Novi sjaj Svetog Trojstva

Najstariji spomenik u Subotici (od 1815.  godine), kako je vreme proticalo, propadao je svuda ravnomerno. Godine su ga nagrizale sa svih strana podjednako. Nekada na glavnom trgu a od 1966. u parku iza velike crkve, udaljen od pogleda, lagano se „topio“.

 

Najzad, poslednjih meseci smo svedoci da se ova subotička starina obnavlja. Jedan po jedan anđeo dobija novu snagu i svetlost materijala. Spomenik se restaurira laganim tempom, svaki segment posebno. Upravo su obnovljeni kraljevi na vrhu.

Foto Eagle XKOMENTARI

 1. Calimero kaže:

  Bilo bi dobro kad bi se drzali teme, a to je spomenik Svetog trojstva a ne Cara Jovana Nenada. 

  O caru imate poseban clanak https://www.gradsubotica.co.rs/car-simbol-ili-umetnicko-delo/

 2. ivsa kaže:

  Slazem se o Sveto trojstvo i Florijana vratiti na svoje mesto

 3. Anonimni kaže:

  Mislim da se spomenik ne restaurira baš detaljno, nego površno, ali i to je za pohvalu, jer je šteta da propadne jedan takav spomenik, koji bi se definitivno trebao vratiti tamo gde mu je bilo i mesto, odnosno u centar

 4. EagleX kaže:

  Tesko da bi se spomenik mogao vratiti tacno na originalno mesto (koliko sam ja upucen, to je na pocetku“majmun placa“) jer je previse visok i bio bi zaklonjen krosnjama drveta.

  Ja bi, licno, voleo taj spomenik da vidim na kruznom toku kod knjizare „Danilo Kis“, jer nekako bi se tu vise uklopio, poput spomenika Sv. Trojstvu u Zagrebu (koji je takodje smesten na kruznom toku) ili Pobednik u Beogradu (koji je trebao da bude smesten na Slaviji) itd. Nekako je prirodnije da on dobije neko centralizovanije tj. monumentalnije mesto.

 5. Lansky kaže:

  Sveto trojstvo u Čantaviru je u katastrofalnom stanju. Tačnije, oni delovi spomenika koji predstavljaju anđele i sveti duh. Postament i stub su od sasvim solidnog materijala ali su figure od nečeg što je toliko erodiralo, da danas izgledaju kao sveće koje su dogorele. 
  Uz malo mašte, sve podseća na neku antičku iskopinu.

 6. Anonimni kaže:

  Spomenik se nalazio na mestu današnjeg sunčanog sata, tako da se vraćanje može izvesti bez problema.

 7. Okudzava kaže:

  Lansky, hvala za ove dodatne fotke. Ovo nije redak slucaj; spomenik sv. Trojstva u Pozegi (HR) je pre par godina morao biti uklonjen sa trga (umesto njega je postavljena verna replika), jer je toliko dotrajao da mu ubrzo ne bi bilo spasa. Plus su glave sa sva cetiri kipa na postamentu bile lasom otkinute (!) jedne noci 1950. u onim gadnim vremenima. Isti spomenik u Osijeku se takodje vec punih osam godina renovira (rece mi drugar iz Osijeka sa gorcinom kako je neki idiot srednjoskolac srusio jedan od kipova), upravo ovih dana treba da ugleda svetlost dana; figure od krecnjaka su toliko propale da ce biti zamenjene a originali izlozeni na sigurnom.

  Ali ovakvu ruinu skoro ne videh, steta.

 8. HOSELITO kaže:

  Ja licno sam za postovanje istorije svih naroda koji zive u Subotici. Primer postovanja je podizanje spomenika Cara Jovana Nenada devedesetih. Taj spomenik je nekada tamo stajao i to je lepo. Kako se postovala volja jednoga naroda bilo bi lepo da se ispostuje i volja drugih koj bi mozda pozeleli da se deo njihove istorije i jedan od simbola veroispovesti sacuva. Da poznato je mesto gde je najstariji spomenik grada Subotice stajao a sezdesetih godina je bio uklonjen na zahtev gradskih otaca. Neke dovoljno jake politicke partije danasnjice su osudjivale upravo to vreme u kojem je sticajem okolnosti nas naj stariji spomenik grada Subotice uklonjen. Evo prilike da Suboticani koji su clanovi raznih politickih partija primer/  DSS , LSV , SPS ,DSHV , SNS , SVM , G17 , DS , SRS …da se bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost pomogne svojim komsijama i sugradjanima koji bi izrazili zelju u dovoljno velikom broju da se spomenik koji je istorijski vezan za njihov grad u kojem su rodjeni grad Subotica spomenik vrati na svoje staro mesto. 
  Bite Hoselito  

 9. sabreee kaže:

  too hoze!!!

OSTAVITE KOMENTAR