakom slucaju providno… i da mi oproste prozivcani nemam ja nista protiv izgradnje na prozivci, nego protiv nacina. I da i ja bi voleo da cujem koliko ce da kosta uklanjanje otpada(ostataka bazena koji DS nije znao da izgradi) iz dudove sume? Ako ja to dobro znam to je javna povrsina. Na zalost niko jos nije dao odgovor!!! Mislim da gradjani zasluzuju toliko.

 20. djomla kaže:

  Ukoliko imam dobru informaciju, bazeni u Dudovoj šumi se neće rušiti već će izgradanja biti obustavljena do daljnjeg. Znači ključ u gradilište.

  Što se tiče Narodnog pozorišta, veoma zanimljiv tekst ali nedovoljno precizan. Rekao bih da se od tri dvorane pominju dve. Ona jedna (reklo bi se „Koncertna“) koja se nalazi uz Trg slobode, se izostavlja.

  Takođe veoma zanimljiva rečenica je i: „obuhvati i uklanjanje delova armirano-betonske konstrukcije prema Korzou i Trgu slobode uz minimalne troškove“.

 21. k. kaže:

  „…u značajnoj meri su moraju biti predviđeni prostori za uslužno komercionalne delatnosti posebno prema Korzou i Trgu slobode, u cilju oživljavanja pomenutih prostora i racionalnije upotrebe objekata.“

  I ova je takođe mnogo zanimljiva… Ima tu zanimljivosti koliko `oćeš…

 22. samotnik kaže:

  Dakle jednostavnim recima, na mesto da se taj deo dudove iskoristi za izgradnju nekih drugih sportskih sadrzaja(tereni za fudbal, rukomet, kosarku…recimo), di bi se gradjani mogli rekreirati i malo odmoriti od svakodnevnice(nije obaveza da bazen bude u dudovoj) , Bronx se seli u dudovu sumu(novi mali raj za narkomane, alkose…). I sada bih uzeo u slobodu i da zahvalim pripadnicima D.S. i njihovim satelitima, u ime svih ljubitelja dudove sume za jos jednu rusevinu na jednom od najpopularnijih mesta za rekreaciju i odmor.O, Hvala im!!!!!!!!!. Doduse voleo bih da neko slucaj sagleda i s pravne strane, pa da vidimo dali se sme na ovako brutalan nacin uzrupirati javna povrsina i to jos nekaznjeno!

 23. Anonimni kaže:

  samotnik, ocigledno je da imas brdo raznih kompleksa koje lecis svojim neutemeljenim komentarima punim prezira. Pokusaj malo da se opustis

 24. Anonimni kaže:

  jbt. ljudi kakvi kompleksi… grad nam je ruglo…

 25. znam sve o fudbalu u Subotici kaže:

  izvinjavam se ali me interesuje da li je istinita informacija da je Jožef Kasa uhapšen u ponedeljak, kao jedan od razloga se spominje i malverzacije oko pozorišta, da li je neko čuo nešto o ovome ili je to samo još jedna urbana legenda subotice kao i „vozići“ na Paliću … ?  😆

 26. daca kaže:

  :

  jbt. ljudi kakvi kompleksi… grad nam je ruglo…

  Kako kome!!!!!

 27. Abnor Mal kaže:

  znam sve o fudbalu u Subotici:

  izvinjavam se ali me interesuje da li je istinita informacija da je Jožef Kasa uhapšen u ponedeljak…

  Ne verujem da su ga ‘apsili ali u ovom terenutku postoji drugo pitanje:

  Zašto Jožef Kasa u svojstvu predsednika  Upravnog odnora Narodnog pozorišta koje je zvanično investitor, nije bio izvestilac na Skupštini sa potankom računicom koliko je para potrošeno, kada, po kakvim situacijama i fakturama itd ?

  Zašto Kasa nije otvorio kasu pred skupštinom i narodom pa da znamo prvo koliko je potrošeno do sada.

  Zašto nije rečeno kakva je to računica,makar sa nekom tolerancijom od 10 -15%, a toliko veliki  stručnjaci su to mogli da izračunaju, koliko je novca potrebno da se objekat zatvori, da se „udari“ fasada, da se dovedu u funkcionalno stanje neki delovi koji mogu da se rentiraju, a da se naknadno radi na skupim teatarskim instalacijama.

  Reklo bi se ovako da nemaju para ali se i ne zna koliko im fali. Kad je tako onda je sasvim normalno da ne možeš da planiraš poslove ni rokove.

  Znači, Kasa Jožef je trebalo da dođe i da prizna očinstvo nad čudovištem  koje  (kao u  onom  filmu o Frankenštajnu) treba dati ime Abnor i prezime Mal. Niko nije na skupštini rekao da je to čedo Kasine politike, a  njegova (bivša) parija je danas stojički podnosila da  je odbornici šamaraju iako svako ko je pre 15 godina  bio punoletan zna da je u toj partiji vladala diktatura i da oni i da su hteli nisu imali šanse da partijskog spahiju obuzdaju.

  Umesto da junak  izađe i da se isprsi ispred odbornika i građana i da kaže“ Tucite, ja potpisujem ovu incvesticiju i branim je svim argumentima i svojom čašću“ – ono CVRC. Nema ga!

  Šta će tamo državni tajnik Janić kao izvestilac? Sa kakvom je legitimacijom on izašao? Stručnjak? Računopolagač? Lični izaslanik gubernatora? Legionar? Žrtveno jagnje? Koji je to adut koji je tajnika Janjića  preporučio da bude izvestilac?

  Naročito je važno da neko objasni: šta su danas odlučili odbornici na inicijativu „Grupe 28“ ? Zaokruži tačan odgovor:

  1. Da se pozorište skreše po visini?

  2. Da se suzi?

  3. Da se skrati?

  4. Da bude pliće ( da zatrpamo podrume)?

  5. Da se smanji zapremina tako što će se pur – penom napuniti najviši sprat i možda neke  prostorije koje nam neće trebati još 100 godina.

  6. Ništa od svega nego da se formira komisija pa da ona preporuči šta bi trebalo raditi.

  7. Da se formira komisija koja će preporučiti rušenje po ceni od 2 – 3 miliona evra, a da se projekat opravda potrebom šuta za nasipanje atarskih i seoskih puteva.

  / znči, grad bi zaradio na tom poslu/ Stubove ostaviti i uglancati ih po ugledu na atinsku Propileu kapiju ili Brandenburšku, polako izmišljati legendu o njoj da je sagrađena pre Periklea( narod će vremenom poverovati).

  8. Dnašnjom odlukom su samo stavili buvu u gaće Subotičanima čekajući da narod počne da se buni pa da se na referendumu odluči da se sve poruši i onda bi bilo da niko nije kriv nego su to građani iskali. ( setite se da je danas jedno mlado momče pomenulo REFERENDUM. ) A ŠTO NISU PRAVILI REFERENDUM KAD SU GA RUŠILI NEGO IM tada bila dovoljna preporuka Skupštine u sedam tačaka ?

  Stvarno, šta su danas odlučili u vezi sa pozorištembaš bih voleo da znam jer sam presedeo celu sednicu slušajući najbolje, odabrane, našu elitu?

  Pade mi na pamet i pitanje: zašto nisu poštovali skupštinsku odluku iz aprila 2007.godine po kojoj jer gradonačelnik morao svakih šest meseci da izlazi pred  Skupštinu i da obrazlaže stanje na gradnji.

  Ako nije bilo para zašto nije bilo pameti da se stvar drži pod kontrolom???

 28. samotnik kaže:

  Ma to je samo jalovi pokusaj vredjanja. Ili  se covek utripovao da je psihijatar.. Jos niko nije izneo kontra argumente za moje komentare(sto se tice prozivke, bazena, dudove i DG zgrade ). A kao sto sam napisao odustajace i kukavice bas i nevolim, pa otuda prezir. O ja sam izuzetno opusten lik i mirno spavam.

 29. Johan kaže:

  Da se ne lažemo, svi građani su odavno znali da se radi o megalomanskim projektima i da para za to nema! Drago mi je što je neko konačno odlučio da građanima kaže istinu u oči! Prvo obezbedi sredstva – onda gradi. Šteta što se neki ranije nisu vodili tom politikom.

 30. samotnik kaže:

  delija:

  Rotirajući oblakoder na Novom Beogradu?

  Ooo, uzasa li megalomanskog, u uslovima evidentne svetske ekonomske krize. Strasno!

 31. dovoljno kaže:

  Uopste se ne radi o megalomaniji,nego o jednom jako lepom planu. Sta mislite da li ce se sve pretvoriti u lepe poslovne prostore? Sta mislite da li ce se otudjiti (privatizovati) ti poslovni prostori? I na kraju sta mislite ciji ce biti ti isti poslovni prostori?  Ha, ha, ha, samo se vi bakcite komentarima.

 32. dasHHa kaže:

  Moskovski Bolšoi Teatar posle šest godina rekonstrukcije juče je svečano otvoren.Izgrađen pre 235 godina ovaj kultni objekat bio je ugrožen urušavanjem zbog dotrajalih temelja.Vrednost radova je iznosila $700 Mil.Ne skromno je upoređivati teatar ovog ranga sa subotičkim ali svakako da je izvor kvalitetnih ideja za projektovanje našeg pozorišta!

 33. daca kaže:

  Ali sto je najbitnije nisu odstupali od predjasnje konstrukcije i nisu menjali ni enterijer ni exterijer.Ostali su dosledni gradjevini koju je jos u ono vreme izgradila porodica Romanov.Za pohvalu.Jesu oni mnooooogo jaci od nas(finansiski)ali steta je sto sto su nase pozoriste ovi nasi „stakori“pretvorili u ruglo grada.Tako se ulaze u grad!!!!!

 34. dasHHa kaže:

  @daca (gradska f@ca)  😆

   

  ma i kod njih je bilo svakakvih malverzacija,korupcije,novih tendera i bla,bla…ali bar znaju koliko su upumpali milionceka iako je sama rekonstrukcija bila upola toliko.

  Zamisli da su oni srusili sve do temelja i postavili neku kocku od stakla i betona sa dekorativnim lajsnama od imitacije aluminijuma??? Ja mislim da bi moskva gorela godinama!!

 35. Anonimni kaže:

  Nas je veci,lepsi,sta  znaju rusi.

 36. SU-POLICAJAC kaže:

  SRAMOTA………ŽUTI PRAVO U ZATVOR!!!!! KAKAV RUSILACKI LOPOVLUK! A MI SMO JOS VECI INDIJANCI PA IM VERUJEMO

OSTAVITE KOMENTAR

+ 77 = 86

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: