Novi Sad skuplji, Kragujevac i Niš jeftiniji

Poslednje poskupljenje grejanja u gradu je izazvalo veliku reakciju sugrađana, čiji su novčanici sve tanji a režija sve veća. Međutim, ako je nekome za utehu, Subotica ni izbliza nije najskuplji grad u Srbiji, ali ni najjeftiniji. Naime, u Novom Sadu je poslednjih meseci podignuta još veća prašina oko računa koji pristižu na kućne adrese, pa su mediji tog grada sve skloniji poređenju sa drugim gradovima, a kao reper najčešće uzimaju baš Suboticu.

 .

Portal „021.rs“ je tokom jučerašnjeg dana izvršio analizu cena vode i grejanja i zaključio da je Novi Sad jedan od najskupljih gradova.

 .

„Kada je reč o ceni grejanja, ona je u Novom Sadu 93 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, i neznatno je viša od beogradske, gde za grejanje po kvadratu treba izdvojiti 90 dinara. Ipak, najskuplju cenu plaćaju Zaječarci – 107,5 dinara po metru kvadratnom. U Nišu je grejanje bezmalo 20 dinara jeftinije, dok je u poređenju s Kragujevcom, grejanje stana od 50 kvadrata u Novom Sadu godišnje skuplje za čak 18.000 dinara“ – navodi se u tekstu.

.

Suboticu je teže uporediti sa drugim gradovima jer kod nas vlada novi sistem naplate koji drugi gradovi tek treba da uvedu. Fiksni deo koji plaćamo tokom cele godine je 25,9 dinara mesečno, dok tokom grejne sezone plaćamo i varijabilni deo od 4,2 dinara po kilovat-času.

 

..

Ako ste mislili da je voda u Subotici najsuplja i tu ste se prevarili.

.

„I dok u Novom Sadu mesečno za vodu po kubnom metru treba izdvojiti 87 dinara mesečno, u Nišu voda i kanalizacija koštaju duplo manje, u Beogradu i Kragujevcu 52, a u Subotici 75 dinara. “ pominje portal „021.rs“.KOMENTARI

 1. Nata kaže:

  Uporedjenje je vrlo jednostavno, treba samo uporediti koliko se placa grejanje u Subotici u stanovima gde nema alokatora (ovi drugi mozda stede) a koliko za isti stan placaju u Beogradu. Naravno tu treba uzeti u obzir da za jedan dvosoban stan u toku leta toplana uzme tj otme 10.000 din. Imam poznanike koji zive u Beogradu i za dvosoban stan placaju grejanje 4000 cele sezone i to je sve, znaci ukupno tj 48000 godisnje. U Subotici za isti stan prosle godine placeno je 51000 dinara, a sada je grejanje poskupelo…. Kako to moze biti manje???

 2. Slavko kaže:

  Lokalne samoupreve bi trebalo da se ukljuce u  resavanje problema formiranja cena na nacin na koji je to uradjeno u Kragujevcu, a ne da sede skrstenih ruku.

 3. Goxi KG kaže:

  Koliko god kostalo centralno grejanje je, svakako, najpovoljnije, jos ako bi cena svuda bila  kao u Kragujevcu, mogli bismo svi na gratis letovanje.

 4. Mika kaže:

  Mislim da bi tu morala da se umesa Lokalna samouprava, stim ako je ista kao u Kragujevcu – odgovorna i savestna za svoje gradjane i svoj grad……

 5. Micka kaže:

  Pa naravno, takav vam je Kragujevac, ali to je samo zato sto ima ko da ga “ vodi “ …..

 6. PTDL kaže:

  E da čovek u vreme ovih finansijskih poteškoća građana moliti Toplanu da smanji grejanje sa 25 stepeni celzijusa sa tri konstantno poluotvorena prozora a da ne preduzimaju ništa pa za to nema opravdanja. U Trgu Jakaba i Komora 8-14 cca 70 stanova cele su zime nam stoje poluotvoreni prozori svih stanara zbog neizdržive toplote. U eri izoliranja zidova zgrada zamene sa vakumaskim prozorima štednje svih vidova energije stvarno je neobjašnjivo. Sve to i nebi bio problem da se uz ovo povećanje ne moraju platiti velike račune i pored povećanja cene. Sve je to čini se stvarno neobjašnjivo i pomalo tužno

 7. Julija kaže:

  Predstavnici lokalnih samouprava ako se oslanjaju na državu onda je to propala stvar. Treba da slede primer Gradonačelnika Kragujevca i da se uključe u rešavanje  problema svojih gradova

 8. Ana kaže:

  Za ovakvo stanje, poslovni ambijent, povoljne cene, zasluzna je lokalna samouprava, koja sama resava probleme ne cekajuci drzavu!!!

 9. boba kaže:

  mozda je novi sad skuplji sa cenama ali pogledajte plate njihove i nase,trgovac kod nas ima jedva 20000 dinara mesecno a trgovac kod njih ima i preko 40000 dinara mesecno

   

 10. Stefan kaže:

  Kragujevac je koliko ja vidim dominantan na mnogim poljima, ne samo konkretno za ov ustvar…to je po meni znak da se u Kragujevcu radi i da drugi gradonacelnici i predsednici opstina treba da treba da se ugledaju na Veroljuba Stevanovica ukoliko zele da zadovolje svoje gradjane.

 11. AcaKG kaže:

  Hajde da izmerimo sve gradove po broju zaposlenih ljudi,po tome gde je najmanje ljudi izgubilo posao,dolascima stranih investitora,kompletnoj infrastrukturi…Kragujevac ce biti medju svim gradovima reprezent,a ne treba zaboraviti pritom sa kakvim problemima se lokalna samouprava susretala svih ovih godina,naravno i gradonacelnik na celu grada…

 12. mesab kaže:

  U Novom Sadu gradski prevoz 45 dinara kod nas 60 ali će stariji od 65 godina od  Nove godine da se voze besplatno, obećaše nam oni nedavno i ostadoše živi. Centralno je toliko povoljno da kad stigne račun zavrti mi se u glavi, odmah bi se otkačio sa njega ali kažu ne može to u stambenim zgradama. Uvek nova i nova poskupljenja, dokle to pobogu i gde li je granica izdržljivosti ovog napaćenog naroda. Primanja tapkaju u mestu život sve skuplji, a oni udarili u predizborne aktivnosti. E pa što se mene tiče dosta je bilo lažnih obećanja svega  mi je preko glave, 2/3 primanja se daje na režije a ostalo vidi kako ćeš razvući i tako nam život teče od danas do kozna kada!

 13. Sinisa kaže:

  Uprave Gradova trebalo bi da aktivno ucestvuju u formiranju cena usluga na lokalu kao sto je to u Kragujevcu. Tako bi u velikoj meri mogli da pomognu svojim sugradjanima.

 14. Трибал kaže:

  Ја за стан од 33 м2 у КГ, плаћам 1950 дин месечно, што му дође око 60 дин/м2 што је упоредивши са другим градовима сасвим коректно.

OSTAVITE KOMENTAR