Novi sjaj pasaža na Korzou

Da li još neko pamti stari izgled dvorišta zgrade na adresi Korzo 9 ?

U dnu se nalazila fotografska radnja „Foto Vajo“. Sedog brkajliju Vasilija sa foto aparatom znali smo i iz Gradske kuće, gde je slikao venčanja. I nakon što je napustio ovaj svet, u haustoru te stare zgrade nastavile su da stoje stare fotografije izložene iza stakla. Sve do početka dvehiljaditih, na tom mestu su se mogle videti slike nastale decenijama ranije. Zabavno je bilo prepoznati nekog na slici iz šezdeset i neke.

Pre jedne decenije, to dvorište je počelo svoj novi život. Uređeno je do detalja, jedino je taj prolaz ostao nedirnut, iako se videlo da isprod prašine i škrabotina postoji lepa zidna dekoracija. Sada je i ono došlo na red da zasija. Zidovi i svod su ofarbani a pasaž je dobio nova vrata, osvetljenje i popločanje.KOMENTARI

 1. Mikes E. kaže:

  Bravo za prave Suboticane koji znaju sta su gradjanske vrednosti!

 2. smiljan njagul kaže:

  Jedan prekrasan tekst o foto Vaji napisao je u svojoj knjizi “Subotnja ptica” Kiro Vojnić iz koga se saznaje da je Vajo bio ljubitelj umetnosti i da su kod njega rado navraćali ljudi iz sveta kulture. Posebno je efektan završetak teksta koji bi mogao ući u udžbenike novinarstva. Govoreći o tome kako je izgledala radnja kad je Vajo preminuo, Kiro spominje da je na vratima ostao natpis “Odmah dodjem”. Nakon spomena tog detalja Kiro Vojnić, koliko se sećam, maestralno završava tekst rečenicom:” Ne, mi dodjemo”.

 3. Istina... kaže:

  G. Njagulu hvala za komentar, za crticu iz istorije onih koji su je sobom pokušali činiti gradom, ali i za sve napisano i u medijima objavljeno o njoj.

 4. poli kaže:

  sta predstavljaju naopako okrenuti fenjeri? Neki nadrealizam? 🙂

 5. M kaže:

  E ovo je stvarno lepa vest ! 🙂

 6. predrag kaže:

  jako lepo

 7. zozon kaže:

  Lep tekst i komentar gospodina Njagula, a ovog Mekesa E bih zamolio da nam objasni koje su to posebne građanske vrednosti rezervisane samo za “građane”.

OSTAVITE KOMENTAR