Novi režim zaštite na Paliću

Park prirode “Palić“ koji se nalazi pod zaštitom grada Subotice uskoro bi trebalo da se nađe pod novim režimom zaštite. Reč je o reviziji postojeće zaštite parka prirode “Palić“ koja će da se usaglasi sa postojećom zakonskom regulativom u skladu sa stanjem prirodnih vrednosti. Pored toga, treba da se novi režim zaštite uskladi i sa potrebama upravljanja resursima, kao što je održavanje kvaliteta vode.

 

Slika

 

Predlogom novog režima zaštite predviđeno je da se u II sektor, koji je bio u prvom stepenu zaštite, što znači da se po Zakonu o zaštiti prirode isključuju mogućnosti intervencije čoveka, stavlja u drugi stepen zaštite, kako bi moglo da se utiče na kvalitet vode. Na ovaj način će se poboljšati realizacija svih mera koje su neophodne za uspešno upravljanje kvalitetom vode.U prvom stepenu zaštite ostaju samo “ptičja ostrva” u II sektoru, koja su od značaja za gnežđenje ptica.

 

Revizijom je predviđeno i da pojedini delovi u IV turističkom sektoru, koji su bili u trećem stepenu zaštite, a na kojima se nalaze značajne prirodne vrednosti, prelaze u drugi stepen zaštite. Tu se misli na tršćake Velikog i Malog pojila, Tapšin kanal, kao i deo Velikog parka koji je od značaja kao sklonište za faunu. Na ovaj način se zaštita pojačava kao ekološki koridori ka Subotičkoj peščari i Ludaškom jezeru, a stepen zaštite smanjuje na delovima gde su za održavanje kvaliteta vode neophodne aktivne intervencije, kao i na delovima gde bi sprovođenje zaštite bilo komplikovano ili izazivalo konflikte. Pored toga, neophodno je očistiti jezero Palić.

 

Postojeću odluku o zaštiti Parka prirode “Palić“ usvojila je Skuština opštine Subotica 1996. godine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode trenutno radi na izradi nove Studije o zaštiti. Nakon izrade ove studije, grad treba da donese novu odluku o zaštiti parka prirode Palić. Ukoliko sve bude teklo po planu, pred odbornicima grada nova studija zaštite trebalo bi da se nađe za šest meseci. Park prirode je III kategorija zaštite u kategorizaciji zaštićenih područja, odnosno prirodno dobro od lokalnog značaja, tako da je stavljanje pod zaštitu u nadležnosti grada.

 

Sandra Irsevic
Izvor: DnevnikKOMENTARI

  1. boki kaže:

    ma sve je to lepo na papiru. međutim tek kad se ista ta naša septička jama (nije ni septička nego bara sa ispuštenim fekalijama) izmulji mi možemo početi pričati o jezeru. žalosno je to da se izmuljavanje istog desilo pre samo 40 god. a vidimo ga na šta liči. moram da priznam i ja sam se kupao u jezeru krajem 70-ih i početkom 80-ih ali tad je to bilo jezero a sad je……..

  2. ivan kaže:

    Nekom ne ide u prilog da se jezero uredi ,treba pogledati selendru u Madjarskoj Morahalom kako je sredjeno i puno turista , i mi cemo ih imati ali da vide barustinu biser Subotice .

  3. ivan kaže:

    Pa sta je sa vodom jezera receno je da ce se avgusta 4-og znati kako ce biti cisceno ,ali ne i koje godine .

OSTAVITE KOMENTAR

86 + = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: