Novi sjaj palate Đure Manojlovića

Stara kuća Manojlovića, dugo je bila jedina koja nije videla četku i farbu dok su neke doživele i drugu obnovu fasade nakon „velikog spremanja“ osamdesetih.

 

Voz osamdesetih je propušten zbog toga što je prostor današnjeg pasaža bio zatvoren kafanom Borac i baštom. Stara hotelska bašta a potom Borac, bila je poznata po dobrim ćevapima i lepom ambijentu, koji je činilo zelenilo opasano kovanom ogradom.

 

Ipak, mala kafanica zatvarala je pogled na taj deo fasade i narušavala samostojnost palate.

Kada je Borac srušen 1993, kuća Manojlovića je „progledala“ na sve četiri strane i stekli su se uslovi za jednu đeneralku, međutim  godina 1993. bila je vreme nulte građevinske aktivnosti, ako ne računamo započetu zgradu Dafina.

 

Ni ta a ni narednih 19 godina nisu donele očekivanu obnovu, sve do leta 2012.

 KOMENTARI

 1. Zdravko kaže:

  Ovo mi liči na lijepljenje

 2. Zdravko kaže:

  Da li je u životu kafana TROJKA?

 3. Lansky kaže:

  Od starih bircuza egzistira još jedino MAJO.

 4. djomla kaže:

  Poslednje dve fotografije su detalji prizemnog dela objekta kojem je potreban mnogo veći građevinski zahvat od prostog prefarbavanja. Ta „grbava“ fasada vapi za svežim malterom, kao i sama terasa koja je u određenoj meri oštećena.

  Međutim ako se uzme u obzir sve ono što je urađeno, investitoru se ne može uzeti ništa za zlo jer je sam bez učešća grada isfinansirao ove radove.

  Zaštita starih fasada je posao koji traje dokle god je i grada. Ulagaja su potrebna u kontinuitetu godinama i decenijama, a u periodu kada baš i nema para svaki radovi mnogo znače.   

 5. Ivica kaže:

  Ako je finansijer radova isključivo banka, onda je ovo za svaku pohvalu (bez obzira što nije odrađen dvorišni deo)…do sada se u praksi pokazalo da svako farba samo deo prizemlja, i to samo oko svojih vrata i izloga, a boja je često promašena i ne slaže se sa originalom  🙄

  Ako je grad finansirao deo, trebalo je još neke stvari odraditi….U svakom slučaju, jako fino osveženje….

 6. Ivica kaže:

  Vidim da me je djomla preduhitrio sa odgovorom 😉

 7. Kervaros kaže:

  Metalna ograda sa niskim zidom na kome je bila pricvrscena pretstavlja arhitektonsko jedinstvo (ansambl) sa gradjevinskim objektom. Zasto je ograda srusena zajedno sa originalnim zidom ?

 8. Anonimni kaže:

  bio sam zadnje vece u Borcu, trska i pivce.

   

OSTAVITE KOMENTAR