Novi projekat Narodnog pozorišta

Do sredine septembra treba da budu završeni radovi na zidanju zaštićenog delu Narodnog pozorišta u Subotici. Prema projektu zgrada će da zadrši sadašnju visinu, imaće mnogo više komercijalnih sadržaja i konačno je poznat izgled fasade. Za sada postoji ugovor sa pokrajinom oko finansiranja i po prerađenom projektu ukupna izgradnja pozorišta iznosiće 16 miliona evra.

Do sada je završena oko polovina izmena na glavnom projektu izgradnje novog dela zgrade Narodnog pozorišta u Subotici koje će omogućiti uštede u izgradnji od oko osam miliona evra. Predsednica Radne grupe za Narodno pozorište Snežana Pejčić kaže da je previđena površina novog dela zgrade smanjena za 3.000 kvadratnih metara, na 14.200, s tim da je povećan komercijalni deo, sa oko 500 na oko 4.700 metara.Visina je smanjena za šest metara, tako da će deo zgrade koji je okrenut Korzou biti visok 18,3 metara, a deo prema Trgu Slobode 22,43 metra.

 

– To su već izvedene visine, odnosno to je visina buduće zgrade koja i sada može da se vidi. Eventualno smanjenje visina značilo bi rušenje već izgrađenih delova pozorišta, i to njegovog značajnog dela, s obzirom na konstrukciju. Osim toga, morali bi da izradimo i projekat rušenja, obezbedimo sredstva, što bi nas vratilo nekoliko koraka u nazad – objašnjava predsednica Radne grupe, Snežana Pejčićeva.

 

Rekonstrukcije starog dela Narodnog pozorišta je počela sredinom aprila, a finansira se sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja. Za sada su urađeni građevinski radovi u podrumu i prizemlju, a počeli su radovi na zidovima. Do sada je uloženo oko 5,5 miliona evra i za završetak kompletnog projekta potrebno je još 10 miliona evra.

 

Zgrada Narodnog pozorišta srušena je 2007. godine uprkos protivljenju velikog broja arhitekata, UNESCO-a i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana.KOMENTARI

 1. pjer bezuhov kaže:

  Sta oni znaju (…uprkos protivljenju velikog broja arhitekata, UNESCO-a i peticije koju je potpisalo 5.000 Subotičana.) ? Kasa je za njih doktor arhitekture, urbanizma…. a na kraju krajeva napravio covek sebi spomenik za zivota…

 2. Mr IKS kaže:

  Очима статистике и аналитике !

  Да се запамти-ПОЧЕТАК РУШЕЊА СТАРОГ ПОЗОРИШТА – 04.ЈУНИ.2007 г.

  Прва фаза-рушење,темељење и скелет (подрум,приземље и спрат до +8,00,
  као и санација непорушеног старог дела) је износила цца 230.000.000 рсд.
  Са ПДВ око 270.000.000 рсд или по тадашњем курсу цца 3.000.000 Евра.

  Друга фаза-која је требала да садржи и радове на задњој (неизградјеној
  етажи-челична конструкција) требали су да износе цца 150.000.000 рсд.
  Са ПДВ око 180.000.000 рсд или по неком прос.курсу цца 1.700.000 Евра.

  Нормално,да се предвиђена Друга фаза,још ни данас није реализовала,а
  јавно се износи тврдња да је до данас утрошено 5.500.000 Евра?

  По мени, то значи да је (3,0 мил + 1,7 мил – 5,5 мил) једнако 800.000 Евра,
  утрошено на пројектовање,надзор и друге радње ? ИЛИ,мождаПРОЈЕКТОВАЊЕ (идејно,конкурсно,варијантно,заштитарско,…са допунама и изменама истих …) и није у наведених 5,5 милиона Евра?

  ХАЛО,бре… КАД ЋЕ ЈЕДНОМ, ВЕЋ ЈАСНА РАЧУНИЦА !!!

  Уз пут ! У оних,још недостајућих 10 милиона Еврића,да ли су обухваћени
  и недостајући пројекти ентеријера,сценске технике,звука,расвете…све ситно!!!???

  Зато,СА НОВИМ ПРЕПРОЈЕКТОВАНИМ РЕШЕЊЕМ,УРАДИТЕ  СПЕЦИФИКАЦИЈУ
  И ПЛАНИРАНИХ ТРОШКОВА ПО ГЛАВИ ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА ,А НЕ САМО
  ФАРБАНА ВАРИЈАНТНА РЕШЕЊА ФАСАДА,ДА БИ,НАС ГРАЂАНЕ СУБОТИЦЕ,И
  ДАЉЕ  Ф А Р Б А Л И !!!Одело не чини човека,зар не ?

  На крају мало и АПСУРДА:
  Ако сведете рачуницу по м.квадратном-ЗА САМО 15,5 МИЛОНА ЕВРА,
  14.200 КВАДРАТНИХ МЕТАРА ЛУКСУЗНОГ ПРОСТОРА,У ЦЕНТРУ ГРАДА,
  СА КОМПЛЕТНОМ ОПРЕМОМ И КРИСТАЛНИМ ЛУСТЕРОМ …све то за САМО
  1.091,55 евра !!!  ЖИВЕЛО суботичко ГРАЂЕВИНАРСТВО,и претеча истог,
  ПОКОЈНИ  *ИНТЕГРАЛ* !!!

   

 3. ivan kaže:

  500 m/kv novog poslovnog prostora i sve to za NAŠE PARE, još 10.000K €. Zanimljivo, biće tu još jedno 15 novih banaka na Korzu (a šta bi drugo?). Robna kuća (bivša) Beograd godinama zjapi prazna, u Dafini se reklamiraju poslovni prostori, svi node poslovni prostor… Nadam se da ćete gospodinu Kasi ispred novog pozorišta napraviti spomenik na konju, kao Knezu Milošu u Beogradu, barem.

 4. stormwatch kaže:

  BRAVO POZORISTE!

 5. komentator komentara kaže:

  ebali vas poslovni prostori koje imamo na izvoz i sve te stranke, sve su te stranke iste pesme, sve sami interesi pojedinaca ništa drugo….

 6. Sinisa kaže:

  Ja se samo nadam da ce vlast biti „pametna“, pa će zabraniti bankama i kladionicama da zakupljuju prostor koji gledaju na Korzo-a i Trg-a slobode. Već  dati neku vrstu podsticaja (npr. jeftiniji prostor ukoliko se planira kafić ili neki zabavni sadržaj). Lično mislim, da samo tako možemo da vratimo nekadašnji pun sjaj Korzoa.

 7. dad kaže:

  Sinisa:

  Ja se samo nadam da ce vlast biti „pametna“, pa će zabraniti bankama i kladionicama da zakupljuju prostor koji gledaju na Korzo-a i Trg-a slobode. Već  dati neku vrstu podsticaja (npr. jeftiniji prostor ukoliko se planira kafić ili neki zabavni sadržaj). Lično mislim, da samo tako možemo da vratimo nekadašnji pun sjaj Korzoa.

  Nemoze vise nikada da se vrati stari sjaj korzoa jer i da ima kafica kao sto ih je nekad bilo, vise nema ljudi koji imaju para da sede po njima. Toliko je mladih napustilo Suboticu da niste ni svesni.

OSTAVITE KOMENTAR

88 + = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: