Novi respiratori i pacijent-monitori za koronarnu jedinicu i odeljenje neonatologije Opšte bolnice Subotica

Opšta bolnica Subotica opremljena je sa tri najnovija i najsavremenija monitora invazivnih pokazatelja – “General Electric CareScape B 450 i B 125”. Pacijent-monitori su uređaji namenjeni za praćenje vitalnih funkcija i parametara kod najugroženijih pacijenata, gde se putem digitalnog ekrana sa “touch screen”- om mogu kontinuirano pratiti osnovni i napredni vitalni hemodinamski i respiratorni pokazatelji, saopštila je bolnica.

Firma koja je isporučila opremu OB Subotica je Arena Meding iz Beograda.

Ovim savremenim uređajima namenjenim za situacije u kojima je neophodna visoka tačnost i konfiguracija parametara, opremljena je koronarna jedinica Odeljenja za kardiologiju, kao i Jedinica intenzivnog lečenja i nege Odeljenja za neonatologiju.

Na Odeljenju za neonatologiju Opšte bolnice Subotica godišnje svet ugleda oko 1400 novorođenih beba. U okviru neonatološkog odeljenja nalazi se i Jedinica intenzivne nege i terapije. U njoj se svakodnevno leče novorođena deca koja zahtevaju boravak u inkubatoru uz adekvatan monitoring sa kontinuiranim praćenjem vitalnih parametara. Uz ovakvu opremu, svakom novorođenčetu obezbeđena je adekvatna nega, lečenje i zbrinjavanje.

Takođe, koronarna jedinica opremljena je i sa dva najsavremenija respiratora sa monitoringom i podešavanjem respiratornih funkcija – “General Electric CareScape respirator R 860”.

Navedeni uređaji biće namenjeni lečenju i zbrinjavanju najugroženijih kardioloških bolesnika u koronarnoj jedinici, a oprema je obezbeđena zahvaljujući Vladi AP Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: eKapija KOMENTARI

 1. Lala kaže:

  Bravo, odlicno i treba!!! Samo jos da i na rehabilitaciji pocnu raditi u dve smene da bolesnici ne cekaju 8 meseci da dodju na red.

 2. Petar.. kaže:

  @Lala, budite sigurni da bi na rehabilitaciji radili u dve smene da im se obezbede uslovi za rad i da se zaposli još terapeuta. Situaciju sa nedostatkom osoblja ponekad ublaže fizioterapeuti na obaveznoj stručnoj praksi. Ali njih na odeljenju nema uvek.
  Na rehabilitaciji nije bilo ulaganja još od šezdesetih godina kada je objekat izgrađen. Ponekad se desi da se stacionar i sale okreče i to je to.
  Direktor bolnice nikada nije ni bio na rehabilitaciji. Ne zna kako mu to odeljenje izgleda.
  Radili bi, ali skoro da nema ko, a jedva da imaju sa čime.
  Ono malo terapeuta što rade neverovatno su požrtvovani, isto tako i doktorice fizijatri.
  Ali broj pacijenata je ogroman, zbog toga se čeka i po 6 meseci u nekim slučajevima. A verujte najmanje su za to krivi zaposleni na tom odeljenju.
  Što se teme ove vesti tiče, lepa novost, nadajmo se da ćemo češće čitati o pozitivnim novinama u našoj bolnici.

OSTAVITE KOMENTAR